Začnite písať

RECEPTY

Tradičný veľkonočný mazanec

tradičný veľkonočný mazanec

Keď sa blíži Veľká noc, mnohé kuchyne sa naplnia vôňou tradičných sviatočných pečív. Medzi nich neodmysliteľne patrí aj veľkonočný mazanec, ktorý svojou jemnou a bohatou chuťou oslavuje príchod jari. Tento článok vás prevedie krok za krokom prípravou tohto tradičného pečiva, ktoré očarí každého, kto ho ochutná.

Ingrediencie, ktoré budeme potrebovať:

Cesto:

  • 120 ml teplé mlieko
  • 0.5 kocky čerstvé droždie
  • 300 g polohrubá múka
  • 50 g kryštálový cukor
  • 1 balíček vanilkový cukor
  •  štipka soľ
  • 1 čajová lyžička citrónová kôra
  • 2 žĺtky
  • 1 polievková lyžica rum
  • 50 g zmäknuté maslo

Ešte potrebujeme:

  • 1 hrsť hrozienka
  • 1 hrsť mandle
  • 1 žĺtok (na potretie)
  • 1 polievková lyžica mlieko (na potretie)
  • 1 hrsť mandľové lupienky (na ozdobu)

Prečítajte si: Fánky s kyslou smotanou: Tieto fánky si zamilujete!

Postup prípravy

Začíname kváskom

Príprava mazanca začína aktiváciou kvásku. Vezmite 120 ml teplého mlieka, pridajte do neho polovicu kocky čerstvého droždia, lyžicu cukru a trochu múky. Túto zmes nechajte v teple odpočívať približne 15 minút, aby kvások „ožil“ a začal pracovať.

Základ cesta

V ďalšom kroku si pripravte základ cesta. Do väčšej misy preosejte 300 g polohrubej múky, pridajte štipku soli, strúhanú citrónovú kôru, 50 g kryštálového cukru a jeden balíček vanilkového cukru. Vytvorte v múke jamku, do ktorej vložíte dva žĺtky, lyžicu rumu a pripravený kvások.

Miesenie a kysnutie

S pridaním zmäknutého masla (50 g) prejdite k ručnému mieseniu cesta na múkou vysypanej pracovnej doske. Cieľom je dosiahnuť hladké a elastické cesto, ktoré potom necháte v teplom prostredí kysnúť zhruba 90 minút.

miesenie cesta

canva/ Ron Lach od autora Pexels

Príprava plnky

Kým cesto odpočíva, pripravte si plnku. Hrozienka zalejte vriacou vodou a nechajte ich mäknúť. Mandľové lupienky nasekajte nadrobno. Po 15 minútach hrozienka scedíte a necháte vychladnúť.

Finálna úprava a pečenie

Vykysnuté cesto premiestnite na pracovnú dosku, pridajte doň hrozienka a mandle, a opäť krátko premiesite. Vytvarujte bochník, ktorý položíte na plech s papierom na pečenie. Po ďalších 30 minútach kysnutia cesto potrite rozšľahaným žĺtkom s mliekom a posypte mandľovými lupienkami.

Mazanec pečte v predhriatej rúre na 180°C približne 40 až 45 minút, kým nezíska zlatistú farbu. Po upečení nechajte mazanec chvíľu odpočinúť a potom ho podávajte ako srdce veľkonočného stola.

Tento domáci mazanec, pripravený s láskou prinesie na Veľkú noc potešenie a spokojnosť. Nechajte sa uniesť tradíciou a vytvorte si vlastnú veľkonočnú atmosféru plnú vôní a chutí, ktoré potešia nielen telo, ale aj dušu.

veľkonočný mazanec

Canva/Getty Images

Zdroj titulnej foto: canva/ Getty Images Signature

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár