Začnite písať

RECEPTY

Medové judáše: Tradičné veľkonočné kysnuté pečivo

Medové judáše

Medové judáše sú neodmysliteľnou súčasťou veľkonočných tradícií. Tento recept vás prevedie prípravou tohto mäkkého, vzdušného pečiva, ktoré je ako stvorené na spoločné chvíle s rodinou a priateľmi počas sviatkov Veľkej noci. Symbolizujúce obnovu a radostnú atmosféru, medové judáše pridajú k vášmu sviatočnému stolu ten pravý autentický nádych.

Recept na Medové judáše

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 180 ml vlažného mlieka
  • 0.5 kocky čerstvého droždia alebo 7 g sušeného droždia
  • 50 g kryštálového cukru
  • 50 g tekutého medu
  • 120 g zmäknutého masla
  • Kôra z 1 citróna
  • 2 žĺtky
  • 300 g hladkej múky
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 štipka soli

Na potretie:

  • 1 vajce
  • 1 PL tekutého medu

Prečítajte si: Veľkonočné kysnuté zajačiky: Potešte svoje deti na raňajky

Postup:

Príprava kvásku

Vo väčšej miske zmiešajte teplé mlieko s lyžicou kryštálového cukru a droždie. Nechajte asi 10 minút, kým kvások nezačne pracovať a objavia sa na povrchu bublinky.

Pripraveny kvasok do cesta na medove judase

canva/ Gajus

Príprava maslovo-medovej zmesi

Zatiaľ čo kvások odpočíva, v inej mise vyšľahajte zvyšný cukor, tekutý med, zmäknuté maslo a nastrúhanú kôru z citróna do hladka.

Miesenie cesta

K maslovo-medovej zmesi preosejte hladkú a polohrubú múku spolu so štipkou soli. Pridajte pripravený kvások a všetko dobre premiešajte. Vypracujte hladké, elastické cesto, ktoré by malo prestať byť lepkavé. Podľa potreby môžete pridať trochu múky.

Miesenie cesta na medove judase

canva/ pixabay

Kysnutie

Hotové cesto vložte do misky, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste asi hodinu kysnúť, kým sa jeho objem nezdvojnásobí.

Formovanie judášov

Po vykysnutí cesto rozdelíme na 16 až 24 častí, podľa toho, akú veľkosť pečiva preferujete. Z každej časti vytvarujte požadovaný tvar judáša.

Potieranie a pečenie

Pred pečením potrite povrch judášov rozšľahaným vajíčkom zmiešaným s lyžicou medu, čo im dodá krásny lesk a sladkú chuť. Pečte v predhriatej rúre na 180°C, kým nezískajú zlatistú farbu, čo by mohlo trvať približne 15-20 minút, v závislosti od veľkosti.

Po upečení nechajte judáše chvíľu odpočinúť na mriežke, aby sa dobre vychladili. Potom ich môžete podávať k čaju alebo káve a užívať si ich jedinečnú chuť a vôňu.

Medové judáše

Medové judáše

Zdroj titulnej foto: iStockphoto

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár