Začnite písať

RODIČOVSTVO

Alexandra Mamová: Bodyshaming a šikana v športových kluboch

Alexandra Mamová o bodyshamingu a šikane v športových kluboch

Správanie niektorých trénerov voči mladým športovcom vyvoláva vážne obavy. Alexandra Mamová, známa instagramová blogerka, ktorú môžete poznať pod menom doubletrouble, otvorila dôležitú diskusiu o tom, ako tréneri komentujú vzhľad a postavu detí, čo často zahŕňa urážlivé a dehonestujúce poznámky, ktoré sú neakceptovateľné.

Bodyshaming je neakceptovateľný

Alexandra Mamová hovorí: „NIE JE V PORIADKU AK TRÉNER VÁŠHO DIEŤAŤA SA K NEMU SPRÁVA URÁŽLIVO ALEBO AKOKOĽVEK KOMENTUJE JEHO VZHĽAD A POSTAVU!“ Tieto slová odzrkadľujú frustráciu mnohých rodičov, ktorí sa stretávajú s podobnými skúsenosťami. Cituje priame výroky trénerov, s ktorými sa jej zdôverili mnohí rodičia ako napríklad: „Si nula a nikdy z teba nič nebude,“ alebo „S týmito kuracími rukami to nikdy nedokážeš.“

Bodyshaming alebo šikana môže mať škodlivý dopad na psychiku detí

Je alarmujúce, že ľudia, ktorí majú deti pod svojou starostlivosťou veľkú časť týždňa, môžu vyvolať v deťoch veľmi škodlivé vzorce správania a zanechať v nich trvalé psychické následky. „ Úprimne je mi zle z toho, že ľudia, ktorí majú deti veľkú časť z týždňa na starosti, sa dokážu takto správať a vyvolávajú v deťoch veľmi škodlivé vzorce správania sa a dávajú im slušný základ na psychické poruchy.“ hovorí Mamová.

Prečítajte si: Psychologička Natalya o nočnom pocikávaní: Toto sú tie dôvody!

Výzva pre rodičov

Alexandra Mamová vyzýva rodičov, aby nepokladali ambície pred zdravie svojich detí a aby aktívne zakročili, ak sa ich dieťa zdôverí s niečím podobným. „Takže vás ako rodičov prosím, ak sa vám dieťa zdôverí s niečím podobným, okamžite zakročte. Riešte to s trénermi a s klubom. Postavte ráznu hranicu bodyshamingu a šikane.“ radí Mamová. Dodáva, že je kľúčové vedieť rozlíšiť medzi tvrdým tréningom a šikanou. Radí tiež rodičom, aby sa porozprávali s inými rodičmi, ktorí už majú deti v danom športovom klube a zistili, aká atmosféra tam vládne.

Problém bodyshamingu a šikany v športových kluboch je vážny a vyžaduje si okamžitú pozornosť. Vytvoriť zdravé a podporujúce prostredie pre všetky deti, kde môžu rásť nielen fyzicky, ale aj psychicky, je nesmierne dôležité pre ich celkový rozvoj. Rodičia musia byť pripravení stáť na strane svojich detí a zabezpečiť, aby ich športové zážitky boli pozitívne a obohacujúce.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Alexandra Mamová (@doubletrouble.sk)

Zdroj titulnej foto: canva/ nomadsoulphotos

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár