Začnite písať

ČO HOVORIA ODBORNÍCI

Laktačná poradkyňa Barbara: Viem sa vcítiť do žien, ktoré riešia starosti s dojčením

Barbara je laktačná poradkyňa, ktorú na Instagrame môžete nájsť ako vaša laktačná konzultantka. Barbara je mamou dvoch detí a laktačné poradenstvo robí s maximálnym rešpektom k potrebám matky a dieťatka. Všetky informácie, ktoré maminkám ponúka sú založené na najmodernejších vedeckých poznatkoch. 

„Svoju staršiu dcérku som sa neúspešne snažila dojčiť necelé štyri mesiace. Prešla som si rôznymi problémami, chýbali mi informácie a tiež podpora. Aj preto sa viem vcítiť do žien, ktoré riešia starosti s dojčením. V druhom tehotenstve som sa už na dojčenie pripravila lepšie. Absolvovala som kurz prípravy na dojčenie a informácie som si hľadala aj sama. Pár týždňov po pôrode však nastal problém, a tak som sa rozhodla kontaktovať laktačnú poradkyňu. Tá mi, ale hodinu pred dohodnutým stretnutím napísala, že nepríde, a tak som veci zobrala do vlastných rúk a pomohla si sama. Témy dojčenia a najmä rešpektujúceho laktačného poradenstva ma zaujali, preto som sa rozhodla pre jeho štúdium.“ – Barbara

V rozhovore sa dozviete:

  • ako naštartovať dojčenie po pôrode,
  • môže sa kombinovať dojčenie a prikrmovanie z fľaše,
  • káva a alkohol počas dojčenia,
  • ako riešiť hryzenie prsníka počas dojčenia,
  • kedy odstaviť dieťatko od dojčenia,
  • dojčenie a reflux,
  • bolavé bradavky a zápal prsníka,
  • odsávačka mlieka a dojčenie,
  • cumlík a dojčenie,
  • dojčenie a homeopatiká,
  • otázky od čitateliek Akčných mám

laktačná poradkyňa

Ako môže žena podporiť dojčenie, aké sú prvé kroky po pôrode, ktoré pomôžu naštartovať dojčenie?

V prvom rade by žena nemala podceniť teoretickú prípravu na dojčenie už v tehotenstve, je rovnako dôležitá ako príprava na pôrod. Vždy je lepšie predchádzať problémom s dojčením, než ich potom musieť riešiť a práve príprava na dojčenie v tomto žene dokáže pomôcť. Na trhu je množstvo kurzov, ja sama prípravu robím každý mesiac, stačí si len vybrať.

Po pôrode netreba čakať a čo najskôr začať dojčiť, byť s bábätkom v kontakte koža na kožu a plniť jeho potreby tak ako prichádzajú – dojčiť na požiadanie, príliš to neanalyzovať a veriť svojej intuícii.

Môže žena striedať dojčenie a fľašku? Nemá to negatívny vplyv na dojčenie?

Aj keď sa objavujú výskumy, ktoré tvrdia, že používanie dojčenskej fľaše nemá vplyv na dojčenie, v praxi to vidím inak. Ak je to možné, odporúčam dokrmovať bábätko alternatívnym spôsobom, teda pohárikom, lyžičkou alebo cievkou/suplementorom priamo na prsníku.

Prečítajte si: „Čistý zub sa nepokazí“ – Veľký rozhovor s detskou zubárkou MDDr. Miroslavou Hadbavnou

Aký je váš názor na pitie alkoholu a kávy počas dojčenia?

Podľa posledných výskumov môže dojčiaca žena prijať cca. 200-300 mg. kofeínu, čo zodpovedá dvom, trom šálkam kávy. Najväčšie množstvo kofeínu je v materskom mlieku približne hodinu po tom, čo ho požije matka. Väčšina bábätiek na kofeín v materskom mlieku nereaguje. Ak má žena pocit, že káva bábätku vadí, odporúčam znížiť množstvo alebo kávu na chvíľu vynechať a vrátiť sa k jej pitiu neskôr, okolo 6. mes. života dieťatka už zvyčajne žiadny problém nerobí.

Čo sa alkoholu týka, promile alkoholu v materskom mlieku stúpa a klesá rovnako, ako promile alkoholu v krvi dojčiacej ženy. Je teda na každej žene, či a koľko alkoholu vypije, vo všeobecnosti sa to však neodporúča.

Ako riešiť, keď bábätko počas dojčenia hryzie prsník?

Prečo bábätká hryzú?

• Rastúce zúbky ich bolia a hryzením si chcú uľaviť, nerobia to naschvál.
• Chcú viac mliečka, hryzenie môže byť reakcia na znížený tok mlieka.
• Nudia sa, v závere dojčenia, keď už zahnali najväčší hlad, no stále sú prisatí niekedy vyskúšajú novú zábavku v podobe hryzenia.

Čo s tým?

Nech je dôvod akýkoľvek, ak vás bábätko uhryzne, ukončite dojčenie, čím dáte najavo, že takéto konanie nebudete tolerovať. Bábätko nikdy neťahajte smerom od prsníka, mohlo by vám ešte viac ublížiť. Buď uvoľnite podtlak malíčkom zasunutým do kútika úst alebo pritlačte hlávku bábätka smerom k prsníku, aby uvoľnilo podtlak. Súčasne vyjadrite nesúhlas s takýmto konaním, napr. “Nesmieš hrýzť maminku”. Ale pozor! Nikdy nekričte (aj keď chápem, že v tom momente je to ťažké). Mohli by ste bábätko tak vystrašiť, že by začalo úplne odmietať prsník.

Ako a kedy odstaviť dieťatko od dojčenia?

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča výlučné dojčenie (bez príkrmov) do ukončeného šiesteho mesiaca veku dieťatka a celkové dojčenie aspoň do dvoch rokov, čím smeruje k tomu, že ideálne by dieťa malo byť dojčené do samoodstavu. Je to, ale na rozhodnutí každej ženy, kedy sa rozhodne dojčenie ukončiť. Dôležité je vedieť, že dojčenie má zmysel aj po roku života dieťatka, materské mlieko je stále zdrojom živín aj imunitných faktorov a napĺňa aj emocionálne potreby dieťatka.

laktačná pporadkyňa

Aké rady by ste dali mamám, ktoré majú bábätko s refluxom, alebo inými žalúdočnými problémami?

Veľmi pomáha dojčenie vo vertikálnej polohe, kedy je hlavička dieťaťa vyššie ako zadoček, pomôcť si môžeme aj dojčením v šatke či nosiči. Reflux zvyčajne postupne odznie ako dieťatko rastie a jeho tráviaca sústava sa vyvíja. S vývojom trávenia väčšinou súvisia aj ostatné problémy s bruškom, je to obdobie, ktoré musí prejsť, zvyčajne sa to zlepšuje okolo ukončeného štvrtého mesiaca.

Čo s boľavými bradavkami?

V prvom rade odstrániť príčinu – teda nesprávne prisatie alebo nesprávny nástavec odsávačky. A potom liečba, ak na prsníkoch nie sú ragády, pomôže aj mastička, na hlbšie poranenia mám lepšiu skúsenosť s hojivými striebornými košíčkami na bradavky alebo s hydrogélovými obkladmi.

Čo odporúčate na zápal prsníka?

Dojčiť bábätko tak často, ako potrebuje. Po dojčení na pár minút chladivý obklad (môže byť aj z tvarohu či kapusty) na postihnuté miesto (pred dojčením zas môžete prsník nahriať). Na bolesť užiť liek s obsahom ibuprofénu – je zlúčiteľný s dojčením a veľa oddychovať. Ak by sa symptómy zhoršovali napriek tejto domácej liečbe, vyhľadajte svojho gynekológa alebo navštívte urgentný príjem, zápal prsníka netreba podceniť.

Aký je váš názor na odsávačku mlieka? Podľa čoho si vybrať tú správnu?

Najprv si treba určiť, či budem odsávať pravidelne, alebo sporadicky. Ak pravidelne, investovala by som do dvojfázovej elektrickej odsávačky. Inak stačí ručná. Dôležité je zmerať si priemer bradavky a podľa toho vybrať prsný nástavec správnej veľkosti. Toto na našom trhu neponúkajú všetky značky, ale je to veľmi dôležité pre kvalitu odsávania, a preto by som volila odsávačku značky, pri ktorej máte na výber.

Prečítajte si: Veronika Korvin: Mám pocit, že ľudia žijú tak, že ak sa ich to netýka, tak o tom ani nechcú vedieť a je pohodlnejšie pred tým zatvárať oči

Aký je váš názor na cumlík a dojčenie?

Bábätko sa na cumlík prisáva inak ako na prsník. Ak je to možné, je lepšie cumlík nepoužívať, alebo sa vyhnúť jeho používaniu aspoň v prvých týždňoch, kým sa dojčenie nezastabilizuje.

Aký je váš názor na homeopatiká?

Pracujem v súlade s Evidence Based Medicine a homeopatiká pri svojej práci nevyužívam, keďže nemajú potvrdený účinok. V súčasnosti máme oveľa efektívnejšie spôsoby ako zvýšiť množstvo materského mlieka.

laktačná poradkyňa

Zároveň sme sa našich čitateliek pýtali, akú otázku by položili laktačnej poradkyni, ak by mali takúto možnosť. Akčné mamy zaujíma:

Je možné, že dieťa pije len predné mlieko? Nechce viac ťahať. Pokiaľ áno, je to problém?

Aj keď sa pojmy „predné a zadné mlieko“ v odbornej literatúre používajú, v bežnej praxi ich považujem za mätúce. Mlieko je vždy mlieko a pokiaľ žena dojčí bábätko dostatočne často, na požiadanie, nerobí medzi dojčením cielene príliš dlhé prestávky (napr. 3 hodiny) tak k rozdeleniu mlieka na predné a zadné ani nedôjde. Bábätku môžete pomôcť s efektívnejším pitím mlieka jednoduchým trikom –  stláčaním prsníka.

Syn má 2 a pol roka a je dojčený. Je v poriadku, že preferuje dojčenie pred jedlom?

V tomto veku by už základ výživy mala tvoriť tuhá strava, dojčenie by už malo byť len akýmsi doplnkom, čo sa výživovej hodnoty týka. Pozor aj na nedostatok železa, ktoré dieťatko môže mať ak nie je dobrým jedákom. Dojčenie však v tomto veku stále plní nenahraditeľnú funkciu, môže dieťatku pomáhať s emóciami či zaspávaním, v čase choroby mu poskytuje protilátky, čo je výborné.

Čo v prípade kvasinky v pusinke?

Poraďte sa so svojim pediatrom, ktorý dieťatku predpíše vhodný liek na kvasinku.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár