Začnite písať

POMÁHAME SPOLOČNE

Pomôžme spoločne Samkovi napredovať

svalová hypotónia

Podporujeme aspoň jeden príbeh dieťatka, ktoré potrebuje našu pomoc. 

Samko má 9 rokov, narodil sa ako úplne zdravý chlapec. Pôrod bol v termíne a prebehol bez komplikácií. Samko sa narodil  s pôrodnou hmotnosťou 3550kg a 49cm a s APGAR  10/10. Na tretí deň od pôrodu si však jeho maminka pri kŕmení všimla, že má Samko na hlavičke malú hrčku, ktorú tam predtým nemal. Doktori na novorodeneckom oddelení tvrdili, že sa táto hrčka postupne vstrebe. Navyše pri prepúšťaní z nemocnice sa zistilo, že má Samko zlomenú kľúčnu kosť.

„Keď som bola na ceste domov, zrazu sestrička otvorila dvere a oznámila mi nech dám pozor na rúčku, že má zlomenú kľúčnu kosť, nech budem opatrná. Oznámila mi to len tak medzi dverami a dvere hneď zabuchla. Cestou domov som rozmýšľala nad tým, čo mi sestrička povedala a začala som čítať prepúšťaciu správu s nádejou, že sa dozviem prečo ma tú kľúčnu kosť zlomenú, no v prepúšťacej správe o tejto zlomenine nebolo napísané ani pol slova. Zdalo sa mi to všetko čudné, že mi po celý ten čas nikto nepovedal že má zlomenú kľúčnu kosť.“  – Samkova maminka

Keď mal Samko tri mesiace dostal prvý epileptický záchvat. K epilepsii sa pridružila aj diagnóza svalová hypotónia.

svalová hypotónia

Samko na rehabilitácii

Prečítajte si: Pomôžme spoločne Natálke postaviť sa na nohy

Čo je svalová hypotónia?

Svalová hypotónia je stav charakterizovaný nedostatočným svalovým napätím alebo svalovou slabosťou. Tento stav môže mať rôzne príčiny a môže postihnúť ľudí v akomkoľvek veku. U novorodencov môže svalová hypotónia naznačovať problémy s vývojom centrálneho nervového systému, ako je napríklad ochorenie mozgového kmeňa alebo svalová dystrofia. U dospelých môže byť svalová hypotónia spôsobená neurologickými ochoreniami, ako sú napríklad mŕtvica, roztrúsená skleróza, alebo svalové dystrofie.

Ľudia so svalovou hypotóniou môžu mať problémy s kontrolou pohybov, s neistotou chôdze, slabosťou, či obmedzením pohybu. Liečba svalovej hypotónie závisí od príčiny a môže zahŕňať fyzioterapiu, lieky, chirurgické zákroky alebo iné terapeutické metódy, ktoré pomáhajú posilniť svaly a zlepšiť funkciu motorického systému.

O epilepsii sa viac dočítate v našom článku:

Epilepsia u detí: Porozumenie, liečba a život s ochorením

 

K tomu, aby Samko mohol napredovať potrebuje pravidelne rehabilitovať a cvičiť. Darovať Samkovi pokrok môžete tu

svalová hypotónia

Samko na rehabilitácii

Zdroj: Ľudia ľuďom

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár