Začnite písať

Aktuálne informácie pre rodičov

Podľa Slovenskej komory učiteľov môžu byť mobilné telefóny súčasťou vyučovania, ale len s obmedzením a pravidlami

dieťa a smartfón

Slovenská komora učiteľov (SKU) vníma pozitívne, že ministerstvo školstva sa zaoberá otázkou celoplošného zákazu používania mobilných telefónov žiakmi na základných školách. Avšak podľa SKU môže byť mobilný telefón u starších žiakov aj prostriedkom výuky a zdrojom informácií. Zároveň viaceré školy nemajú techniku, ktorá by pri vyučovaní s technológiami mobilné telefóny nahradila. Preto by sa ich obmedzenie malo ešte zvážiť. 

O tom, že sa ministerstvo školstva zaoberá zákazom mobilných telefónov na školách sme vás informovali v našom článku:

Podľa ministerstva školstva by sa na prvom stupni základných škôl mali zakázať mobilné telefóny

„Úplný zákaz aj cez prestávky by som považovala za opodstatnený, najmä v prípade mladších žiakov na základných školách. V prípade starších žiakov by malo byť obmedzenie používania predmetom diskusie, pretože môže byť aj prostriedkom výuky či zdrojom informácií,“ uviedla Soňa Puterková zo Slovenskej komory učiteľov.

Mnohé školy stále nedisponujú potrebnou technikou ani dostatočným pripojením. V tomto prípade by preto Slovenská komora učiteľov uprednostnila nastavenie pravidiel konkrétnou školou.

Rovnako aj prezidentka Združenia základných škôl Slovenska Eva Horníková zdôraznila potrebu vedieť, aké informačno-komunikačné technológie budú školám poskytnuté, ak sa úplne zakážu. „Mobilné zariadenia, či už je to mobil, tablet alebo iné, sú bežnou súčasťou života žiakov, a teda aj nástrojom na vzdelávanie.“ 

dieťa s mobilom

Zdroj Pexels

Aktuálne je v kompetencii škôl nastaviť si zákaz alebo možnosť používania mobilných telefónov. Minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Tomáš Drucker avizoval, že mobilné telefóny by sa mohli zakázať na prvom stupni základných škôl. Na druhom stupni by sa ich využívanie mohlo obmedziť. Ministerstvo školstva však aktuálne o tomto návrhu komunikuje s odborníkmi.

 

Zdroj: TASR

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár