Tradičný veľkonočný mazanec
Keď sa blíži Veľká noc, mnohé kuchyne sa naplnia vôňou tradičných sviatočných pečív. Medzi nich neodmysliteľne patrí aj veľkonočný mazanec, ktorý svojou jemnou a bohatou chuťou oslavuje príchod jari. Tento článok vás prevedie krok za krokom prípravou tohto tradičného pečiva, ktoré očarí každého, kto ho ochutná.
Ingrediencie, ktoré budeme potrebovať:
Cesto:
- 120 ml teplé mlieko
- 0.5 kocky čerstvé droždie
- 300 g polohrubá múka
- 50 g kryštálový cukor
- 1 balíček vanilkový cukor
- štipka soľ
- 1 čajová lyžička citrónová kôra
- 2 žĺtky
- 1 polievková lyžica rum
- 50 g zmäknuté maslo
Ešte potrebujeme:
- 1 hrsť hrozienka
- 1 hrsť mandle
- 1 žĺtok (na potretie)
- 1 polievková lyžica mlieko (na potretie)
- 1 hrsť mandľové lupienky (na ozdobu)
Prečítajte si: Fánky s kyslou smotanou: Tieto fánky si zamilujete!
Postup prípravy
Začíname kváskom
Príprava mazanca začína aktiváciou kvásku. Vezmite 120 ml teplého mlieka, pridajte do neho polovicu kocky čerstvého droždia, lyžicu cukru a trochu múky. Túto zmes nechajte v teple odpočívať približne 15 minút, aby kvások „ožil“ a začal pracovať.
Základ cesta
V ďalšom kroku si pripravte základ cesta. Do väčšej misy preosejte 300 g polohrubej múky, pridajte štipku soli, strúhanú citrónovú kôru, 50 g kryštálového cukru a jeden balíček vanilkového cukru. Vytvorte v múke jamku, do ktorej vložíte dva žĺtky, lyžicu rumu a pripravený kvások.
Miesenie a kysnutie
S pridaním zmäknutého masla (50 g) prejdite k ručnému mieseniu cesta na múkou vysypanej pracovnej doske. Cieľom je dosiahnuť hladké a elastické cesto, ktoré potom necháte v teplom prostredí kysnúť zhruba 90 minút.
Príprava plnky
Kým cesto odpočíva, pripravte si plnku. Hrozienka zalejte vriacou vodou a nechajte ich mäknúť. Mandľové lupienky nasekajte nadrobno. Po 15 minútach hrozienka scedíte a necháte vychladnúť.
Finálna úprava a pečenie
Vykysnuté cesto premiestnite na pracovnú dosku, pridajte doň hrozienka a mandle, a opäť krátko premiesite. Vytvarujte bochník, ktorý položíte na plech s papierom na pečenie. Po ďalších 30 minútach kysnutia cesto potrite rozšľahaným žĺtkom s mliekom a posypte mandľovými lupienkami.
Mazanec pečte v predhriatej rúre na 180°C približne 40 až 45 minút, kým nezíska zlatistú farbu. Po upečení nechajte mazanec chvíľu odpočinúť a potom ho podávajte ako srdce veľkonočného stola.
Tento domáci mazanec, pripravený s láskou prinesie na Veľkú noc potešenie a spokojnosť. Nechajte sa uniesť tradíciou a vytvorte si vlastnú veľkonočnú atmosféru plnú vôní a chutí, ktoré potešia nielen telo, ale aj dušu.
Zdroj titulnej foto: canva/ Getty Images Signature