Začnite písať

20 otázok o materstve

20 otázok o materstve s dvojnásobnou mamou Denisou

rodina

20 otázok o materstve. Vždy 20 rovnakých otázok na tému materstvo/rodičovstvo pre každú mamu, známu aj úplne neznámu. Otázky sú síce rovnaké, ale odpovede celkom iné. Pretože každá mama je jedinečná. Aké sú odpovede na 20 otázok o materstve mamy Denisy?

„Som mama našej mix dcérky Beyky. Rodina je pre mňa všetkým a som vďačná za tú našu zmiešanú. Milujem cestovanie a kávu, nielen ako takú, ale celé to hygge okolo nej.“ – Denisa Frigui Vargová

žena s tulipánmi

Denisa Frigui Vargová

1. Čo vás na materstve prekvapilo pozitívne?

Neviem, či sa to dá nazvať prekvapením, ale jednoznačne najviac pozitívne bolo a je, že je tu zrazu s nami človiečik, ktorého milujeme nadovšetko na svete. Človek si po príchode dieťaťa uvedomí, aké banálnosti kedysi riešil. Život s dieťaťom naberie v sekunde úplne iné obrátky v tom najlepšom slova zmysle. Zrazu má život ozaj zmysel.

2. Čo vás na materstve prekvapilo negatívne?

Najväčšie negatívum bolo jednoznačne tehotenstvo. Pre mňa určite neplatí, že to je najkrajšie obdobie v živote ženy. Ranné nevoľnosti boli v mojom prípade nevoľnosti 24/7 po dobu 4 mesiacov a to dalo veru riadne zabrať. Našťastie mám skvelú maminku a manžela, bez ich pomoci a opory by som toto obdobie veľmi ťažko zvládla.

3. Zmenil sa nejako váš vzťah s vašim partnerom po príchode dieťatka?

S manželom sme spolu boli pomerne dlho kým sme sa rozhodli mať dieťa. Užívali sme si cestovanie a bezstarostný život. Som veľmi vďačná za to, že keď sme sa rozhodli založiť si rodinu, bolo nám tak hneď dopriate. Toto vôbec nie je samozrejmosť a možno nie každý si to uvedomuje. Beyka bola naše vytúžené bábätko a od prvého momentu sme sa z nej obaja neskutočne tešili. Samozrejme času na nás dvoch bolo zrazu oveľa menej, ale trúfam si povedať, že náš vzťah je odkedy sme sa stali rodičmi ešte krajší a hlbší.

4. Ako sa vyrovnávate so spoločenským tlakom v súvislosti s materstvom?

Už som vo veku kedy si takéto veci veľmi nepripúšťam. Som toho názoru, že každý si má žiť tak ako uzná za vhodné a nestarať sa do druhých. Dôležité je si nájsť partnera, s ktorým ste na rovnakej vlne, keďže dieťa vychovávate spolu. Ja mám manžela inej kultúry, sme mix rodina, ale všetko okolo fungovania a výchovy sme si prešli kým sme sa rozhodli sa vôbec zobrať, nie to založiť rodinu. Najmä som veľmi vďačná za to, že obe naše rodiny sa tešia z našej rodinky bez toho, aby nám dávali „cenné“ rady .

5. Ako reagujete na nevyžiadané rady?

Ako som už načrtla, mám to šťastie, že ani moji ani manželovi rodičia nám nehovoria do výchovy, čo naozaj veľmi oceňujem. A úprimne rady od iných ma veľmi nezaujímajú, nemyslím si, že má niekto právo niekomu hovoriť čo má ako robiť. Našťastie v mojom okolí takých ľudí ani nemám.

6. Akú najhoršiu nevyžiadanú radu ste doposiaľ dostali a od koho táto rada bola?

Naozaj si nepamätám na žiadnu. Ak aj možno nejaká bola, takéto reči beriem ako sa vraví jedným uchom dnu, druhým von.

7. Aký typ výchovy preferujete?

Za mňa je neprípustné dieťa udrieť. Áno, sú momenty kedy to dá nervom riadne zabrať, ale vždy sa dá inak, už teraz na Beyke vidím, že nám veľa rozumie, chápe, áno, je ako každé dieťa tvrdohlavá, ale to je skrátka len obdobie ktoré prejde. Priznám sa, neviem byť veľmi prísna a stáť si vždy za svojim, čo by som rada zmenila, lebo pri deťoch treba mať hranice. Určite však chcem, aby nás Beyka brala nie len ako svojich rodičov a autoritu, ale ako ľudí na ktorých sa bude môcť vždy so všetkým obrátiť bez toho, aby sa bála našej reakcie.

8. Akým hodnotám vediete vaše dieťa?

Byť ako sa vraví človekom, byť ľudský. Pomáhať si navzájom, neodsudzovať sa, nemať voči iným predsudky.

rodina

Denisa s manželom a dcérou Beykou

9. Akú radu by ste dali budúcim mamičkám?

Užívajte si každú chvíľku, nehovorte si neustále „už nech“ (už nech sedí, už nech chodí, už nech rozpráva..), lebo vám tie krásne chvíľky prejdú ani nebudete vedieť ako. Nehnevajte sa na deti, že chcú byť neustále s vami, prídu chvíle kedy by ste dali čokoľvek za to, aby ste s nimi mohli opäť tráviť toľko času.

10. Akú radu by ste dali iným maminkám?

Neporovnávajte seba či svoje deti s inými.

Prečítajte si: 20 otázok o materstve s Tatianou Škarbovou: Dokonalé materstvo neexistuje

11. Akú radu by ste dali otcom?

Trávte so svojimi deťmi čo najviac času. Deti nepotrebujú drahé veci, potrebujú otca, s ktorým sa často hrajú a zabávajú. Deti sú deťmi iba raz a ten čas vám už nikdy nikto nevráti.

12. Akú radu by ste dali ženám, ktoré uvažujú, že by sa stali mamami?

Ak to tak cítite vy aj váš partner tak choďte do toho! Je to tá najťažšia, ale zároveň najkrajšia životná zmena.

13. Čo máte na materstve najradšej?

Ja si celé toto materstvo veľmi užívam. Mám už 14 ročnú dcéru, takže som vedela do čoho idem, ale za mňa je materstvo v neskoršom veku to pravé orechové. Milujem čas strávený s Beykou, denne si robíme program, aby sme len nesedeli doma, čo je veľmi dôležité. Našla som si veľa nových kamarátok maminiek, s ktorými sme na rovnakej vlne takže nám je aj veselo. Náš daddy pracuje z domu, čiže nemám pocit, že som na všetko sama, v manželovi mám neskutočnú oporu a pomoc. Je to ten naj daddy akého som si pre Beyku mohla priať.

mama a dcéra

Denisa s dcérou Beykou

14. Aké boli vaše prvé pocity, keď ste sa dozvedeli, že budete mamou?

Manžel bol zrovna na služobnej ceste a veľmi ma mrzelo, že som mu tú radostnú novinu nemohla povedať osobne. Urobila som si asi ako každá žena xy testov, a keď sa na každom objavili 2 čiarky som sa od radosti rozblkala.

15. Ako ste našli rovnováhu medzi materstvom a časom len pre seba?

V tomto naozaj nemám problém, keďže ako som spomínala mám skvelého manžela, pre ktorého je rodina všetkým. Od narodenia Beyky nemám pocit, že iba mne pomáha, ale robíme všetko automaticky obaja, a tak to má podľa mňa aj byť. Vie ma zastúpiť vo všetkom na 100%, a tak nemám vôbec problém si nájsť aj čas pre seba.

16. Aké sú vaše ciele v materstve?

Vychovať z Beyky slušného, dobrého človeka, na ktorého budeme hrdí.

17. Kde hľadáte odpovede a rady na vaše otázky a dilemy spojené s materstvom?

Keď niečo je tak sa rada poradím s maminkou, lebo keby som raz aspoň z polovice bola taká dobrá mamina tak budem šťastná a spokojná.

Samozrejme si občas aj niečo vygooglim 🙂

18. V čom konkrétnom sa zmenil váš pohľad na svet, po tom čo ste sa stali mamou?

Keď sa stanete rodičom vstúpi do vás zrazu obrovská zodpovednosť. Ten malý človiečik je úplne bezbranný a odkázaný na vás. Vraví sa, že najdôležitejšie je zdravie, čo veľa ľudí berie iba ako frázu. Ja som si po príchode dcérky uvedomila silu tejto „frázy“.

19. Interagovali ste niektoré vaše skúsenosti z materstva aj do vášho profesionálneho pracovného života?

Momentálne som stále na materskej z čoho sa veľmi teším. Som však učiteľka, takže aj v práci pracujem s deťmi, čiže určite sa časom tieto dve role skĺbia.

20. Akú najlepšiu radu o materstve ste doposiaľ dostali a od koho táto rada bola?

Od mojej maminky – nech si užívam každú chvíľku, aj tú náročnú, lebo to celé tak rýchlo prejde. A toto je rada, ktorú by som aj ja rada dala všetkým mamičkám.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár