Začnite písať

AKČNÉ TIPY

Ako podporiť dieťatko pri prvých krokoch? Tipy na aktivity, ktoré pomôžu dieťaťu začať chodiť

dieťa sa učí chodiť

Máte doma dieťatko, ktoré sa práve snaží urobiť svoje prvé kroky? Poradíme vám niekoľko zábavných aktivít, ktorými vaše dieťa motivujete začať chodiť a zároveň podporíte jeho rovnováhu, stabilitu a silu. 

V článku sa dozviete:

  • Kedy dieťa začína chodiť
  • Prečo voliť barefoot
  • Aktivity, ktoré podporia dieťa začať chodiť
  • Nepoužívajte pomôcky na chodenie

Kedy dieťa začína chodiť?

Deti zvyčajne začínajú chodiť okolo svojich prvých narodenín. Prvé samostatné kroky dieťatko začína robiť v rozmedzí 10-16 mesiacov. Nikdy vaše dieťatko neporovnávajte, pretože každé dieťa je iné a potrebuje svoj vlastný čas. 

Prečo voliť barefoot?

Dieťatko by sa malo učiť chodiť bosé, bez topánok. Pretože chodenie bez topánok rozvíja svaly na chodidlách a členkoch. Posilňuje klenby nôh zlepšuje koordináciu a rovnováhu. Prvé topánočky dieťatka by mali byť barefoot, pretože tie najlepšie kopírujú detskú nožičku. V barefoot topánkach sa detská nožička vyvíja prirodzene.

Prečo by barefoot obuv mali nosiť dospelí aj deti

Aktivity, ktoré podporia dieťa začať chodiť

Chôdza popri nábytku

Najbežnejšie je, že deti začínajú chodiť popri nábytku. Postavte dieťa vedľa nábytku a nechajte ich držať sa jednou rukou, zatiaľ čo vy držíte ich druhú ruku pre rovnováhu. Pomaly sa pohybujte tam a späť pozdĺž nábytku a trénujte chôdzu. Ak chcete dieťa motivovať umiestnite hračku na koniec nábytku a uistite sa, že sa dieťa drží niečoho pevného, čo sa neprevráti.

Prečítajte si: Michaela Kačírková Voltrová: mrzí ma, že niektorí ľudia si nechcú nechať vysvetliť druhý názor

Použite bublifuk

Bubliny s bublifuku vedia dieťatko presvedčiť, aby sa dieťa naťahovalo hore dole, stavalo sa samé na obe nohy a dokonca, aby za bublinami aj chodilo.

Plné ruky

Pri skúšaní prvých krokov môže pomôcť, ak má dieťa plné ruky, čiže v každej ruke drží nejaký predmet, napríklad plyšové hračky. Dieťatko má tak pocit stability, pretože niečo drží, no zároveň má plne zamestnané ruky takže ho neláka sa niečoho chytiť.

Prilepte predmety na stenu

Potrebujete pásku, niekoľko predmetov a stenu. Rôzne predmety, ktoré upútajú pozornosť vášho dieťatka prilepte na stenu do výšky očí, tak aby tieto predmety mohlo dieťa chytiť jedine v stoji. Tieto predmety upútajú vaše dieťa natoľko, že ich bude chcieť preskúmať obidvomi rukami, a to ho prinúti sa pustiť.

dieťa sa učí chodiť

Zdroj Pexels, Autor Brett Sayles

Nepoužívajte pomôcky na chodenie

Nikdy nepoužívajte pomôcky na chodenie, ako napríklad „chodítka či tlačítka“. Pretože chodítko zvyšuje riziko zranenia a zároveň kazí celé telo dieťatka, nakoľko v chodítku dieťa neprirodzene visí a učí sa zlému držaniu tela. V chodítku sa dieťa neučí chodiť! Učí sa len odrážať. Podobne je to aj pri tlačítku, kedy dieťatko predbieha svoje vývojové fázy, mení ťažisko tela a nepoužíva pri chôdzi stred tela.

„Psychomotorický vývoj je genetický zakódovaný, to znamená, že naozaj nie je nič potrebné dieťatko nútiť. Zdravé dieťatko sa naučí chodiť bez pomoci okolo 10 až 18 mesiaca života. Rôzne pomôcky môžu chôdzu zabrzdiť. Pred chôdzou je dôležité, aby dieťatko zvládlo samostatne obchádzať nábytok, vedieť sa samé pustiť a toto chodítka nedovoľujú. Zabraňujú dieťatku skúšať chodiť samostatne bez pomoci. V prípade ak rodičia dávajú deti do chodákov (pavúk) vtedy, keď dieťa začína len stáť je to obrovský zásah do vývoja dieťaťa a má naň negatívny vplyv.“ – Michaela Kačírková Voltrová, detská fyzioterapeutka

Ľudia často používajú argument, že aj my sme vyrástli v chodítkach a sme v poriadku. Skúste si, ale položiť otázku či vás často nebolieva chrbát, hlava, nemáte ploché nohy, horšie dýchanie alebo nohy do x?

Väčšina takýchto pomôcok bola vytvorená pre uľahčenie života rodičov nie pre zlepšenie kvality vývoja dieťaťa.

Možno vás o škodlivosti „chodítok a tlačítok“ presvedčia odborníci v nasledujúcich videách:

 

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr. Katka Reptová (@sestricka_online)

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár