Začnite písať

Krása od A po Z

Krása začína zvnútra: Doplnky stravy pre lepšiu pleť

skin care

Chcete zdravú a krásnu pleť? Poradíme vám 4 doplnky stravy, vďaka ktorým bude mať vaša pleť nielen zdravý príťažlivý vzhľad, ale zároveň bude aj pevná, mladistvá, hydratovaná a bez známok nedokonalostí, ako napríklad akné. 

Aminokyseliny

Aminokyseliny regenerujú bunky, pomáhajú pri tvorbe kolagénu, hydratujú pokožku a posilňujú jej ochrannú bariéru.

  1. Regenerácia a obnova: Aminokyseliny podporujú procesy obnovy buniek, čo pomáha zlepšiť textúru pokožky a zmierniť viditeľné známky starnutia.
  2. Kolagénová produkcia: Niektoré aminokyseliny, ako napríklad glycin, prolín a hydroxyprolín, sú kľúčové pre tvorbu kolagénu, čo je dôležité pre pevnosť a elasticitu pokožky.
  3. Hydratácia: Aminokyseliny môžu zlepšiť schopnosť pokožky udržiavať vlhkosť, čím ju hydratujú a zaisťujú, že zostáva pružná a žiarivá.
  4. Ochrana pred poškodením: Niektoré aminokyseliny majú antioxidačné vlastnosti, ktoré chránia pokožku pred voľnými radikálmi a inými škodlivými vonkajšími vplyvmi, čo znižuje riziko poškodenia a starnutia pokožky.
  5. Zmiernenie zápalu: Určité aminokyseliny môžu pomôcť zmierniť zápalové reakcie v pokožke, čo môže byť prospešné pre osoby s problémami ako akné alebo podráždenie.
  6. Jas a rovnomerný tón pleti: Aminokyseliny môžu pomôcť vyrovnať farbu pleti a zmierniť pigmentáciu, čo vedie k jasnejšej a rovnomernejšej pokožke.
pleť

Zdroj Freepik

Zinok

Zinok bojuje proti akné, zmierňuje zápal a rast baktérií.

  1. Protizápalové vlastnosti: Zinok má silné protizápalové účinky, preto pomáha pri liečbe akné a iných zápalových kožných ochorení. Znižuje zápal, upokojuje podráždenú pokožku a pomáha zmierniť začervenanie.
  2. Regulácia tvorby oleja: Zinok pomáha regulovať produkciu kožného oleja, čo je kľúčové pre kontrolu mastnej pleti a predchádzanie tvorbe akné a ďalších kožných nedokonalostí.
  3. Liečba akné: Zinok je účinný pri liečbe akné, pretože zabraňuje tvorbe zápalu a zmierňuje prebytok oleja, ktorý môže spôsobiť upchatie pór.
  4. Liečba ekzémov a lupienky: Jeho protizápalové vlastnosti môžu pomôcť aj pri liečbe kožných ochorení, ako sú ekzémy a lupienka, čím zmiernia svrbenie, začervenanie a podráždenie.
  5. Podpora hojenia: Zinok má schopnosť urýchliť proces hojenia rán a podporiť obnovu kožných buniek, čo je užitočné pri liečbe popálenín, poranení alebo drobných poranení pokožky.
  6. Antioxidačné vlastnosti: Zinok prispieva k ochrane pleti a jej mladistvému vzhľadu.

Prečítajte si: Ako na zdravé a krásne vlasy?

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny predlžujú mladistvý vzhľad našej pleti.

Ide o esenciálne tuky, ktoré telo nevie produkovať samo, a preto je potrebné ich získavať z potravy alebo doplnkov stravy.

  1. Zníženie zápalu: Omega-3 mastné kyseliny majú silné protizápalové účinky, čo môže pomôcť pri zmiernení zápalových ochorení kože, ako je napríklad akné, ekzém alebo psoriáza.
  2. Zvlhčenie a hydratácia: Tieto mastné kyseliny pomáhajú udržiavať vlhkosť v pokožke a posilňujú jej ochrannú bariéru, čím ju udržiavajú hydratovanú a jemnú.
  3. Podpora tvorby kolagénu: Omega-3 mastné kyseliny môžu podporiť tvorbu kolagénu, čo je dôležité pre pevnosť a elasticitu pokožky. Pomáhajú tiež v boji proti príznakom starnutia pokožky, ako sú vrásky a straty pevnosti.
  4. Zlepšenie textúry pokožky: Pravidelná konzumácia omega-3 mastných kyselín môže pomôcť zlepšiť textúru pokožky, čo vedie k hladšiemu a rovnomernejšiemu povrchu.
  5. Ochrana pred UV žiarením: Niektoré štúdie naznačujú, že omega-3 mastné kyseliny môžu pomôcť chrániť pokožku pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia a minimalizovať poškodenie spôsobené UV žiarením.
  6. Zmiernenie podráždenia: Omega-3 mastné kyseliny môžu pomôcť zmierniť podráždenie a svrbenie pokožky, čo je užitočné pri liečbe kožných ochorení ako napríklad ekzém.
skin care

Zdroj Freepik

Antioxidanty

Antioxidanty spomaľujú starnutie celého organizmu vrátane pleti.

  1. Boj proti starnutiu: Antioxidanty pomáhajú chrániť pokožku pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, čo môže spomaliť proces starnutia a minimalizovať vznik vrások a jemných línií.
  2. Ochrana pred UV žiarením: Niektoré antioxidanty, ako napríklad vitamín C a vitamín E, môžu pomôcť chrániť pokožku pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia a minimalizovať poškodenie spôsobené UV žiarením.
  3. Regenerácia pokožky: Antioxidanty môžu podporiť regeneračné procesy v pokožke, čo môže pomôcť zmierniť začervenanie, podráždenie a drobné kožné problémy.
  4. Zvýšená elasticita a hydratácia: Niektoré antioxidanty, ako napríklad kyselina hyalurónová, môžu pomôcť zvýšiť elasticitu pokožky a zlepšiť jej schopnosť udržiavať vlhkosť, čím zaisťujú hydratovanú a jemnú pleť.
  5. Zlepšenie textúry pokožky: Pravidelné užívanie antioxidantov môže pomôcť zlepšiť textúru pokožky, čo vedie k hladšiemu a rovnomernejšiemu povrchu.
  6. Zmiernenie pigmentácie: Niektoré antioxidanty, ako napríklad vitamín C, môžu pomôcť zmierniť pigmentáciu pokožky a vyrovnať jej tón, čím sa dosiahne svetlejší a rovnomernejší odtieň.
Tagy

Zanechaj nám svoj komentár