Začnite písať

ZDRAVIE

Apgar test: Jednoduchý spôsob ako určiť zdravotný stav novorodenca

novorodenec

Počuli ste už o Apgar teste? Apgar test je bodový systém, ktorým sa určuje zdravotný stav novorodenca ihneď po pôrode. V rámci tohto testu sa hodnotia základné životné funkcie bábätka. Prečítajte si všetky dôležité infomácie o tomto bodovom systéme, ktorým doktori vyšetrovali vaše novorodeniatko. 

V článku sa dozviete:

  • Čo je Apgar test, čo tento test kontroluje a ako apgar skóre funguje
  • Čo nasleduje po Apgar teste

novorodenec

Čo je Apgar test

Apgar test je pomenovaný podľa americkej lekárky Virginie Apgar, ktorá ho v roku 1952 vypracovala a o rok neskôr publikovala. Následne sa tento bodovací systém stal bežnou súčasťou neonatológie. Apgar znamená nielen priezvisko doktorky, ale zároveň ide aj o skratku:

A – appearance – vzhľad

P – pulse – pulz

G – grimace – výraz

A – activity – aktivita

R – respiration – dýchanie

Apgar test slúži na zistenie zdravotného stavu novorodenca hneď po pôrode. Tento test kontroluje základné životné funkcie novorodeniatka v prvej, piatej a desiatej minúte života bábätka. Kontroluje sa vzhľad, pulz, výraz, aktivita a dýchanie.

Prečítajte si: Laktačná poradkyňa Barbara: Viem sa vcítiť do žien, ktoré riešia starosti s dojčením

V rámci Apgar skóre sa dieťatko boduje od 0 po 10:

  • 0 označuje novorodenca bez známok života.
  • 1 až 4 body – dieťatko potrebuje okamžitú resuscitáciu. Takéto bábätko má narušené základné životné funkcie. Ak sa stav dieťatka neupraví do piatich minút ide o život ohrozujúci stav. 10 minút bez dostatočného množstva kyslíka poškodzuje mozgové bunky. Ak sa takéto dieťatko podarí zachrániť, s najväčšou pravdepodobnosťou bude potrebovať špeciálnu starostlivosť.
  • 5 až 7 bodov – bábätko má ťažkosti s adaptáciou na nové podmienky, preto potrebuje odbornú pomoc.
  • 8 až 10 bodov – bábätko je zdravé a bez ťažkostí.
novorodenec

Zdroj Pexels, Autor Vidal Balielo Jr.

Čo nasleduje po Apgar teste

Po Apgar teste nasleduje meranie a váženie novorodeniatka. Meria sa dĺžka celého telíčka, obvod hlavičky a hrudníka. Apgar skóre, dĺžka váha, meno a priezvisko bábätka a matky, pohlavie, dátum a čas pôrodu sú zapísané do knihy pôrodov. Novorodenec aj matka sú označený rovnakým číslom, aby nedošlo k zámene dieťatka. Následne ide dieťatko na dve hodiny na termolôžko, kde je dôkladne sledované odborníkmi.

V nasledujúcich dňoch po pôrode sa robí skríning vrodených metabolických porúch, skríning kongenitálnej katarakty (vrodeného zákalu očí), sono obličiek, močového mechúra, močových ciest a bedrových kĺbov, vyšetrenie sluchu.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár