Začnite písať

Aktuálne informácie pre rodičov

Rezort školstva rieši zmeny v maturitných skúškach

skúšky

Ministerstvo školstva SR plánuje zmeny v maturitnej skúške, chcelo by zaviesť dvojúrovňovú maturitu z niektorých predmetov. O týchto zmenách sme vás už informovali v našich článkoch: 

Minister školstva chce na maturitných skúškach zaviesť dvojstupňovú matematiku

Aliancia stredoškolákov chce zmenu maturitnej skúšky zo slovenského jazyka a matematiky

 

„V programovom vyhlásení vlády sú ako strednodobé priority plánované aj zmeny v maturitnej skúške, ktoré by kopírovali moderné trendy vo vzdelávaní a ciele kurikulárnej reformy,“ uviedlo ministerstvo školstva SR.

Ministerstvo zmeny v maturitnej skúške konzultuje s odbornou prípravou so všetkými zainteresovanými stranami. Zámerom zmien v maturitnej skúške je zvýšenie medzinárodnej porovnateľnosti maturitných skúšok. Podľa ministerstva školstva je to jeden z predpokladov zvyšovania kvality absolventov stredných škôl pre uplatnenie na trhu práce. Rovnako aj pre úspešné pokračovanie a ukončenie vysokoškolského štúdia či udržanie talentov na Slovensku.

Študentská rada chce hodnotenie na maturitnej skúške na základe dlhodobého prospechu študentov

Študentská rada stredných škôl navrhla, že maturitná skúška by sa mohla hodnotiť aj na základe dlhodobého prospechu študentov. Uvítala by aj integrovanie otvorených úloh s dôrazom na kreatívne myslenie, realizovanie dlhodobej maturitnej práce či viacstupňovú maturitnú skúšku.

„Tradičné hodnotenie často ignoruje dlhodobý vývoj študenta. Nový prístup by zahrnul hodnotenie na základe celkového úsilia a angažovanosti počas celého stredoškolského obdobia,“ uviedli zástupcovia Študentskej rady stredných škôl.

skúšky

Zdroj Freepik

Ako skonštatovali, študenti by mohli realizovať aj dlhodobú maturitnú prácu v poslednom ročníku. „Odprezentovanie a jej následná obhajoba by sa dali zrovnocenniť s ústnou odpoveďou alebo ju nahradiť, ktorá momentálne vyžaduje od študentov memorovanie faktov bez potreby zručnosti práce s nimi.“ 

Zástupcovia rady tiež navrhujú implementovať viacstupňovú maturitnú skúšku. Študenti by si tak mohli vybrať požadovanú úroveň náročnosti a zamerania. Pomohlo by im to s predmetmi, ktoré sú povinné, no zároveň nespadajú obsahom medzi predmety ich prioritného záujmu.

 

 

Zdroj: TASR

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár