Začnite písať

AKČNÉ TIPY

Oslávte Svetový deň divadla v bábkovom divadle

Mesiac marec je známy ako mesiac knihy, ale dva krásne sviatky v marci patria tiež divadlu. Svetový deň divadla pre deti a mládež oslavujeme 20. marca a Medzinárodný deň bábkarstva alebo aj bábkového divadla zas 21. marca. Prijmite pozvanie do histórie bábkarstva a bábok, ale aj do bábkových divadiel na Slovensku.

Svetový deň divadla pre deti a mládež

Pod záštitou Medzinárodnej asociácie divadiel pre deti a mládež sa už v roku 2001 začal sláviť Svetový deň divadla pre deti a mládež. Komu je určený? Všetkým deťom a mladým ľuďom, ktorí majú právo na umelecké a kultúrne vyžitie, ktoré im otvára brány fantázie a rozširuje neznáme obzory.

Medzinárodný deň bábkarstva alebo bábkového divadla

Tento špeciálny deň bol vyhlásený v roku 2002 Medzinárodným bábkarským zväzom za deň oslavy a podpory bábkohercov, ktorí prostredníctvom bábok prinášajú deťom vzrušujúce príbehy a vyčarujú im úsmev na tvári.

Zdroj foto: Bábkové divadlo na Rázcestí

Bábkové divadlá v minulosti a dnes

História bábkového divadla siaha až do staroveku a pôvodne malo divadlo predovšetkým kočovný charakter. Dnes je to už trochu inak a na Slovensku nájdeme aj kamenné divadlá. Čo sa z minulosti zachovalo až doteraz je, že bábkové divadlo je stále špecifickým druhom zábavy, ktorý štartuje našu predstavivosť, fantáziu, rozoberá aj dôležité témy, no najmä zabezpečí úsmev na našich tvárach. Bábkové divadlo je určené hlavne deťom, no vytvára tiež formy vhodné pre starších a dospelých divákov a cez bábky odovzdáva divákom nezvyčajným spôsobom mimoriadny zážitok.

Prečítajte si: Riaditeľka ZUŠ Exnárová: Po slovenskej premiére Harry Potter in Concert sa nám na hudobnú prihlásilo toľko detí, že sme ich všetky nemohli prijať

Prvé písomné zmienky o bábkovom divadle pochádzajú až z polovice 18. storočia. V tom čase v Bratislave, Trnave a v Košiciach vystupoval bábkar pochádzajúci z Nemecka. Bábkové divadlá však boli v silnej konkurencii divadelných spoločností iba akousi napodobeninou veľkých barokových javísk.

Slovenskí ochotníci začali pôsobiť až v prvej polovici 19. storočia a ich pôsobenie bolo zväčša kočovnou zábavou spojenou s kolotočmi, vypchatými zvieratkami, kúzelníkmi a hltačmi ohňa. Ľudia si ich zaškatuľkovali ako komediantov, čím sa bábkarstvo dostalo na nízku umeleckú úroveň, no napriek tomu sa tešilo veľkej obľube.

Pôvodné poslanie bábkového divadla sa časom strácalo a premenilo sa na zábavu pre deti. Táto situácia sa zmenila až v roku 1918, kedy na Slovensku začali vďaka českej inteligencii vznikať bábkové divadlá v rodinách, pri školách a pri miestnych odboroch Matice slovenskej, Živeny a pri jednotách Sokola. V tomto období sa stáva bábkové divadlo dôležitým prostriedkom pre výchovu detí.

V polovici 20. storočia začali vznikať kamenné divadlá v Žiline, Nitre, Bratislave, Košiciach a v Banskej Bystrici. Po roku 1989 otvárajú svoje brány aj súkromné divadlá vracajúce sa k tradičnému bábkarskému remeslu. Spoločne s verejnými divadlami ponúkajú pestré žánre, skvelú dramaturgiu a množstvo výborných inscenácií.

Zdroj foto: Divadlo pod Balkónom

Druhy bábok

  1. maňuška – bábka animovaná zdola, ovládaná skrytým bábkarom pomocou troch prstov
  2. marioneta – bábka vodená zhora, upevnená na drôtoch alebo nitiach
  3. javajka – spodkom vodená divadelná bábka vajang zozadu pripevnená na tyč, ktorá je určená na držanie bábkarom

Zaujímavosti o bábkarstve

  1. slovenské a české bábkarstvo bolo zapísané 1. decembra 2016 do zoznamu UNESCO
  2. bábky sa v minulosti používali pri rôznych obradoch, rituáloch a slúžili aj ako symbolické podobizne počas osláv
  3. dobrý bábkar vedel s jednou súpravou zloženou z 20 bábok zahrať až 40 hier a naspamäť vedel často aj 60 hier
  4. prvým slovenským bábkarom bol Ján Stražan
  5. v Trnave sa našla marioneta zobrazujúca Krista, ktorá vznikla približne v druhej polovici 17. storočia a slúžila na cirkevné účely
  6. na hrade Modrý Kameň nájdete Múzeum bábkarských kultúr a hračiek

Prečítajte si: 20 otázok o materstve s herečkou a speváčkou Zuzanou Hrvoľovou

Význam bábkového divadla

  1. psychologický a výchovný význam – rozvíjanie mentálneho vývinu a osobnosti, slovnej zásoby, správnej výslovnosti, schopnosti vyjadriť sa, psychické uvoľnenie, emocionálny zážitok
  2. rozumová výchova – predstavivosť, poznávanie, pozornosť, sústredenie
  3. mravná výchova – pravidlá a normy správania
  4. rečová výchova – čistá a zrozumiteľná reč
  5. literárna výchova – používanie známej detskej literatúry
  6. estetická výchova – usmernenie pozornosti dieťaťa na krásy života, prírody a umenia
  7. hudobná výchova – hudba ako znázorňujúci prostriedok sily, výšky, farby hlasu, osvojenie si textu prostredníctvom piesní

Bábkové divadlá na Slovensku

Podporte bábkové divadlá na Slovensku, vyberte si z aktuálneho programu toho najbližšieho k vám alebo si divadlo zavolajte do svojho mesta.

Bábkové divadlo Babadlo Prešov

Bratislavské bábkové divadlo

Bábkové divadlo Košice

Divadlo Concordia v Banská Štiavnica

Bábkové divadlo Žilina

Bábkové divadlo na Rázcestí Banská Bystrica

Divadlo Harry Teáter Banská Bystrica

Staré divadlo Nitra

Zdroj titulnej foto: Pexels_Vlada Karpovich

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár