Začnite písať

RECEPTY

Veľkonočný baranček starej mamy

Veľkonočný baranček

Veľkonočný baranček je klasickým dezertom, ktorý sa v mnohých rodinách pečie počas veľkonočných sviatkov. Jeho príprava je spojená s tradíciami a spomienkami na chvíle strávené s rodinou. V tomto článku vám predstavíme jednoduchý recept, ako si pripraviť chutného veľkonočného barančeka podľa starých rodinných tradícií.

Recept na veľkonočného barančeka

canva/ Getty Images

Ingrediencie na prípravu veľkonočného barančeka

  • 150 g hladká múka
  • 180 g práškový cukor  (plus trochu na posypanie)
  • 5 ks vajec
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3 PL kokosového oleja/ alebo iného
  • 2 ČL kypriaci prášok
  • 100 g jemne posekané vlašské orechy
  • maslo na vymazanie formy
  • štipka soli

Prečítajte si: Tradičný veľkonočný mazanec

Postup prípravy

Príprava základu

Začnite vyšľahaním 5 žĺtkov s 180 g práškového cukru, vanilkovým cukrom a štipkou soli, až kým zmes nezískate hladkú a penistú. Po častiach pridávajte olej a neustále šľahajte, aby sa ingrediencie dokonale spojili.

Suché ingrediencie

V inej miske premiešajte múku, kypriaci prášok a posekané vlašské orechy. Pridajte citrónovú šťavu a žĺtkovú zmes, a všetko dôkladne premiešajte, kým nevznikne jednoliaté cesto.

Bielkový sneh

V čistej miske vyšľahajte bielka na tuhý sneh. Tento sneh potom opatrne, aby ste ho príliš nezrážali, vmiešajte do zmesi žĺtkov a múky. Kľúčom je zachovať vzdušnosť cesta.

Príprava formy

Barančekovú formu dôkladne vymažte maslom a posypte jemne mletými orechmi. Tento krok zabezpečí, že váš baranček sa po upečení ľahko vyklopí z formy.

Baranček

canva/ Getty Images Signature

Pečenie

Cesto prelejte do pripravenej formy a pečte v predhriatej rúre na 180°C približne 40 minút alebo kým povrch nezíska zlatistú farbu a palička vložená do stredu barančeka nevyjde čistá.

Dekorácia a dokončenie

Po upečení nechajte barančeka chvíľu vychladnúť, potom ho opatrne vyklopte na podnos. Ako oči použite hrozienka, ktoré jemne vtlačte do cesta. Na záver jemne poprášte práškovým cukrom, aby váš veľkonočný baranček krásne zažiaril.

Tento recept, odovzdávaný z generácie na generáciu, nie je len o vytváraní chutného pečiva. Je to spomienka na chvíle strávené v kuchyni s našimi milovanými, na učenie sa a prenášanie rodinných tradícií. Vytvorte si teda svojho vlastného barančeka a nechajte ožiť staré rodinné tradície pri vašom sviatočnom stole.

Baranček(1)

canva/ Getty Images Signature

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár