Začnite písať

RODIČOVSTVO

Petra Thámová: Prečo mamy často strašia iné mamy?

Petra Thámová Prečo mamy často strašia iné mamy

Rodinné kruhy, fóra a sociálne siete často ožívajú rôznymi príspevkami a radami zameranými na materstvo. Niekedy však tieto rady prechádzajú z povzbudivých slov do sféry zastrašovania. Frázy ako „Počkaj, až tvoje dieťa začne chodiť, vtedy to uvidíš,“ alebo „Myslíš si, že teraz je to ťažké? Čakaj, až príde obdobie vzdoru!“ sa stávajú čoraz častejšie. Ale prečo to mamy robia? Prečo existuje tendencia projektovať vlastné negatívne skúsenosti na iné mamy?

Hľadanie spoločenstva v spoločných bojoch

Jedným z možných vysvetlení môže byť, že materstvo je plné nečakaných výziev a prekážok, ktoré môžu byť často pre rodičov emocionálne vyčerpávajúce. Zdieľanie týchto skúseností môže vytvoriť pocit súdržnosti a spoločenstva. Mamy, ktoré prešli náročnými obdobiami, môžu mať pocit, že varovaním iných pred podobnými výzvami im pomáhajú pripraviť sa alebo ich aspoň upozorniť na potenciálne nástrahy.

Prečítajte si tiež  Lucia „Lula“ Almaksus o boji proti bodyshamingu v tehotenstve

Proces normalizácie

Zastrašovanie môže byť tiež spôsobom, ako normalizovať určité skúsenosti v materstve. Pripomínaním, že iné mamy tiež zažívajú podobné problémy, môže táto forma „rád“ slúžiť ako utešenie, že nie sú samy vo svojich zápasoch.

Prenos vlastných obáv a frustrácií

Niekedy môže byť tendencia zastrašovať iné mamy odrazom vlastných obáv a frustrácií. Materstvo nie je vždy ľahké a každá mama má občas pocit nespokojnosti alebo únavy. Zdieľaním týchto pocitov s inými môžu mamy nevedomky prenášať svoje vlastné negatívne emócie na iných v nádeji, že si tak uľavia.

Úloha sociálnych médií

V ére sociálnych médií sú rodičovské skúsenosti často prezentované v najlepšom možnom svetle, čo môže viesť k nerealistickým očakávaniam. Keď mamy narazia na príspevky, ktoré zdôrazňujú len pozitívne aspekty materstva, môžu cítiť potrebu „vyvážiť“ konverzáciu upozornením na potenciálne nástrahy a výzvy.

Alternatíva: Podpora a povzbudenie

Napriek tomu, že je dôležité byť realistický, je tiež dôležité poskytovať podporu a povzbudenie. Namiesto toho, aby sme sa zamerali na strašenie a zdieľanie negatív, by sme sa mali snažiť budovať prostredie, kde môžu mamy hľadať rady, podporu a povzbudenie bez obavy z odsúdenia alebo zastrašovania.

Hoci môže byť lákavé zdieľať náročné skúsenosti a varovať iné mamy pred budúcimi výzvami, je dôležité pamätať na to, že každá mama a každé dieťa sú jedinečné. To, čo je výzvou pre jednu rodinu, nemusí byť problémom pre inú. Namiesto zastrašovania by sme sa mali snažiť byť zdrojom podpory a povzbudenia, ktorý poskytuje praktické rady a empatiu, ktoré môžu pomôcť iným rodinám na ich ceste materstvom.

Preto ako sa Petra Thámová vyjadrila „Miesto strašenia a negativizovania si radšej pomáhajme, buďme k sebe dobré a podporujeme sa.“

Zdroj titulnej foto: canva/ rick734’s Images

Tagy
Predchádzajúci článok

Zanechaj nám svoj komentár