Začnite písať

Aktuálne informácie pre rodičov

Prvé regionálne príplatky učitelia dostanú v apríli

Ministerstvo školstva tento rok zaviedlo regionálne príspevky pre pedagogických a odborných zamestnancov. V rámci príplatkov tak rezort školstva prerozdelí 60 miliónov eur. Prvé regionálne príplatky učitelia dostanú v apríli.

Cieľom regionálnych príplatkov pre pedagogických a odborných zamestnancov na školách je prilákať a udržať viac kvalifikovaných pedagógov v oblastiach, kde ich je najväčší nedostatok.

Tomáš Drucker

Tomáš Drucker
Zdroj: TASR, Autor: Jaroslav Novák

„Vidíme veľké rozdiely v tom, kde nám chýbajú učitelia v dôsledku vysokých nákladov. Trpí tým predovšetkým osobitne západná časť Slovenska – Bratislava, ale aj východná časť, okres Košice aj niektoré väčšie mestá. Nedostatok učiteľov tiež negatívne ovplyvňuje kvalitu vzdelávania.“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker.

Výška regionálneho príspevku sa určí na základe porovnania platov pedagogických a odborných zamestnancov s priemerným platom vysokoškolsky vzdelaných zamestnancov v oblasti. Vyplácať sa budú podľa ministra v troch termínoch. „Za mesiace január, február a marec v termíne apríl. Potom to bude do konca augusta a potom september, október, november, december.“

Prečítajte si: Ministerstvo školstva zvýšilo finančnú podporu pre školské olympiády

Najvyšší príspevok by podľa jeho slov malo mať mesto Bratislava na úrovni 145 eur, najnižší príspevok je na úrovni 30 eur. Rezort školstva zverejní metodiku prideľovania príspevku na svojej stránke.

„Príspevok zatiaľ pokrýva rok 2024, pracujeme však na dlhodobom riešení. Budeme intenzívne rokovať s ministerstvom financií o možnostiach kontinuálneho financovania tejto iniciatívy v nasledujúcich rokoch,“ dodal Tomáš Drucker. Ministerstvo školstva uvažuje aj o zahrnutí materských škôl do systému financovania.

Viac o novom systéme odmeňovania učiteľov sa dozviete v našom článku:

Podľa ministra školstva by nový systém odmeňovania učiteľov mal začať fungovať už tento mesiac

 

 

Zdroj: TASR

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár