Začnite písať

20 otázok o materstve

20 otázok o materstve so slovenskou mamou žijúcou v Amerike

20 otázok o materstve. Vždy 20 rovnakých otázok na tému materstvo/rodičovstvo pre každú mamu, známu aj úplne neznámu. Otázky sú síce rovnaké, ale odpovede celkom iné. Pretože každá mama je jedinečná. Aké sú odpovede na 20 otázok o materstve mamy Kamily?

„Som mamou dvoch malých detí. S rodinou aktuálne bývame v americkom Oregone. Než sme sa sem presťahovali, žili sme v Brne, odkiaľ pochádza môj manžel. Deti tu navštevujú miestnu škôlku a školu. Som autorkou knihy CoolMom in da house, ktorá sa aktuálne predáva na Slovensku a v Českej republike. Venujem sa i môjmu blogu coolmom.sk. V reálnom živote pracujem ako účtovníčka. Materstvo je najlepšia vec, ktorá ma v živote stretla.“  – Kamila Štěpánková

Kamila Štěpánková

1. Čo vás na materstve prekvapilo pozitívne?

Na materstve ma pozitívne prekvapila najviac nekonečná láska k dieťaťu. Človek bol samozrejme pripravený na to, že svoje dieťa bude milovať, každopádne ten pocit, keď už je dieťa na svete, ten sa nedá opísať.

2. Čo vás na materstve prekvapilo negatívne?

I v tomto prípade som mala nejakú predstavu vopred. Ale vlastná skúsenosť bola omnoho intenzívnejšia a s akoukoľvek predstavou sa rozchádzala. Najviac ma asi prekvapilo obdobie vzdoru. To samo o sebe dokáže byť nevyspytateľné a u každého dieťaťa iné. Mnohokrát bolo ťažké reagovať správne tak, aby som nepodľahla svojim emóciám a zároveň, aby som negatívne neovplyvnila vývin osobnosti u dieťaťa.

3. Zmenil sa nejako váš vzťah s vašim partnerom po príchode dieťatka?

Určite áno. Zrazu sme neboli už len my dvaja, ale postupne o dvoch človiečikov viac. Náš vzťah mal krásny vývoj, deti sme mali takmer až po 5 rokoch, takže obdobie kedy sme sa mohli venovať len sami sebe, sme si užili plnými dúškami. V tejto fáze sme rodina, manžel deti miluje a veľmi rád sa im venuje. Sme skvelí parťáci, pomáhame si a jeden na druhého sa môžeme spoľahnúť.

4. Ako sa vyrovnávate so spoločenským tlakom v súvislosti s materstvom?

Spoločenský tlak nejak nevnímam. Samozrejme nepochybujem o tom, že existuje a dáva matkám pocítiť, že by mali byť dokonalé vo všetkých smeroch. Každopádne ja sa skôr sústredím na seba, než na moje okolie, a tak podlieham hlavne tlaku z mojej strany. Snažím sa toho stíhať veľa – domácnosť, byť dobrou mamou, venovať sa sebe i partnerovi. A bohužiaľ deň má len 24 hodín, a tak sa človek pochopiteľne občas dostáva do stresujúcich situácií. Základ je skvelý time management, potom to už ide samo. A kedy inokedy sa naučiť dokonalému time managementu, než na rodičovskej dovolenke? Táto schopnosť sa potom hodí aj po nástupe do práce.

5. Ako reagujete na nevyžiadané rady?

Priznám sa, moc som ich nedostávala. Ako rodičia, tak i svokrovci mi svoje nevyžiadané radi nepodsúvali, za čo som bola rada. Sama ich bez toho, aby si o ne niekto povedal, nerozdávam. Od toho má človek jazyk. Keď sa niečo chce dozvedieť, tak si o radu povie sám.

6. Akú najhoršiu nevyžiadanú radu ste doposiaľ dostali a od koho táto rada bola?

Neviem či to bola vyslovene rada, možno skôr taký subjektívny názor, ktorý nejakou náhodou v mojej prítomnosti vyplával na povrch. Týkalo sa to dojčenia. Každému dieťatku som dopriala materské mlieko zhruba po dobu roka a pol. Ten nevyžiadaný názor bol v tom duchu, že to bolo zbytočne dlho, že stačilo prvé tri mesiace a potom nasilu odstaviť. Vlastne ani neviem na základe čoho sa tento názor zakladal, ale keďže som si bola vedomá toho, že s ním nesúhlasím, tak ma skôr pobavil než zdvihol zo stoličky.

7. Aký typ výchovy preferujete?

Snažím sa ísť cestou pozitívnej motivácie a podpory. Základom je komunikácia, bez nej je všetko stratené. Bavím sa s mojimi deťmi aký mali deň, s kým sa hrali, čo nového sa naučili. Keď som s nimi odkladám mobil stranou, chcem im dať pocítiť, že sú pre mňa ich potreby priorita č.1.

Na druhej strane viem byť i prísna, keď sa mi ich chovanie nepozdáva. Je určite fajn nastaviť nejaké hranice.

8. Akým hodnotám vediete vaše dieťa/deti?

Určite chcem, aby z nich vyrástli slušní a čestní ľudia. Aby neodsudzovali druhých len na základe nejakých nepodložených rečí. Je pre mňa dôležité, aby ako súrodenci stáli pri sebe i v dospelosti a boli si oporou. A keď sa raz za mnou budú vracať a dajú si kafčo s mamkou, ktorá v tej dobe rada poslúži ako kamarátka, bude to úžasné.

stanovačka

Kamila s deťmi

9. Akú radu by ste dali budúcim mamičkám?

Poradila by som im nech žijú daným okamihom. Pokiaľ sú v očakávaní, nech si vychutnávajú každú chvíľu s bruškom a nemyslia na nič iné, než na to, že ich čaká nádherné obdobie. Nech sa netrápia tým, čo bude. Všetko sa nejak vyvinie. A hlavne, v tehotenstve môžu mať určitú predstavu, ale realita bude pravdepodobne za pár mesiacov úplne iná.

10. Akú radu by ste dali iným maminkám?

Žite a užívajte si svoj život so svojou rodinou podľa seba. Nikto nemá právo vám do toho zasahovať. Venujte čas svojim deťom, prejavujte im lásku – deti vám ju vrátia dvojnásobne. Jedného dňa bohužiaľ nastane deň, kedy vás deti nebudú už potrebovať, preto využite každý moment, aby ste tu boli pre nich.

11. Akú radu by ste dali otcom?

Pokiaľ sa týmto spôsobom môžem obrátiť aj na otcov, určite každá maminka ocení, ak pre ňu bude partner fungovať ako podpora. Pomôže jej občas postrážiť deti a umožniť jej na chvíľu užiť si jej sebecké radosti. Niekedy pre psychickú pohodu pomôže, aj keď si maminka odskočí na nákup sama a vyvetrá si hlavu.

12. Akú radu by ste dali ženám, ktoré uvažujú, že by sa stali mamami?

Než naskočíte do materského kolotoča, určite si odpovedajte na otázky: “Zažila som všetko, čo som si vysnívala? Vyblbla som sa dostatočne?” S deťmi sa život zmení od základu. Určite nie k horšiemu, len je proste už iný. Tak krásne iný, že si to možno ešte bezdetný človek nevie dostatočne predstaviť. Pokiaľ niekto rozmýšľa o materstve, musí byť na to dostatočne psychicky pripravený a nesmie mať potom dojem, že mu niečo v živote ušlo.

Prečítajte si: 20 otázok o materstve s dvojnásobnou mamou Denisou

13. Čo máte na materstve najradšej?

Naše rána, tie sú dokonalé. Zbožňujem ranné mojkanie sa. Ako sa na mňa vrhnú ešte s nerozlepenými očkami. Je to krásny príklad toho, akú významnú úlohu hrá maminka v ich detskom svete (samozrejme i oteckovia). I keď koľkokrát zakončíme deň náročným uspávaním a človek je večer z celého dňa už dosť unavený, nasledujúce rána všetko vymažú a dobijú človeka nanovo energiou.

14. Aké boli vaše prvé pocity, keď ste sa dozvedeli, že budete mamou?

Radosť. To bol presne ten naj pocit, ktorý mi spôsoboval zimomriavky po chrbte. Vedela som, že nastane nová etapa života, každopádne bola som na ňu pripravená. Nazvime to, že už vo mne tikali biologické hodiny.

15. Ako ste našli rovnováhu medzi materstvom a časom len pre seba?

Veľmi mi v tomto pomohol partner. Vďaka jeho pomoci, som si občas mohla dopriať čas pre seba, vyčistiť hlavu. Je to pre matku, ktorá je neustále pod tlakom, veľmi dôležité. Vďaka tomu, že moji rodičia boli vzdialení ďaleko od nás, sme nemali možnosť stráženia detí. A dosť mi pomohla v hľadaní rovnováhy i moja povaha. Môj čas som si ukradla, keď deti spali. Buď som si zacvičila alebo písala články na môj blog (coolmom.sk), kde sa venujem materstvu. Nie som úplne človek, ktorý dokáže len tak odpočívať.

rodina

Kamila so svojimi deťmi

16. Aké sú vaše ciele v materstve?

Pokiaľ máte na mysli ciele spojené priamo s materstvom, tak určite byť stále tou podporujúcou a milujúcou matkou. Ďalším cieľom je rozvíjať moje deti. Od septembra budem mať doma už dvoch školákov, ktorí majú i mimoškolské aktivity. Takže je sa čomu venovať. Tým, že žijeme v zahraničí a deti sa učia podľa amerických osnov, mojim cieľom je naučiť ich i rodný jazyk a gramatiku. Obe deti sa mi narodili v Českej republike, kde sme žili pred odchodom do USA. Keby sme museli zdvihnúť z USA kotvy, naše kroky povedú späť do Českej republiky. Takže je celkom vtipné, že Slovenka žijúca v USA učí dcérku češtinu. Ďalším cieľom je okrem češtiny udržiavať v domácnosti i slovenčinu, keďže majú polovicu rodiny na Slovensku. Okrem hovorenej reči si spolu čítame alebo spievame pesničky. Nedávno si obľúbili Pec nám spadla a vyspevujú si ju (i keď lámavou slovenčinou) neustále.

Čo sa týka mojich osobných cieľov, tak tam je to rôznorodejšie. S finišovaním rodičovskej dovolenky sa mi podarilo vydať knihu CoolMom in da house. Písala som ju prakticky celú časť materskej dovolenky s mojim druhorodeným. V deň, keď kniha vyšla a začala sa predávať v kníhkupectvách na Slovensku a v Českej republike, sa mi splnil jeden z mojich životných snov. Momentálne pracujem na preklade knihy, ktorú by som chcela vydať v angličtine. A samozrejme si kladiem za cieľ rozvíjať i svoj blog CoolMom.

17. Kde hľadáte odpovede a rady na vaše otázky a dilemy spojené s materstvom?

Som z generácie napojenej na internet, takže pochopiteľne surfujem a hľadám odpovede na svoje otázky priamo tam. Ale dosť často si predávame skúsenosti medzi kamarátkami alebo sa jednoducho chceme vyspovedať jedna druhej.

18. V čom konkrétnom sa zmenil váš pohľad na svet po tom čo ste sa stali mamou?

I keď to bude znieť ako klišé, našla som zmysel života. Jednak som rada, že tu po mne ostane stopa v podobe mojich úžasných detí a za druhé som si uvedomila, že neexistuje nič zmysluplnejšie, než vychovávať deti.

mama s deťmi v kanoe

Kamila so svojimi deťmi

19. Interagovali ste niektoré vaše skúsenosti z materstva aj do vášho profesionálneho pracovného života?

Už som tu spomínala time management. Ten sa dá určite implemenovať do každej stránky života, takže aj do tej profesionálnej.

30. Akú najlepšiu radu o materstve ste doposiaľ dostali a od koho táto rada bola?

Myslím, že to bolo od mojich rodičov. V zmysle “Užívaj si ich kým sú malé.” Verím, že keď deti vyletia z hniezda, musí to byť pre každého rodiča smutné. V tejto chvíli som rada, že tento deň je ešte ďaleko a snažím sa tejto rady držať čo najviac.

 

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár