Začnite písať

RECEPTY

Nekysnuté slivkové rožteky z kyslej smotany: Rýchle a vynikajúce!

Nekysnuté slivkové rožteky z kyslej smotany

Nekysnuté slivkové rožteky z kyslej smotany práve dnes? Prečo nie! Potešte svoje detičky s týmito chutnými slivkovými rožtekmi. Sú rýchle, ľahké a dokonale sladké – ideálna pochúťka pre akýkoľvek moment. Postupujte podľa nášho receptu a vytvorte si s nami tento skvelý koláčik, ktorý si vaše deti rozhodne zamilujú!

Recept na Nekysnuté slivkové rožteky z kyslej smotany

Ingrediencie

  • 450 g hladká múka
  • 1 ks maslo
  • 200 g kyslá smotana (pochúťková)
  • Štipka soli
  • Slivkový lekvár (na plnku)

Prečítajte si: Veľkonočný baranček starej mamy

Postup prípravy

V mise zmiešajte hladkú múku, maslo izbovej teploty, kyslú smotanu a štipku soli. Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte a vypracujte do hladkého a pružného cesta. Ak je cesto príliš lepivé, môžete pridať trochu múky, ale snažte sa nepridať príliš veľa, aby cesto zostalo jemné a vláčne.

Hotové cesto nechajte na chvíľu odpočívať, aby sa vám ľahšie s ním pracovalo. Potom ho rozdeľte na menšie časti – každú časť vyvaľkajte na pomúčenej pracovnej doske do tvaru kruhu s hrúbkou približne 3-5 mm.

Každý vyvaľkaný kruh rozdeľte na cca 8 rovnakých trojuholníkových dielov (podobne ako keď krájate pizzu).

Na širší koniec každého trojuholníka dajte čajovú lyžičku slivkového lekváru. Dávajte pozor, aby ste lekvár neumiestnili príliš blízko okrajov, aby pri stočení rožteka lekvár nevytekal.

Slivkový lekvár si dáte ku okrajom

zdroj foto: redakcia

Plnku si uzavriete z oboch strán, aby nevytiekla

zdroj foto: redakcia

Každý trojuholník zrolujte od širšieho konce smerom k špičke, čím vytvoríte rožtek. Končeky rožteka môžete mierne zahnúť dovnútra, aby mal rožtek klasický tvar.

Slivkové rožteky sú pripravené na pečenie

zdroj foto: redakcia

Pripravené rožteky uložte na plech vyložený papierom na pečenie. Nechajte medzi nimi dostatok miesta, pretože pri pečení môžu trochu nabrať na objeme.

Pečte v predhriatej rúre na 180°C približne 20-25 minút alebo kým rožteky nezískajú zlatistú farbu. Po upečení ich môžete nechať na plechu ešte chvíľu odpočívať a potom ich premiestnite na mriežku, aby úplne vychladli.

Rožteky podávajte ako sladkú pochúťku k čaju alebo káve. Sú skvelé aj ako malé maškrty na oslavách alebo rodinných stretnutiach. Prajeme dobrú chuť!

Nekysnuté slivkové rožteky z kyslej smotany

Zdroj foto: redakcia

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár