Začnite písať

ZDRAVIE

Ako zabrániť zležanej hlavičke u bábätka?

Ako zabrániť tomu, aby malo moje dieťatko zležanú hlavičku? V tomto článku sa spoločne pozrieme na to ako zležaná hlavička u bábätka vzniká a ako tomu môže rodič zabrániť. 

Zležaná hlavička nie je len estetický problém – „chybička krásy“. Zanedbaná ťažká deformita lebky u bábätka môže mať za následok až nepriaznivý vývoj mozgu.

V článku sa dozviete: 

  • Ako vzniká zležaná hlavička
  • Čo môže rodič robiť, aby zabránil vzniku zležanej hlavičky u svojho dieťatka
  • Ako sa lieči zležaná hlavička
mama a bábätko

mama a bábätko

Tvar hlavy bábätka závisí od jeho vývoja v brušku počas tehotenstva, ale aj od pôrodu a genetiky. Dieťa pri narodení prichádza na svet s mäkkou lebkou, aby prešlo pôrodnými cestami a „uľahčujú“ to aj fontanely (mäkké miesta na hlave spájajúce kosti lebky – lebečné kosti, ktoré sa dieťatku uzatvárajú najčastejšie po prvom roku života). Dôležité je aj to, ako s dieťatkom manipulujeme a aké prinášame stimuly, ktoré tvar hlavy ovplyvňujú.

Prečítajte si: Ako podporiť dieťatko pri prvých krokoch? Tipy na aktivity, ktoré pomôžu dieťaťu začať chodiť

Ako vzniká zležaná hlavička

„Zležaná hlavička“ zvyčajne vzniká v prvom polroku života dieťatka. Najčastejšie príčiny vzniku zležanej hlavičky sú:

  • nedostatok vitamínu D, čo zapríčiňuje zmäknutie kostí,
  • trvalá poloha dieťaťa a jeho hlavičky v postieľke, to znamená, že dieťatka má v postieľke uloženú hlavičku stále rovnako.

Čo môže rodič robiť, aby zabránil vzniku zležanej hlavičku u svojho dieťatka

Polohovanie

Malinké bábätká, ktoré sa ešte samé nedokážu pretáčať by mal rodič pravidelne polohovať. Čiže dieťatko pravidelne otáčať, nenechávať dieťatko ležať len na chrbátiku, pretože v tejto polohe sa hlavička prirodzene splošťuje. Dieťatko môžete uložiť aj tak, že kde malo predtým nožičky dáte hlavičku a zas naopak.

Rovnako dôležité je bábätko dávať aj na bruško, ale len v stave bdelosti, nikdy nie v spánku.

Pravidelne ukazujte vášmu dieťatku hračky z rôznych smerov, aby ste ho tak prirodzene prinútili hlavičku otáčať za hračkou.

Nezabúdajte ani na striedanie polôh z ľavej na pravú počas kŕmenia.

Vitamín D

Bábätko by malo od 2. týždňa po narodení do minimálne jedného roka (najlepšie až do 3 rokov) prijímať vitamín D. Nízka hladina vitamínu D sa prejavuje mäknutím kostí lebky v záhlaví počas obdobia rastu dieťaťa.

Ako sa lieči zležaná hlavička

Liečbu zležanej hlavičky by mal vždy určovať odborník. Zležaná hlavička sa môže liečiť helmou, rehabilitáciami, alebo rôznymi metódami, ktoré určí fyzioterapeut a ortopéd. Medzi takéto metódy patrí aj Vojtova metóda.

Vojtova metóda – zbavme sa mýtov a porozprávajme sa o jej prínosoch

Vďaka helme detská hlava rastie len do miest, kam to ortéza svojím tvarom dovoľuje. Je prispôsobená tomu, aby jej nízka hmotnosť a prirodzený tvar neobmedzoval dieťa v pohybe a nedochádzalo k nadmernému zaťaženiu svalov krčnej chrbtice. Helma sa pre deti využíva od 4 do 18 mesiacov, a to v priemere 4 mesiace. Najlepšie výsledky je možné dosiahnuť, ak sa liečba začne čo najskôr, kedy je hlavička lepšie formovateľná a táto liečba je intenzívna, keďže pre správny efekt ju dieťatko má takmer nepretržite.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár