Začnite písať

Tehotenský zápisník

12. týždeň tehotenstva: 1. trimester je čoskoro za vami

12. týždeň tehotenstva

12. týždeň tehotenstva je tu a vy sa dostávate do zásadnej fázy vývoja vášho nenarodeného dieťaťa. Práve v tomto období dochádza k formovaniu základných telesných systémov a životne dôležitých orgánov, ktoré sú nevyhnutné pre odolávanie infekciám a prijímanie potravy. Ako sa blížite k druhému trimestru, môžete si všimnúť, že vaše dieťatko začína naberať viac definované rysy. Ak sa tak ešte nestalo, nie je dôvod na obavy. Každý vývojový míľnik prichádza vo svojom vlastnom čase a veľmi skoro sa všetko dostane do poriadku.

Čo sa deje s plodom v 12. týždni tehotenstva?

V tomto týždni sa deje v tele vášho bábätka pár úžasných vecí:

  • Jeho črevá, ktoré si na chvíľu vyšli na výlet mimo bruška cez pupočnú šnúru, sa teraz vrátia späť, kam patria.
  • Jeho malá hypofýza v mozgu už štartuje s hormónmi, takže kto vie, možno vám raz prinesie vnúčatá.
  • A v kostnej dreni sa už rozmáhajú biele krvinky, pripravené bojovať s bacilmi z detského pieskoviska.

Veľkosť plodu v 12. týždni tehotenstva

Po 12. týždňoch tehotenstva je vaše dieťa približne veľké ako veľký citrón, meria okolo 5 až 6 centimetrov od hlavičky po zadoček a váži okolo 14 gramov. Aj keď zvonka možno ešte nevidno žiadne známky tehotenstva, vo vnútri sa deje veľa zmien a vaše bábätko rýchlo rastie – za posledné tri týždne sa jeho veľkosť viac ako zdvojnásobila.

Plod v 12. týždni tehotenstva

https://www.flickr.com/photos/lunarcaustic/5229381679/in/photostream/

Tráviaci systém začne fungovať

V tomto týždni dosahuje vývoj vášho dieťaťa kľúčový míľnik. Po 12. týždňoch sa intenzívna fáza formovania nových telesných štruktúr blíži ku koncu. Väčšina systémov vášho dieťaťa je už plne vyvinutá, hoci ich zrenie ešte bude pokračovať. Teraz nastupuje obdobie, keď sa tieto systémy ďalej rozvíjajú a orgány začínajú byť funkčné. Zaujímavé je, že tráviaci systém vášho dieťaťa už začína testovať svoju funkčnosť prostredníctvom kontrakčných pohybov, čo je dôležitá zručnosť potrebná po narodení pre pohyb potravy tráviacim traktom.

Tvorba bielych krviniek

Kostná dreň pracuje na výrobe bielych krviniek, ktoré jedného dňa ochránia vaše dieťa pred infekciami mimo bezpečného útočiska vášho tela. Hypofýza, umiestnená v spodnej časti mozgu, začína vytvárať hormóny, ktoré umožnia vášmu dieťaťu, v dospelosti, mať vlastné deti.

tvorba bielych krviniek

canva/ sciencephotolibrary

Tehotenské príznaky začínajú ustupovať

Pre vás, ako matku, koniec prvého trimestra môže priniesť úľavu od niektorých príznakov spojených s počiatočnými štádiami tehotenstva. Vaša maternica, teraz veľká ako grapefruit, sa postupne posúva nahor do brušnej dutiny, čo by mohlo znížiť časté nutkanie na močenie. S postupom do druhého trimestra by ste mohli zaznamenať aj zmiernenie ďalších nepríjemných príznakov, ako je nevoľnosť, citlivosť prsníkov, odpor k určitým potravinám a únavu.

Ako je na tom vaše bruško?

Po 12. týždňoch môže byť vaše tehotenské brucho už viac viditeľné, a je možné, že si ho všimne aj okolie. No nie je vôbec nezvyčajné, ak sa vám bruško ešte príliš nezväčšilo a vaše oblečenie je len o niečo tesnejšie. U niektorých môže byť viditeľný len malý nárast hmotnosti v strede tela, zatiaľ čo iní možno nebudú na prvý pohľad vyzerať inak. Každé 12 týždňové tehotenské bruško je normálne, bez ohľadu na to či je väčšie, menšie alebo dokonca neviditeľné.

Veľkosť a tvar bruška sa môže líšiť v závislosti od postavy ženy a od toho či je to jej prvé tehotenstvo alebo už má za sebou ďalšie. Takže, ak vaše bruško nevyzerá presne ako bruško vašej tehotnej kamarátky v rovnakej fáze, netrápte sa. Každé bruško je krásne vo svojej jedinečnosti! Ak sa vám ešte neprejavilo, máte pred sebou dosť času a ak už je viditeľné, aj to je v poriadku.

tehotenské bruško v 12. týždni

canva/ Matilda Wormwood od autora Pexels

Môžete zažívať závraty

Hneď ako vstúpite do druhého trimestra, môže sa objaviť nový tehotenský príznak: závraty. A kto je za to zodpovedný? Áno, je to ten starý známy progesterón, ktorý v tomto období okolo 12. týždňa uvoľňuje a rozširuje vaše krvné cievy. To síce znamená lepší prietok krvi k vášmu dieťaťu (čo je skvelé pre neho), ale zároveň spomaľuje návrat krvi späť k vám (čo už tak skvelé nie je). Výsledkom je nižší krvný tlak a pomalší krvný obeh vo vašom tele, vrátane mozgu, čo môže spôsobiť pocit ľahkosti alebo závratov, obzvlášť ak vstanete prudko. Pomalé a stabilné tempo je tu kľúčom k úspechu.

Ďalším možným dôvodom pre závraty môže byť nízka hladina cukru v krvi, najmä ak nejete pravidelne. Radšej nezanedbávajte jedlo a dostatočný príjem tekutín. Ak vás závraty prepadnú, skúste si ľahnúť alebo sadnúť a hlavu si pritlačte medzi kolená, zhlboka dýchajte a uvoľnite prípadne tesné oblečenie. Keď sa cítite lepšie, nezabudnite niečo zjesť a napiť sa.

Prečítajte si: 11. týždeň tehotenstva: Plod je vo veľkosti limetky

Chuť na sex môže byť znížená

Vaša kamarátka možno tvrdí, že tehotenstvo jej sexuálne chúťky poslalo na horskú dráhu nahor, ale vy sa necítite o nič viac naladení. Čo sa deje s vašou poklesnutou sexuálnou túžbou? Hormóny môžu na každú ženu pôsobiť inak, pre niektoré to znamená zvýšenie sexuálnej energie, zatiaľ čo iné môžu cítiť úplný opak. K poklesu libida môžu prispievať aj rôzne tehotenské príznaky. Ťažko sa naladiť na romantickú vlnu, ak ste neustále pociťujete nevoľnosti, ste unavená alebo trpíte zápchou – prípadne všetkým naraz.

Majte na pamäti, že akokoľvek sa momentálne cítite, je to úplne v poriadku. Dôležité je udržiavať emocionálnu väzbu s partnerom a nezabúdať, že mnohé ženy zažívajú počas tehotenstva výkyvy v sexuálnom apetíte. Je možné, že sa vaše pocity čoskoro zmenia a libido sa vráti.

Tehotenské príznaky, ktoré môžete ešte pociťovať v 12. týždni

  • Zvýšený čuch
  • Občasné zvracanie
  • Občasné bolesti hlavy
  • Únava
  • Nadúvanie
  • Nadmerné sliny
  • Závraty
Ultrazvuk 12. týždeň tehotenstva

canva/ Getty Images Signature

Zdroj titulnej foto: https://www.flickr.com/photos/lunarcaustic/5229381679/in/photostream/

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár