Začnite písať

Aktuálne informácie pre rodičov

Univerzita Komenského podporuje využívanie umelej inteligencie

študent na vysokej škole

Univerzita Komenského v Bratislave podporuje využívanie umelej inteligencie. Avšak za potrebné považuje citovanie. Univerzita už dokonca sformulovala pravidlá používania umelej inteligencie v novej smernici.  

 

„Nástroje umelej inteligencie by sa mali používať najmä ako podpora a pomoc pri štúdiu a mali by slúžiť na rozvoj a efektívne využívanie nadobudnutých vedomostí, schopností a zručností študentov,“ uviedli z univerzity.

Univerzita Komenského

Zdroj Wikimedia Commons

V tejto smernici sa uvádza, že akékoľvek použitie nástrojov umelej inteligencie pri spracovaní textov musí byť riadne označené citovaním použitých nástrojov. Pri formálnej úprave textov podľa nej citovanie potrebné nie je. Výstupy je však potrebné overovať a kontrolovať. Používanie nástrojov pri štúdiu je zároveň podľa smernice potrebné zosúladiť s pokynmi a pravidlami stanovenými vyučujúcimi.

Prečítajte si: Podľa ministra školstva by nový systém odmeňovania učiteľov mal začať fungovať už tento mesiac

Smernica zakazuje využívanie umelej inteligencie pri vypracovaní celých textov, formulovaní záverov a tvrdení, ktoré majú byť výsledkom samostatnej činnosti študenta.

Smernica tiež zahrňuje odporúčania pre vyučujúcich, ako priebežné oboznamovanie sa so systémami umelej inteligencie a používanie jej nástrojov pri pedagogickej činnosti. Nástroje by mali byť používané najmä ako podpora a pomoc pri výučbe, mali by slúžiť na rozvoj vedomostí, schopností a zručností vyučujúcich pri pedagogickej činnosti.

 

„Smernica reaguje na vplyv umelej inteligencie na akademické prostredie a formuluje princípy pre tvorivé, bezpečné, zodpovedné, etické a transparentné používanie jej nástrojov v prostredí univerzity,“ – uviedli z univerzity.

 

Umelá inteligencia a deti: Hrozba alebo digitálny pomocník v každej životnej situácii

 

Zdroj: TASR

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár