Začnite písať

POMÁHAME SPOLOČNE

Pomôžme spoločne Natálke postaviť sa na nohy

mama a bábätko

Podporujeme aspoň jeden príbeh dieťatka, ktoré potrebuje našu pomoc. 

Natálka má od narodenia viacero zdravotných problémov. Bojuje s ochoreniami ako oneskorený vývoj, hypertonicko – diskenitický syndróm, bolestivé svalové kŕče, zášklby, mikrocefália, podozrenie na epilepsiu. Natálka má navyše veľmi skoro uzavretú fontanelu, dostala vírus na mozog CMV.

choré dievčatko

Natálka

Čo je hypertonicko-diskenitický syndróm

Hypertonicko-diskenitický syndróm je neurologický syndróm, ktorý sa prejavuje kombináciou hypertonicity (zvýšenej svalovej napätosti) a dyskinézie (poruchy pohybu), ktoré môžu byť sprevádzané nekoordinovanými pohybmi, neúčelnými pohybmi alebo nevoľnosťou.

Čo je mikrocefália

Mikrocefália je stav, ktorý charakterizuje príliš malú veľkosť hlavy novorodenca alebo dieťaťa. Mikrocefália môže byť prítomná pri narodení (primárna mikrocefália) alebo sa môže vyvinúť neskôr v detstve ako dôsledok rôznych faktorov (sekundárna mikrocefália).

Primárna mikrocefália je často spojená s genetickými faktormi a môže byť vrodená, čo znamená, že dieťa sa narodí s neprimerane malou hlavou. Sekundárna mikrocefália môže byť spôsobená rôznymi faktormi, ako sú infekcie matky počas tehotenstva (napríklad cytomegalovírus, toxoplazmóza, čierny kašeľ), užívanie niektorých liekov počas tehotenstva, poškodenie mozgu počas tehotenstva alebo počas pôrodu, nedostatočná výživa, dedičné ochorenia, vývojové poruchy a ďalšie faktory.

Mikrocefália môže mať rôzne dôsledky a závažnosť, od miernych po závažné, a môže sprevádzať rôzne ďalšie problémy s vývojom a funkciou mozgu.

Viac o epilepsii sa dozviete v našom článku:

Epilepsia u detí: Porozumenie, liečba a život s ochorením

 

Natálka je 1, 5 ročné dievčatko, ktoré stále nesedí, nevie poriadne chytiť fľašu do ruky, udržať rovnováhu, ani sa postaviť na nožičky. Avšak intenzívne rehabilitácie by jej k napredovaniu dokázali pomôcť. Doktori nevedia ako jej pomôcť, preto Natálka potrebuje vyskúšať nové rehabilitačné metódy v súkromnom centre. Aktuálne Natálku najviac trápia veľmi bolestivé svalové kŕče, kvôli ktorým nedokáže spať. Okrem rehabilitácií jej stav dokáže zlepšiť plávanie, ktoré by jej svalstvo uvoľnilo.

„Chcem vás poprosiť o ľubovoľný príspevok pre Natálkine rehabilitácie, hoc aj veľmi malý. Budem Vám celý život vďačná.“ – Natálkina maminka

 

Pomôcť Natálke postaviť sa na nohy môžete tu. 

 

Zdroj: Ľudia ľuďom

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár