Začnite písať

ROZHOVORY

FyzioDula Petra Strhárska: Požiadať o pomoc nie je zlyhanie

Súvisí fyzioterapia s cvičením pre budúce mamičky? Je nosenie detí pre mamu aj dieťa prospešné? Mali by mať čerstvé maminky vo svojej blízkosti laktačnú poradkyňu? Na tieto a mnohé iné otázky sa dozviete odpovede v rozhovore s FyzioDulou a maminou dvoch detí.

Vyzerá to tak, že rozhovor s Petrou Strhárskou bude len o mamách a deťoch, no nie je to celkom pravda. Budeme sa síce zhovárať s poradkyňou nosenia, certifikovanou laktačnou poradkyňou a lektorkou tehotenského cvičenia, ale aj s mamou a ženou, ktorej najviac zo všetkého záleží na tom, aby si ženy pomáhali navzájom.

FyzioDula je tu pre všetkých

Kto sa za menom FyzioDula skrýva?

Som to ja. (Smiech.) Vyštudovaná fyzioterapeutka, ktorá má za sebou okrem školy aj rôzne kurzy. Od tehotenského cvičenia, cez laktačnú poradkyňu, až po kurz nosenia detí. Všetky znalosti a skúsenosti spájam do jednej ženy, mamy, priateľky s menom FyzioDula.

Ako pracuje fyzioterapeutka a ako dula?

Fyzioterapeutka má zdravotnícke vzdelanie a pracuje s telom. Dula je žena, ktorá sprevádza ďalšie ženy k pôrodu a môže ich sprevádzať už počas tehotenstva, teda pred pôrodom, ale aj pri pôrode priamo a po ňom, v období šestonedelia. Dokáže pomôcť aj s dojčením alebo je len prítomná a vnímavá, aby sa budúce a čerstvé maminky necítili samé v tom, čo ich čaká.

Prečo ste si zvolili štúdium fyzioterapie?

Študovať fyzioterapiu som sa rozhodla preto, že som ako dieťa veľa športovala. Bola som k športu vedená ocinom, ktorý je trénerom cyklistiky ešte aj dnes, a to je už na dôchodku. Je až obdivuhodné, ako je stále veľmi aktívny. A šport mám rada aj vďaka sestre. Spoločne sme hrali basketbal. Tak sa to nejako samo vyvinulo a napokon som rada, že som sa na to dala.

Ako štúdium ovplyvnilo vaše neskoršie zameranie?

Od športu som postupne, ešte pred príchodom detí na svet, prešla na fyzioterapiu gynekologickú. Začalo ma viac zaujímať všetko, čo sa okolo žien deje a najviac zo všetkého som sa našla v pomoci tehotným ženám a mamám. Po narodení detí sa môj pocit, že idem správnou cestou, len utvrdil.

Tehotenské cvičenie, dojčenie a nosenie 

Ste lektorkou tehotenského cvičenia. O potrebe cvičenia v tehotenstve a pozitívnych účinkoch pre ženské telo a ich psychiku ste určite presvedčená.

Cvičenie je naozaj potrebné. Sme sedavá spoločnosť a keďže s tehotenstvom prichádzajú v tele aj určité zmeny, je vhodné sa na ne preventívne pripraviť. V tehotenstve a po pôrode sa na nás odzrkadlí to, akú pozornosť sme telu venovali počas tých spomínaných zmien. A pravdaže, ide aj o psychickú stránku, nielen fyzickú. Najmä prvorodičky ocenia kolektív mám, ktoré sa často stanú ich priateľkami, a potom si vzájomne pomáhajú.

Postačí ako pohyb aj prechádzka?

Ak ženy nechcú chodiť cvičiť, je to ich slobodná voľba, ale určite je prospešné aspoň hodinku denne stráviť chôdzou. Alebo aj plávanie je veľmi príjemné. Úplne všetko, čo pre svoje telo spravíme, napomáha tomu, aby mala žena pri pôrode fyzickú silu a dostatok energie. Tiež je nevyhnutné uvoľňovanie a naťahovanie svalových väzív, vlákien, a tiež spevňovanie. Je hlavne dobre, ak pre seba niečo urobiť chceme. Zmeny sú evidentné navonok aj z vnútra. Ale pri tehotenskom cvičení si pohyby a dýchanie tak zafixujeme, že už priamo pri pôrode, keď sme v určitej hladine, netrápime mozog, len prirodzene vykonávane polohy, ktoré nám pomáhajú.

Prečítajte si: Tipy a triky akčných mám: Vysypte plech múkou bez neporiadku

Maminky majú väčšinou plné ruky práce, a to doslova. Málokedy zostane jedna z rúk voľná, a keď si dieťa vyžaduje pozornosť a blízkosť mamy, každá pomoc je vítaná. Aj to je jeden z dôvodov, prečo by sa mali maminky naučiť deti nosiť pomocou šatky alebo iných pomôcok?

Nosiť deti na rukách, je úplne prirodzená vec, no v dnešnej dobe si už s nosením vieme pomôcť. Môžeme deti nosiť v šatkách, v nosičoch, prípadne aj kombinovane. Na trhu je množstvo pomôcok a super vymožeností. Keď sa pomôcky naučíme využívať, zostanú nám voľné ruky pri starostlivosti o domácnosť alebo pri starostlivosti o ďalšie deti. Dokážeme sa bezprostredne hýbať a nemusíme byť orientované len na dieťa. Môžeme si poľahky vybaviť, čo potrebujeme.

Je správne nosenie zložité?

Je hlavne fajn, naučiť sa už v tehotenstve základné úväzy v elastickej, či pevnej šatke, prípadne si vyskúšať nosenie v nosičoch. Naučíme sa dosiahnuť správnu polohu bábätka tak, aby sme mu neničili zdravotný stav. Je nevyhnutné dodržiavať určité zásady a ideálne je, začínať s elastickou šatkou, pretože je naťahovacia a dokáže sa na tele pekne prispôsobiť, čím sú spočiatku odpustené prvotné, ešte trošku nemotorné, úväzy. V pevnej šatke je už nutné poriadne doťahovať, aby sa dosiahla správna ergonomická poloha tela dieťatka.

Nosenie, či dojčenie… Kedysi to šlo úplne prirodzene. V čom je to teraz iné? A prečo si samotné nosenie a dojčenie vyžaduje odbornú pomoc?

Dnešná doba je taká, že máme k dispozícii tak veľké množstvo informácií, že sa v nich maminky strácajú a nevedia selektovať, čo je vhodné a čo nie. Je pravda, že napokon aj tak každá matka príde na to, čo je pre jej dieťa najlepšie, ale ak je možné získať radu od skúsenejších a špeciálne na to vyštudovaných poradkýň, ušetrí si námahu a bude si istá, že postupuje správne.

Nosením detí a štýlom, akým ich nosíme, sa navraciame ku tradíciám a zvyklostiam starších generácií.

Presne tak. Kedysi tiež nosili matky svoje deti v šatkách, látkach, plátnach, na chrbte alebo na brušku a popritom pracovali napríklad aj na poliach. Vraciame sa späť, je to tak. Ale tiež si táto generácia vychutnáva roky materskej až do konca, takže si chcú byť mamičky isté, že pre svoje deti robia maximum a hlavne správne.

Čo pozitívne deťom nosenie prináša?

Nosenie je pre deti úplne najprirodzenejšia vec na svete. Deväť mesiacov v brušku sa predsa nosili tiež. Zažívali tlmené zvuky a vlastne aj tmu. Síce svetlo do bruška presvitá, ale nie je ostré. No a neustály pohyb nosením, ich akoby prinavracia naspäť od bezpečia.

Prečo je blízkosť mamy pre dieťa taká dôležitá?

Presne z toho dôvodu, že sa chce cítiť v bezpečí ako v brušku. Aj preto väčšinou bábätko nechce spať samé v postieľke a plače a zvykne plakať aj v kočíku. Najlepšou cestou je, bábätku blízkosť prinavrátiť. Zabezpečiť mu všetky jeho potreby, pretože jemu sa páči pohyb v súlade s telom mamy. Ustáli sa mu dych, keď pocíti dýchanie maminky a samotná poloha v šatke alebo v nosiči je mu absolútne prirodzená. A aj vnímanie tepu je pre neho prirodzené. Keď počuje tlkot maminkinho srdca, má pocit, že je v dobre známom prostredí. Samozrejme, nájdu sa aj miminká, ktorým nosenie nevyhovuje, ale aj na to už máme množstvo pomôcok.

Požiadať o pomoc nie je zlyhanie

Ste maminkou na plný úväzok a sama pomoc a rady od skúsenejších rada prijmete. Viete teda sama na sebe, že je správne, nebáť sa požiadať o pomoc. Môže byť pomoc poradkýň prevenciou pred prípadnými psychickými problémami?

Najväčšou výhodou toho, že vyhľadáte poradkyňu je, že my sme tie, ktoré vedia erudovane pomôcť. A maminky tak nemusia dlho po večeroch hľadať zaručene správne informácie. Hlavne pri deťoch je toho času málo a nemôžete prečítať 50 kníh alebo sústavne frčať na internete. To je hlavný dôvod, prečo požiadať o radu odborníčky.

Ale pýtala som sa aj na formu prevencie. Matky sa o pomoc často požiadať boja…  

Obavy z požiadania o pomoc bývajú u matiek časté. Mamy majú pocit, že zlyhali, že si nevedia pomôcť samé. Ale hlavne tesne po pôrode sa môže stať, že sa dostanú do psychickej nepohody a vzniknú z toho popôrodné depresie a psychózy, čo sú už závažné diagnózy, pri ktorých sa mamy o deti ani nedokážu postarať. V takomto prípade je fajn, zbystriť pozornosť. Najmä partner, či manžel by mal byť aktívny a vyhľadať pomoc poradkýň. Ak je potrebné, poradkyne rýchlo zabezpečia aj kontakty na psychológov, psychoterapeutov, prípadne až psychiatrov.

Prečítajte si: Úprimný rozhovor o živote jednej rodiny s chlapcom na autistickom spektre

Je teda dobre, ak zbytočne nečakáme, že sa z toho mama dostane sama?

Čím skôr získa matka podporu, tým lepšie. Pocit, že vám niekto rozumie a vie vám dobre poradiť, je nesmierne nápomocný. Napríklad je často nevyhnutná pomoc aj v prípade úmrtia dieťaťa, čo je neopísateľná trauma. A preto, ak hľadáte kúskovú pomoc v čase, keď rodina prežíva ťažké obdobie, je náročné sa zorientovať. Kontaktovať poradkyňu, ktorá vie, čo treba robiť, je lepšou voľbou.

Priblížili sme si s vami svet budúcich alebo čerstvých maminiek a dozvedeli sme sa veľa aj o tom, ako si vzájomne pomáhať. Čo by ste odkázali ženám, mamám? Čo vám najviac leží na srdci.

Pre nás, maminky, je stále veľmi náročné, požiadať o pomoc. Ale buďte si isté, že to nie je žiadne vaše zlyhanie. Je to len pomoc niekoho školeného. Materstvo by sme si mali užívať a brať ho s takou väčšou ľahkosťou a s tým súvisí aj žiadosť o pomoc. Všetko sa mení a strašne rýchlo to letí, tak si najmä ako ženy navzájom pomáhajme, aby sme si ten zázrak, byť mamou, mohli poriadne vychutnať. Na školách nás neučia, ako byť správnou mamou. Učíme sa to vlastným životom, vlastnými skúsenosťami, chybami. No môžeme tých chýb robiť menej, ak sa nebude báť opýtať. Poradkyne majú často zdravotnícke vzdelanie a množstvo vzdelaní pomimo. Vieme poradiť ľahšie a rýchlejšie. Máme dostatok kontaktov, znalostí a schopností, aby sme vedeli pomôcť tým ženám, mamám, ktoré to najviac potrebujú.

Zdroj foto: archív Petra Strhárska

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár