Začnite písať

POMÁHAME SPOLOČNE

Pomôžme spoločne Bianke a Timke dýchať

dieťa inhaluje

Podporujeme aspoň jeden príbeh detí, ktoré potrebujú našu pomoc. 

14- ročná Bianka a 8-ročná Timka sú sestry, ktoré bojujú s diagnózou cystická fibróza.

Čo je cystická fibróza?

Cystická fibróza je genetické ochorenie, ktoré postihuje najmä dýchací a tráviaci systém. Cystická fibróza spôsobuje respiračné problémy, ako napríklad časté zápaly dýchacích ciest, problémy s dýchaním, dýchavičnosť, či chronický kašeľ. Toto ochorenie ma tiež za následok nízku hmotnosť a rast pacienta.

dieťa inhaluje

Ilustračná fotografia
Zdroj: Freepik

Bianka aj Timka musia denne inhalovať, často berú antibiotiká, kortikoidy či iné silné lieky. Pravidelne absolvujú rehabilitačné dychové a pohybové cvičenia. Majú postihnuté pľúca, pankreas a Timka má aj závažné postihnutie pečene (fibróza a cirhóza). Obidve dievčatá majú veľmi rady vodu, avšak pobyt v bazéne pre ne predstavuje obrovské riziko, keďže ich zdravie je náchylné na infekcie. Ich zdravotnému stavu by veľmi pomohol pobyt pri mori. Nakoľko je ich liečba finančne náročná, tak si ich maminka Dagmara nemôže dovoliť takýto pobyt pri mori dievčatám zaplatiť. Pomôcť Bianke a Timke dýchať môžete tu.

Prečítajte si: Pomôžme Dominikovi zabezpečiť operáciu, ktorá mu pomôže sa lepšie pohybovať

„Pri pohľade na ne by ste neuhádli, že trpia vážnym ochorením. Sú krásne, ale ich vnútorné orgány bojujú.“ – mama Dagmara

 

Viac o ochorení cystická fibróza sa dozviete v našom článku:

Cystická fibróza: Ochorenie na celý život

 

 

Zdroj: Ľudia ľuďom

 

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár