Začnite písať

Aktuálne informácie pre rodičov

Ministerstvo školstva vypracovalo plán ako zlepšiť duševné zdravie detí

vnímavé rodičovstvo a komunikácia

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky rieši zlepšenie duševného zdravia detí a mládeže. Rezort školstva už vytvorilo stratégiu, ako prvé sa zameria na krátkodobé opatrenia. Pristúpi tiež k zmenám v podpore a prevencii duševného zdravia, krízovej intervencii a komplexnému auditu vo financovaní. 

Medzi krátkodobé opatrenia ministerstvo zahrnulo podporu využívania aplikácie Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie s názvom Sanity, prevenciu kyberšikany a negatívnych dopadov digitálnych technológií na duševné zdravie a vzťahy, regulácia používania mobilných telefónov na školách.

Podľa ministerstva školstva by sa na prvom stupni základných škôl mali zakázať mobilné telefóny

 

„Na jednej strane si uvedomujeme, že využívanie moderných technológií je nevyhnutné pre rozvoj a pre podporu vzdelávania, ale z dát tých krajín, ktoré využívajú technológie vo veľkom, sa ukazuje, že na konci dňa majú horšie výsledky vo vzdelávaní, ak je intenzita používania digitálnych technológií príliš veľká,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker.

Rezort školstva chce riešiť duševné zdravie detí a mládeže vďaka novému projektu s názvom Dáta o duševnom zdraví. „Získame pravidelne vydávanú Národnú správu o obraze duševného zdravia, analýzy a čiastkové správy, ktoré vzniknú z už existujúcich dát so zameraním na regionálny a lokálny rozmer. Výskum by sa mal týkať všetkých vekových skupín od troch do 26 rokov,“ uviedlo ministerstvo školstva.

 

duševné zdravie detí

Zdroj Freepik

Podľa ministerstva školstva je dôležité sústrediť sa na predchádzanie aktuálnych problémov, akými sú šikana a kyberšikana, užívanie návykových látok či poruchy príjmu potravy. Ministerstvo tiež chce posilniť prevenciu pre deti a učiteľov aj spoluprácu s rodičmi v rámci komunity. Podporu by tak deti mali dostávať naprieč celým systémom školstva.

Národný projekt „Duševné zdravie a prevencia“ tento rok vytvorí a zverejní prvú databázu overených preventívnych programov na Slovensku. Z ministerstva tiež avizovali, že Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie tento rok spúšťa vzdelávanie „sociálno-psychologický výcvik“ pre viac ako 700 pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov, ktorí budú vzdelávaní na riešenia potrieb detí komplexne v oblastiach ako emocionálna inteligencia či wellbeing.

V roku 2025 má byť spustené vzdelávanie s názvom „rozvoj skupinových zručností“, ktoré bude zamerané na rozvoj zručností triednych učiteľov a školských podporných tímov v oblastiach univerzálnej prevencie ako budovanie pozitívnej klímy a bezpečného prostredia v triedach, podpora zdravých vzťahov, spolupráce a riešenia konfliktov v triede.

„Tento rok bude 240 vedúcich zamestnancov škôl vzdelávaných v postupe v krízovej intervencie. Ministerstvo tiež plánuje komplexný audit a analýzu existujúcich finančných nástrojov, ktoré smerujú do oblasti podpory duševného zdravia a bezpečnosti na školách.“

 

Zdroj: TASR

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár