Začnite písať

VZŤAHY

Dominika Krčmáriková: Hľadanie autenticity v digitálnej dobe

Dominika Krčmáriková

V ére sociálnych médií, kde každý moment nášho života môže byť zdokumentovaný, zdieľaný a lajkovaný, často zabúdame na to, čo to znamená byť naozaj autentický. Sme svedkami, ako ľudia vrátane nás samotných sa snažia prezentovať v najlepšom možnom svetle, čo niekedy vedie k tomu, že zdieľame len tie najpozitívnejšie aspekty nášho života. Toto chovanie môže vytvoriť ilúziu perfektnosti, ktorá je však často ďaleko od reality.

V dnešnom svete, kde sociálne médiá pretkávajú každú časť nášho života, je dôležité zamyslieť sa nad ich skutočným vplyvom na našu identitu. „Vieš drahá, keď tak premýšľam o tom, ako sú sociálne médiá vsadené do každej časti nášho života, nemôžem si pomôcť, ale zamyslieť sa nad tým, aký majú skutočne vplyv na to, kým sme,“ hovorí motivátorka žien, známa na Instagrame Dominika Krčmáriková.

Dominika poukazuje na univerzálnu tendenciu ľudí prezentovať sa vo svojom najlepšom svetle, čo často vedie k zobrazovaniu len tých najpozitívnejších momentov nášho života. „Všade naokolo vidíš ľudí, vrátane nás, ako sa snažia ukázať vo svojom najlepšom svetle. Ako keby sme mali tú potrebu prezentovať takú tú idealizovanú verziu seba samých… Často to však ani zďaleka nie je celá pravda o nás,“ pripomína Dominika.

Prečítajte si: Dominika Jurena: Posilňujme mamičky, nepodrývajme

Táto dynamika vedie k zásadnej otázke: „Zamyslela si sa niekedy, čo by bolo, keby sme sa zbavili týchto masiek? Ak by sme si dovolili byť na sociálnych sieťach úprimné, zdieľali nie len tie dobré momenty, ale aj tie ťažké?“ Autenticita na sociálnych sieťach znamená byť odvážny, ukázať svetu naše skutočné emócie, myšlienky a presvedčenia.

Dominika je presvedčená, že sociálne médiá môžu byť miestom pravdy a autentického spojenia, ak máme odvahu prejaviť a vyjadriť našu pravú podstatu. „Mám pocit, že sme trochu zabudli na dôležitosť byť SVOJI, všetka tá honba za pozornosťou nás odviedla od toho, čo je skutočne dôležité – naša pravá identita,“ vysvetľuje.

Dominika zdôrazňuje na konci, že sociálne médiá sú len nástrojom a to, ako ich využijeme, závisí len od nás. „Pamätaj, že sociálne médiá sú len nástrojom. To, ako ich využijeme, závisí len od nás. Majú moc spojiť nás s ľuďmi po celom svete, ale majú aj schopnosť oddeliť nás od našej pravdy.“ hovorí a dodáva, že si praje, aby sme všetci hľadali autenticitu a pravdivosť v našich digitálnych prejavoch.

Slová Dominiky Krčmárikovej slúžia ako inšpirácia pre všetkých, ktorí sa snažia nájsť svoje miesto v online svete, kde autenticita často ustupuje idealizovaným obrazom. Jej dôraz na pravdivosť, podporu medzi ženami a vytváranie spoločenstva, kde je každý akceptovaný taký, aký je, poskytuje návod, ako môžeme spoločne pracovať na vytvorení zdravšieho, otvorenejšieho a úprimnejšieho digitálneho priestoru.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Dominika Krčmáriková (@dminikah)

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár