Začnite písať

Aktuálne informácie pre rodičov

Vysokoškolskí študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium

vysokoškolskí študent

Minister školstva Tomáš Drucker avizoval, že budúci vysokoškolskí študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie budú mať možnosť získať štipendium vo výške 16 500 eur na tri roky. Štipendium bude vyplácané priebežne a môže ho získať až 400 študentov.

Minister školstva tiež predstavil viacero opatrení pre zatraktívnenie slovenského vysokého školstva, zabránenie odlevu mozgov do zahraničia a zabezpečenie dostatku kvalifikovanej pracovnej sily na Slovensku.

Na Slovensku máme aktuálne 239 nedostatkových študijných programov v 21 odboroch. Zoznam nedostatkových odborov nájdete tu.

„Slovensko dlhodobo eviduje nedostatok zamestnancov v niektorých pracovných odvetviach, či už budeme hovoriť o ošetrovateľstve, učiteľstve, v automobilovom priemysle, informatike, strojárenstve aj ten známy problém s nedostatkom odborníkov v jadrovej energetike. Štipendiá predstavujú nástroj motivácie študentov na to, aby sa rozhodli študovať istý odbor,“ zdôraznil Tomáš Drucker.

 

Tomáš Drucker

Tomáš Drucker, minister školstva
Zdroj foto: TASR

Študent na nedostatkových odboroch tak získa za úspešné ukončenie prvého ročníka bakalárskeho štúdia a zápis do druhého ročníka 4000 eur. Za úspešné ukončenie druhého ročníka a zapísanie sa do tretieho to bude 4500 eur a za úspešné ukončenie bakalárskeho štúdia ďalších 8000 eur.

Prečítajte si: Slovenské vysoké školy získali právo samé vytvárať nové študijné programy

Štátny tajomník Róbert Zsembera uviedol, že ďalším z opatrení na riešenie odlevu mladých do zahraničia má byť možnosť elektronickej prihlášky na slovenské vysoké školy na jednom mieste.Aby to nemuseli aplikovať cez zdĺhavé procesy prostredníctvom webov vysokých škôl, ale všetko to bolo na jednom mieste.“

maturitná skúška

Zdroj Freepik

Ministerstvo školstva naďalej pracuje so zamestnávateľmi na duálnom vzdelávaní v oblasti vysokého školstva. Rovnako aj na zatraktívnení bakalárskeho štúdia, aby boli jeho absolventi priamo uplatniteľní v praxi.

Zároveň chce rezort školstva podporovať internacionalizáciu slovenských vysokých škôl prostredníctvom výmenných programov.

Prečítajte si: Podľa odborníčky Testovanie 9 nie je dostatočné

V priebehu roka bude ministerstvo školstva riešiť aj zmenu v oblasti metodiky financovania vysokých škôl aj s akcentom na nedostatkové profesie. Pracovať bude tiež na zlepšení poskytovania služieb pre vysokoškolákov na poradenských systémoch. Pomôcť skvalitniť slovenské vysoké školy by mali podľa ministerstva aj výkonnostné zmluvy, ktoré fungujú od tohto roka.

Zsembera tiež pripomenul dôležitosť infraštruktúry VŠ pre študentov.Pre nasledujúce obdobie máme plánovaných viac ako 130 miliónov eur do infraštruktúry vysokých škôl, z čoho dnes je už alokovaných viac ako 17 miliónov konkrétne na vysokoškolské internáty.“ 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár