Začnite písať

Aktuálne informácie pre rodičov

Školskí odborári považujú regionálne príplatky pre učiteľov za diskriminačné

deti v škôlke

Školskí odborári považujú regionálne príplatky pre pedagogických a odborných zamestnancov za diskriminačné.  Nakoľko finančné príplatky dostanú len pedagogickí a odborní zamestnanci základných, stredných, súkromných a cirkevných škôl. 

„Je to obrovská dilema, ako tieto finančné prostriedky rozdeliť, keď v školstve pracuje viac ako 155.000 zamestnancov a ministerstvo školstva nemá dosah na niektoré školy a školské zariadenia. V rámci originálnych kompetencií nemá dosah na materské školy, základné umelecké školy, centrá voľného času, školské kluby detí a školské jedálne,“ uviedol predseda odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek.

 

Pavel Ondek

Pavel Ondek
Zdroj: TASR, Autor: Jaroslav Novák

Odborári považujú rozdelenie regionálneho príspevku od 145 eur po 30 eur za nespravodlivé. Školskí odborári avizovali, že navrhovaný koeficient nezohľadňuje všetky aspekty ovplyvňujúce výšku životných nákladov. Podľa odborárov je nevyhnutné valorizovať tarifné platy všetkých zamestnancov školstva tak, aby sa jednotlivé profesie stali atraktívnejšie a personálna situácia v školstve sa stabilizovala.

Prečítajte si: Rezort školstva rieši zmeny v maturitných skúškach

Cieľom regionálnych príspevkov je prilákať a udržať viac kvalifikovaných pedagógov v oblastiach, kde je najväčší nedostatok učiteľov. Najvyšší príspevok by malo mať mesto Bratislava na úrovni 145 eur, najnižší je na úrovni 30 eur. Vyplácať sa majú v tomto roku v troch termínoch.

Viac o týchto príplatkoch sa dozviete v našich článkoch:

Prvé regionálne príplatky učitelia dostanú v apríli

Podľa ministra školstva by nový systém odmeňovania učiteľov mal začať fungovať už tento mesiac

 

Zdroj: TASR

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár