Začnite písať

PR ČLÁNKY

Praktické nápady, ako môžete prispôsobiť záhradu vašim deťom

deti na záhrade

Záhrada je miestom, kde sa deti môžu učiť a rozvíjať svoju kreativitu. Aby bola pre ne ešte príťažlivejšia, musíte ju prispôsobiť ich potrebám a záľubám. Prečítajte si náš článok a inšpirujte sa jednoduchými tipmi, ako zabezpečiť to, aby bola vaša záhrada ideálnym miestom na hranie a dobrodružstvo pre vaše deti.

Vytvorte zónu na hranie

Vytvorte na záhrade malý kútik len pre vaše deti. Môže to byť malý altánok, detský domček alebo dokonca jednoduchý stan. Tento priestor môže slúžiť ako miesto na hranie, čítanie, alebo dokonca ako základňa pre dobrodružstvá vašich detí. Zabezpečte, aby bol priestor vybavený dostatkom hračiek, kníh a iných pomôcok, ktoré podporujú kreativitu a zábavu.

Pri vytváraní zóny na hranie nezabudnite záhradu aj zabezpečiť. Odstráňte ostré kamene, korene alebo iné predmety, ktoré by mohli spôsobiť zranenie. Tiež vyberajte hračky, ktoré sú vhodné pre vonkajšie prostredie a nevyžadujú príliš veľkú údržbu.

Prečítajte si: Neviete zastaviť kolotoč chorôb? Pestujte zdravie celej rodiny správnym spôsobom

Vyhnite sa jedovatým rastlinám

Zatiaľ čo mnohé rastliny ponúkajú krásne farby, tvary a vône, existujú aj také, ktoré so sebou prinášajú vážne zdravotné riziká. Počet toxických rastlín je síce malý, môžu však stále predstavovať riziko, ktorému sa určite chcete vyhnúť. Pred sadením nových rastlín vždy radšej skontrolujte štítky na rastlinách alebo záhradnícke príručky. 

Okrem toho sa tiež snažte mať všetky záhradnícke chemikálie vždy pod zámkom. Deti radi objavujú a skúšajú nové veci, práve preto nie je pri nich nikdy dosť opatrnosti.

Majte dostatok úložiska

S deťmi bude veľmi ľahko na záhrade neporiadok. Preto si vytvorte úložné priestory, ktoré budú prístupne nielen vám ale aj im. Zároveň ich však dajte niekde, kde ich ochránite pred nepriaznivým počasím. Využiť môžete krabice, alebo len vedrá, na ktoré napíšete názov vecí, ktoré sa v ňom nachádzajú. Odložiť ich môžete napríklad do záhradného domčeka.

Pri zariaďovaní záhrady pre vaše deti, je dobré myslieť aj na a kvalitné poistenie nehnuteľnosti a domácnosti, s ktorým máte možnosť pripoistenia hnuteľných vecí nachádzajúcich sa na vašom pozemku, medzi ktoré patrí záhradný domček, bazén, skleník či oplotenie.

dievčatko polieva kvety na záhrade

Zdroj: bigstock.com

Vytvorte deťom vlastnú záhradku

Vytvorenie záhrady vhodnej pre deti neznamená len to, že musí mať samé hračky. Jednoducho zapojte svoje ratolesti do pestovania zeleniny a ovocia. Deti môžu pod vašim dohľadom sadiť kvety, okopávať, plieť a organizovať danú časť záhrady podľa svojich predstáv. 

Vytvorte pre ne jednoduché záhony alebo nádoby, kde budú môcť sadiť a pestovať svoje obľúbené plody. Táto aktivita nielenže poskytuje vzdelávací zážitok o rastlinách, ale tiež rozvíja ich úctu k prírode.

Snažte sa vyhnúť vodným plochám

Vodné plochy, ako sú jazierka, fontány alebo bazén, predstavujú zvýšené riziko pre malé deti, najmä pre tie, ktoré nie sú schopné plávať. Navyše je voda veľkým lákadlom pre vtáky, hmyz či iné zvieratá, ktoré môžu byť nebezpečné. 

Aj keď sú jazierka či bazény na pohľad vzrušujúce, zvedavá myseľ malého dieťaťa by sa mohla vystaviť nebezpečenstvu, ktorým by sa inak dalo vyhnúť. Ak sa už rozhodnete pre vodné plochy na záhrade, je dôležité venovať pozornosť bezpečnosti. Preto zabezpečte, aby boli riadne uzavreté alebo obklopené bezpečnostnými zábranami, ktoré zamedzujú prístup detí k vode bez dozoru. 

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár