Začnite písať

CHOROBY

Rotavírus: Dokáže prežiť na povrchoch veľmi dlho

Rotavírus

Rotavírus je vírus, ktorý u detí spôsobuje prudké brušné ťažkosti a hnačku. Predtým, ako sa začalo s očkovaním, takmer každé dieťa tento vírus dostalo. Našťastie, väčšinou stačí doma piť veľa tekutín, aby sa telo vyrovnalo s týmto nepríjemným stavom. Len v zriedkavých prípadoch musia deti do nemocnice na infúziu. Aby sme predišli tomuto vírusu, veľmi pomáha umývať si ruky a hlavne – očkovať sa. Očkovanie je totiž najlepší spôsob, ako sa pred rotavírusom ochrániť a uľahčiť priebeh tohto ochorenia.

Príznaky rotavírusu

Rotavírus sa do tela dostane nenápadne, ale jeho príznaky sa objavia rýchlo, často už do dvoch dní po stretnutí s vírusom. Prvé znamenia, ako horúčka a vracanie, sú len predzvesťou toho, čo príde. Nasleduje vodnatá hnačka, ktorá môže trvať až týždeň, sprevádzaná bolesťami brucha. U detí sú tieto príznaky obzvlášť výrazné a môžu byť vyčerpávajúce.

Zatiaľ čo dospelí, ktorí majú dobrú imunitu, môžu tieto nepríjemnosti prežiť s miernymi alebo dokonca žiadnymi príznakmi, u detí je situácia iná. Je dôležité byť v strehu, keď vaše dieťa prejavuje príznaky dlhšie ako jeden deň. Hnačka, ktorá sa predlžuje je signálom, že je čas obrátiť sa na lekára. Telo vášho dieťaťa môže rýchlo prísť o dôležité tekutiny a minerály, čo môže viesť k dehydratácii. Včasná lekárska pomoc môže predísť závažnejším komplikáciám a zabezpečiť, aby sa vaše dieťa rýchlo a bezpečne uzdravilo.

Prečítajte si: Epilepsia u detí: Porozumenie, liečba a život s ochorením

Príčiny vzniku rotavírusu

Rotavírus je vírus, ktorý spôsobuje veľmi nepríjemné brušné problémy a hnačku a je veľmi ľahko prenosný. Dokonca aj keď už niekto nemá príznaky, môže vírus šíriť ďalej. Ako? Ak niekto, kto mal rotavírus, ide na toaletu a potom si poriadne neumyje ruky. A to platí aj pre rodičov, ktorí menia plienky svojim deťom. Vírus sa môže dostať na všetko, na čo sa dotknú – jedlo, hračky, dvere, proste všade. A potom, keď sa niekto iný dotkne tých istých vecí a potom sa dotkne svojej tváre alebo úst, ľahko sa môže nakaziť. Rotavírus je taký nebezpečný, že dokáže prežiť na povrchoch veľmi dlho, niekedy aj niekoľko týždňov.

Rotavírusové ochorenie u detí

canva/ as-images237234231

Kedy vyhľadať lekára?

Je rovnako dôležité vedieť, kedy situácia vyžaduje naliehavú lekársku pomoc. Ak vaše dieťa často zvracia, má neobvyklú stolicu, vysokú teplotu alebo prejavuje známky dehydratácie, je čas konať. Podobné pravidlá platia pre dospelých, ktorí by mali byť na pozore, ak neudržia tekutiny, majú dlhotrvajúcu hnačku, zaznamenajú krv v zvratkoch alebo stolici, majú vysokú teplotu, alebo prejavy dehydratácie.

Pri akýchkoľvek z týchto príznakov je dôležité obrátiť sa na lekára, aby sa predišlo závažným zdravotným rizikám a zabezpečila správna liečba.

Očkovanie nie je zárukou, no priebeh je omnoho ľahší

Hoci očkovanie môže pomôcť a ochrániť pred týmto vírusom, nie je to stopercentná záruka. Ľudia sa môžu nakaziť rotavírusom viackrát v živote, ale obvykle, keď sa to stane znovu, už to nie je také zlé ako prvýkrát. Preto je super dôležité nezabúdať na umývanie rúk, aby sme sa pred rotavírusom chránili čo najlepšie.

Rotavírus sa prenáša najmä zle umytými rukami po toalete

canva/ Getty Images Signature

Rizikové faktory a komplikácie

Rotavírusová infekcia má svoje rizikové skupiny, a to hlavne malé deti vo veku od 3 do 35 mesiacov, ktoré sú často v kolektívoch, ako sú detské jasle alebo škôlky. Tu sa vírus šíri rýchlejšie kvôli blízkemu kontaktu medzi deťmi a zdieľaniu hračiek. Aj starší dospelí a ľudia, ktorí sa starajú o malé deti, sú vystavení vyššiemu riziku, pretože sú v priamom kontakte s deťmi, ktoré môžu byť nositeľmi vírusu.

Komplikácie pri tomto ochorení

Jednou z najzávažnejších komplikácií rotavírusovej infekcie je dehydratácia, ktorá je spôsobená ťažkou hnačkou. Toto je obzvlášť nebezpečné u malých detí, u ktorých môže rýchlo dôjsť k závažným problémom, ak nie sú správne hydratované. V takých prípadoch môže byť dehydratácia život ohrozujúca a vyžaduje si okamžitú lekársku pomoc.

Výskyt rotavírusu

Jeho výskyt je častejší počas zimných a jarných mesiacov. Zdá sa, že chladnejšie počasie a zvýšený čas strávený vnútri prispievajú k šíreniu infekcie.

Očkovanie rotavírus(1)

canva/Kzenon

Aká je prevencia a ako prebieha očkovanie?

Na obmedzenie šírenia rotavírusovej infekcie je dôležité dôsledné a časté umývanie rúk, najmä po návšteve toalety, pri výmene plienok alebo po pomoci dieťaťu pri toaletnej hygiene. Hoci je umývanie rúk základným opatrením, samo o sebe nezaručuje úplnú ochranu, pretože rotavírus môže byť odolný voči bežným dezinfekčným prostriedkom na ruky na alkoholovej báze.

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča vakcináciu proti rotavírusom pre deti vo všetkých krajinách ako efektívny spôsob prevencie. Na trhu sú dostupné dve hlavné vakcíny: RotaTeq a Rotarix. RotaTeq sa podáva v troch dávkach, zvyčajne vo veku 2, 4 a 6 mesiacov, zatiaľ čo Rotarix je dvojdávková vakcína pre deti vo veku 2 a 4 mesiacov. Tieto vakcíny sú považované za bezpečné a účinné a majú potenciál ročne zabrániť tisícom prípadov rotavírusovej infekcie.

Hoci očkovanie proti rotavírusu je veľmi dobrá ochrana pre deti, existuje malá šanca, že môže spôsobiť komplikáciu zvanú intususcepcia. To znamená, že sa časť čreva ako keby „zvráti“ dovnútra seba, čo môže byť vážny problém. Preto lekári neradi očkujú deti, ktoré už raz takýto problém mali.

Aj keď je toto riziko naozaj malé, treba byť pozorný. Ak dieťa po očkovaní začne mať bolesti bruška, vracia alebo má krv v stolici, treba hneď ísť k doktorovi. Aj napriek týmto malým rizikám, očkovanie je veľký prínos, pretože chráni deti pred vážnymi problémami, ktoré rotavírus môže spôsobiť.

Očkovanie rotavírus

canva/ kasto

zdroj titulnej foto: canva/ Getty Images Signature

zdroj článku: mayoclinic.org/diseases-conditions/rotavirus/symptoms-causes

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár