Začnite písať

Krása od A po Z

Chcete krásnu a zdravú pleť? Tak začnite so zdravou stravou!

pleť

Krásna pleť nemusí byť žiadna veda, ak viete, ako na to. Ak túžite mať pleť krásnu a zdravú, nezabúdajte, že dobré jedlo a starostlivosť o pokožku idú ruka v ruke. Nemusíte sa obmedzovať len na drahé krémy –  začnite s tým, čo jete. Poďte si prečítať o tom, ako zdravá strava neskutočne vplýva na zdravie našej pokožky.

Predstavte si to ako „bio“ prístup, kde ide o to byť viac v súlade s prírodou. To znamená menej chemikálií a viac toho, čo je dobré pre vás aj vašu pleť. Ak máte problémy s pokožkou a myslíte si, že to môže súvisieť s vašou stravou, skúste jesť menej cukru a zahrnúť do svojho jedálnička vitamín D a probiotiká. Tieto malé zmeny vám môžu veľmi pomôcť. A pamätajte, jedlo aj starostlivosť o pleť by mali byť niečo, čo vás teší, nie dôvod na výčitky.

Prečítajte si tiež: Celulitída: Pravdivé fakty, ktoré ste možno doteraz nevedeli

Cukor je veľký nepriateľ pre krásnu pleť

Cukor je skutočný nepriateľ zdravej pleti, je všadeprítomný a skrýva sa tam, kde by ste ho možno ani nečakali. Predstavte si ho ako sladkého zlodeja, ktorý nenápadne škodí vašej pleti. Tie sladké limonády, ktoré si tak radi doprajete? No, tie by mohli byť práve tými „zlými chlapcami“ vo vašej diéte. A to nekončí len pri nápojoch. Aj tie lákavé zákusky, džúsy a dokonca aj niektoré omáčky ako kečup môžu byť plné cukru.

Ale nebojte, nie je to o odriekaní si všetkého, čo máte radi. Ide skôr o to byť informovaný a robiť si lepšie voľby. Napríklad si prečítajte zloženie na obaloch – tieto slová ako fruktóza či dextróza sú len rôzne masky, za ktorými sa cukor skrýva. A veru, nepridávajú nič okrem prázdnych kalórií.

sladkosti vyradte zo svojho jedalnicka

canva/ rimmabondarenko

A čo také biele potraviny?

Dobrá správa je, že sa od cukru dá odnaučiť. A keď to urobíte, ani na tú popoludňajšiu čokoládku už viac nepomyslíte. Nahradenie sladených nápojov obyčajnou vodou môže byť ten najlepší krok k lepšej pleti, ktorý môžete urobiť. Zníženie cukru vo vašej strave je skutočne jedným z najlepších rozhodnutí pre vaše zdravie a krásu.

Ak si myslíte, že „varenie“ znamená len rozmraziť alebo ohriať jedlo z krabičky, tak to v skutočnosti ani nie je pravé varenie. To, čo konzumujete, sú len polotovary bez skutočnej výživovej hodnoty pre vaše zdravie a pleť. Možno to znie zábavne, ale pravdou je, že príroda nám ponúka len málo bielych potravín. To, čo v obchodoch vidíme bielou farbou – ako sú chlieb, cestoviny, cukor a sladkosti – sú výrobky, ktoré prešli mnohými úpravami a sú ďaleko od svojej pôvodnej, prírodnej podoby.

Môžete si to predstaviť takto: keby ste do vášho auta namiesto kvalitného benzínu lievali len nejakú lacnú náhradu, nemôžete čakať, že bude fungovať ako má. Rovnako, keď vášmu telu nedodávate pravé, výživné potraviny, nemôžete očakávať, že bude vyzerať a cítiť sa dobre. Odklon od „bielych“ potravín a orientácia na skutočné, celé a neupravené potraviny môže urobiť obrovský rozdiel pre vaše zdravie aj pokožku.

biele potraviny vyradte tiez zo svojho jedalnicka

canva/ autora Pexels

Mliečne výrobky nie sú taktiež pre nás príliš ideálne

Mliečne výrobky sú také bežné v našej strave, že si možno ani neuvádzame, aký je to vlastne zvláštny zvyk. My ľudia sme totiž jediný druh, ktorý si dopraje mlieko inej bytosti aj po období dojčenia. A hoci mlieko a syry môžu byť chutné, nie sú pre naše telá tak prirodzené, ako by sa mohlo zdať.

Mliečny priemysel je naozaj efektívny v tom, ako z malého teľaťa vykúzli za krátky čas plnohodnotnú kravu alebo býka. Ale potrebujeme my ľudia skutočne tieto produkty? Mliečne výrobky obsahujú rôzne hormóny, ktoré môžu mať negatívny vplyv na náš endokrinný systém a môžu prispievať napríklad k vzniku akné. To sa týka aj tak obľúbených syrov.

Ak máte radi mliečne produkty, možno by ste mali zvážiť zníženie ich spotreby. Keď už po nich siahnete, dajte prednosť tým plnotučným a organickým, ktoré obsahujú menej škodlivých látok. Alebo čo tak vyskúšať nejaké z tých mnohých náhrad mlieka, ktoré sú dnes k dispozícii? Sú chutné a môžu byť oveľa lepšou voľbou pre vaše zdravie a pokožku.

mliečne výrobky nie sú tiež ideálne v rámci krásnej pleti

canva/Getty Images Pro

Na vyprážané jedlá zabudnite rýchlo, ak chcete krásnu pleť

Vyprážané jedlá a nezdravé tuky sú v našej strave všade, ale nie sú pre nás dobrou voľbou. Keď príde na tuky, mali by sme sa vyhýbať tým, ktoré nám viac škodia než prospievajú. Konkrétne, treba sa držať ďalej od margarínu a rôznych rastlinných olejov, ako sú kukuričný, slnečnicový, hroznový a atď. Nasýtené tuky a hydrogenizované (umelo spracované) tuky sú tiež na zozname tých, ktorým by sme sa mali vyhýbať.

To v praxi znamená, že zemiakové lupienky, hranolčeky a ďalšie vyprážané pochúťky by nemali byť na našom jedálničku príliš často. Ale nebojte sa, stále máte skvelé možnosti! Zdravé tuky nájdete v olivovom oleji, repkovom oleji alebo oleji z makadamových orechov. Tieto oleje sú nielen chutné, ale aj oveľa lepšie pre vaše zdravie a pokožku. Používajte ich pri varení a obľúbite si ich nielen pre ich prínos, ale aj pre skvelú chuť, ktorú dodajú vašim jedlám.

stop vyprážaným jedlám,a k chcete krásnu a zdravú pleť

canva/ shisuka

Zdravá strava ako ideálny príklad pre svoje deti

Keď ste matkou a snažíte sa vychovať deti k zdravému stravovaniu, je dôležité pamätať na to, že deti sa učia najmä z príkladu. Ak im hovoríte, že by si mali skôr vyberať zdravé jedlá, ale sami si vyberáte tie menej zdravé možnosti, môže to byť pre ne mätúce. Deti sú ako malé hubky, ktoré nasávajú všetko, čo vidia a počujú a ich najväčšími vzormi sú práve ich rodičia.

Ak teda chcete, aby vaše deti jedli zdravo, je dôležité ísť príkladom. To neznamená, že nikdy nemôžete mať slabosť pre nezdravé pokušenie, ale skôr to, že vo vašom bežnom životnom štýle by mala prevládať zdravá strava. Týmto spôsobom deti vidia, že zdravé jedlo je nielen niečo, čo „musia“ jesť, ale je to súčasť normálneho, zdravého života. Vytvárate tým základy pre ich zdravé stravovacie návyky, ktoré môžu trvať celý život.

Zdravá strava ako kľúč ku krsnej pleti a celkovej pokožky

canva/ RossHelen

Zaraďte aj výživové doplnky

Ak sa potýkate s problémami s pokožkou, výživové doplnky môžu byť jednou z ciest, ako podporiť jej zdravie zvnútra. Napríklad, rybí olej je známy svojimi protizápalovými vlastnosťami a môže pomôcť pri problematickej pleti. Ak si poviete „to je pre mňa“, možno by ste mali začať uvažovať o jeho pridávaní do svojej rutiny. Pre tých, ktorí sú vegetariánmi alebo vegánmi, ľanové semienka sú alternatívou, hoci ich účinok nemusí byť vždy taký výrazný.

výživové doplnky

canva/ Getty Images

zdroj titulnej foto: canva/ Getty Images

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár