Veľkonočné kysnuté zajačiky: Potešte svoje deti na raňajky
Ako sa Veľká noc pomaličky blíži, prichádza skvelá príležitosť stráviť čas v kuchyni so svojimi deťmi a vytvoriť niečo naozaj špeciálne. Čo takto spoločne upiecť roztomilé sladké zajačiky, ktoré prinesú radosť a tvorivosť do vašich domovov? Tento zábavný a jednoduchý recept je ako čarovný dotyk, ktorý premení obyčajný deň na sviatočný. Pri pečení si nielenže užijete spoločné chvíle plné smiechu, ale tieto milé zajačiky sa stanú aj úžasným prekvapením na raňajkovom stole. Predstavte si tie očarujúce úsmevy vašich detí, keď zbadajú na stole tieto sladké zajačiky, na ktorých ste sa spoločne podieľali!
Ingrediencie na prípravu veľkonočných kysnutých zajačikov
- 500 g hladkej múky
- 160 g kryštálového cukru
- 250 ml plnotučného mlieka
- 1 kocka droždia
- 125 g masla
- 3 vajcia (len žĺtky + 1 na potretie)
- 1 vajce (bielko)
- hrozienka (na ozdobu)
- práškový cukor (na posypanie)
Prečítajte si: Veľkonočný baranček starej mamy
Postup prípravy veľkonočných kysnutých zajačikov
Príprava kvásku
Začneme teplým, avšak nie horúcim mliekom, do ktorého pridáme cukor a droždie. Túto zmes necháme na teplom mieste, aby kvások náležite vzišiel a prebudil sa k životu.
Vytvorenie cesta
V miske spojíme hladkú múku s roztopeným maslom a žĺtkami a do tejto zmesi začleníme aj náš bublajúci kvások. Potom všetko dôkladne premiesime a vymiesime, až kým nevznikne hladké, vláčne cesto, ktoré potom necháme hodinu kysnúť pod utierkou na teplom mieste, aby nabralo síl.
Tvarovanie zajačikov
Po hodine kysnutia rozdelíme cesto na 8 rovnakých častí. Z každej časti vyformujeme tri menšie časti: malú guľôčku na chvostík, dlhší šúľok na telo, ktorý zatočíme do tvaru hniezda a menší valček na hlavičku, pričom jednu stranu vyšúľame do špica a druhú rozdelíme, aby vznikli ušká. Tieto časti spojíme bielkom, aby pekne držali pohromade.
Pečenie
Zajačiky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, no treba si dať pozor na to, aby medzi nimi bol dostatočný priestor. Pred pečením ich necháme ešte 30 minút podkysnúť, potom ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a každému dáme do očka hrozienko. Pečieme v predhriatej rúre na 175 °C približne 25 minút.
Po upečení
Po upečení necháme zajačikov vychladnúť a pred podávaním ich posypeme práškovým cukrom, aby vyzerali ako pokrytí jarným snehom.
Tieto veľkonočné kysnuté zajačiky sú nielen veľkým potešením pre deti a dospelých, ale aj skvelé spestrenie raňajok počas Veľkej noci.
Zdroj titulnej foto: https://green-travel-blog.com/recipe-for-delicious-easter-bunnies/