Začnite písať

ROZHOVORY

Dovolenková expertka Zuzana Majerová radí, kam na zahraničnú dovolenku s deťmi do 2 rokov

Zuzana Majerová je cestovateľka srdcom aj dušou. V cestovnom ruchu sa pohybuje dlhé roky a nie je destinácia, ktorú by nepoznala. Preto, ak sa neviete rozhodnúť, kam tento rok s deťmi vycestovať, rozhovor s dovolenkovou expertkou je určený práve pre vás. Mamina dvoch detí vie skutočne poradiť najlepšie.

Zdroj foto: dovolenková expertka Zuzana Majerová

Cestovanie s deťmi býva náročné, a preto je dôležité, vybrať si čo najpohodlnejší štýl cestovania a správne miesto pre oddych. Postupne vám prezradíme, na čo sa pri cestovaní a dovolenke zamerať a odhalíme aj tie najlepšie destinácie podľa veku vašich detí. Dnes sa so Zuzanou Majerovou zameriame na deti do 2 rokov.

Dovolenka s deťmi do 2 rokov

Čo najdôležitejšie musíme zvážiť pri výbere dovolenky s najmenšími?

Dovolenky s malými deťmi sú vždy jedno veľké dobrodružstvo. Deti sa vracajú plné zážitkov, vnemov a dojmov a rodičia by potrebovali ďalšiu dovolenku. (Smiech.) Ale v každom prípade je dôležité, aby sme dovolenku naplánovali podľa potrieb dieťatka, pretože je každé iné a má hranice toho, čo zvládne, nastavené inak. Niektoré sa rado vozí v autobusoch a niektoré autosedačky priam neznáša. No keďže najlepšie svoje deti poznajú ich rodičia, pri výbere dovolenky sa snažím počúvať, čo mi o deťoch hovoria. Na základe toho potom nastavujeme kritériá a hľadáme tú najlepšiu dovolenku.

Nevyhnutnou súčasťou plánovania dovolenky sú určite platné cestovné doklady.

Rozhodne. Od 1. apríla tohto roka sa poplatky za vybavenie cestovných pasov výrazne zvýšili. Kto nestihol využiť staré ceny a pas mu končí, môže požiadať o vybavenie občianskeho preukazu pre dieťa. Je lacnejší, avšak platí len v krajinách Európskej únie. Taktiež upozorňujem rodičov na fakt, že niektoré dovolenkové destinácie požadujú aj vyplnenie ďalších dokumentov, ktoré sú zverejnené na stránke www.mzv.sk, ak má napríklad dieťa iné priezvisko ako rodič, rodičia.

Okrem dokladov by sme nemali zabudnúť aj na poistenie.

Jednoznačne. Sama som mamou a poznám časté ochorenia detičiek, ktoré sa vyskytnú z ničoho nič a nikdy nevieme ako dopadnú. Preto je poistenie storna dovolenky zo zdravotných dôvodov pre mňa samozrejmosť a odporúčam to aj všetkým mojim klientom, ktorí cestujú s malinkými deťmi. Z mojej dlhoročnej praxe bolo 76 % využití cestovného poistenia práve na storno zájazdu z dôvodu ochorenia alebo úrazu. Môže to byť teplota z nového zúbku, ale môže to byť aj niečo vážnejšie a zisťovať pôvod ochorenia v zahraničí, nie je vôbec zábava.

Na čo si dávať pri výbere dovolenky s deťmi do 2 rokov najväčší pozor?

Pri výbere dovolenky s deťmi do 2 rokov kladieme dôraz najmä na typ a dĺžku prepravy, vzdialenosť hotela od mora, celkovú veľkosť hotelového komplexu, čistotu, a tiež služby hotela pre malého klienta. Najmä nováčikovia v cestovaní s malými deťmi sa obávajú, ako ich detičky zvládnu let. Sú vždy veľmi prestrašení. Ale netreba sa báť. Nezistíme ako naše dieťa reaguje, ak to nevyskúšame. Dôležité je, sa na cestu pripraviť. Zobrať so sebou hračky, ideálne nové a neopozerané a malý, ľahko skladný kočík, s ktorým môžete ísť až k lietadlu. No a pravdaže dostatok jedla a pitia. Pokiaľ cestujete s malými detičkami do 2 rokov, pravidlá prepravy tekutín na palube lietadla sú miernejšie ako pri dospelých. Takže pokojne vezmite viac vody, mliečka, či kašičiek. Všetko, čo vaše dieťatko potrebuje, aby bolo spokojné.

Prečítajte si: Zbaľte deťom na dovolenku tisíc kníh. Miesto nezaberú v kufri ani v mobile

Máte overené finty pre drobcov v čase vzlietania a pristávania?

Viackrát sa nám osvedčilo, dať dieťatku pri vzlietaní a pristávaní nejakú maškrtku. Prežúvaním sa zjemní tlak v uškách a drobec má hneď príjemnejší zážitok. Niekedy to bez plaču nejde, no netreba to brať tragicky. Je to pre dieťa niečo nové, nepoznané, tak je prirodzené, že plače. Ale okrem toho je dieťa do 2 rokov v lietadle na nohách rodiča, a tým je zabezpečený aj kontakt s najbližším, ktorý vyrieši každý problém.

Akú dopravu uprednostňujú rodiny s bábätkami a malými deťmi?

Preferujú leteckú prepravu. Je rýchlejšia a záživnejšia, ako 10 hodín v aute. Máme však aj rodinky, ktoré sa autami na dovolenku predsa len vyberú. V tomto prípade väčšinou skladáme cestu s prenocovaním, aby si deti oddýchli od autosedačiek, a tiež je to príležitosť, vidieť kúsok krásnych zaujímavých miest vo vnútrozemí Európy.

Zdroj foto: Pexels_Marina Hinic

Aká je najčastejšia požiadavka rodičov malých detí pri leteckých prepravách do dovolenkových destinácií?

Určite krátky transfer do hotela. Presne s touto požiadavkou sa stretávam najmä pri deťoch do 2 rokov. Je to pochopiteľné a plne to rešpektujem. Aj keď sú často tie krásne a ideálne miesta pre malé deti ďalej od letiska. Vtedy už musí klient zvážiť, či vydrží dlhšiu cestu autobusom alebo to krajšie miesto navštívi, keď budú deti staršie.

Môžu klienti využiť z letiska inú možnosť prepravy do cieľovej destinácie?

Dobrou voľbou je, objednať si súkromný transfer, ktorý čaká len jednu, maximálne dve rodiny, a odváža ich na hotel. Je to rýchlejšie, pretože sa nezastavujú v iných hoteloch, vďaka čomu môžu ísť aj na vzdialenejšie miesta. Vrelo odporúčam využívať túto službu, ak je dieťatko citlivejšie na prepravu autobusom. Povedzme si úprimne, že najkrajšie je, keď dieťa zaspí v lietadle, preberie sa pri výstupe z lietadla, na letisku pri čakaní na transfer sa napapá a potom v autobuse zaspí znova. Zažila som to so svojimi deťmi len raz, ale bola to tá najkrajšia cesta na dovolenku. (Smiech.)

Aký typ ubytovania pre rodinky s najmenšími odporúčate? 

Pri malých klientoch výrazne dbáme na ich potreby. Moje heslo totižto je, že ak sú spokojné deti, spokojní sú aj rodičia. Avšak, ako som už spomínala, každé dieťa je iné. Niektoré potrebujú akciu už od mala a niektorým stačí piesok a lopatka. Ale niečo je pri deťoch do 2 rokov spoločné. Mali by mať v hotelovom rezorte tieň, blízkosť všetkého a zároveň miesto, kde môžu rodičia kočíkovať. Nežiaduce sú schody, ktoré komplikujú presuny s kočíkom. A samozrejme je veľmi podstatná hygiena hotelového zariadenia. Veľakrát mi prišla požiadavka na konkrétny hotel od klientov a odhovorila som ich od neho, pretože som si nebola istá, či by som ja s malým lezúňom, ktorý dáva všetko do úst, chcela skončiť práve v tomto hoteli. Dieťa je predsa len náchylnejšie a nemá tak dobre vybudovanú imunitu. Týmto rodinkám odporúčam overené hotely, kde som si istá, že by to malo byť v poriadku.

Čo by nemalo na mieste oddychu určite chýbať?

Niekto chce pokoj a niekto potrebuje k oddychu hudbu a zábavu. Keď sa však pozrieme na dovolenku s najmenšími detičkami, určite je potrebné mať na hoteli minimálne jeden malý detský bazén. Vodné atrakcie si takto malé dieťatko neužije, no vonkajšie detské ihrisko v podobe hojdačiek a malej kĺzačky je vždy veľké plus. Ak si chcete na dovolenke naozaj oddýchnuť a mať všetko nablízku, skúste sa zamerať na hotely, ktoré sú označené nálepkou „kidsfriendly“. Majú mnoho extra služieb práve pre našich malých cestovateľov. Napríklad pulty na prebaľovanie, príkrmy v chladničkách po celom rezorte alebo aj špeciálne miestnosti na dojčenie. A z mojich skúseností myslím vždy na to, aká je nevyhnutná blízkosť mora. Všetci dobre vieme, že nanášame spolu s deťmi aj veľa vecí, a preto je neustále chodenie na izbu a späť dosť vyčerpávajúce. Práve krátka vzdialenosť nám to dokáže uľahčiť.

Prečítajte si: Dieťa v aute: Ako sa pripraviť na bezpečné cestovanie s dieťaťom?

Ktoré destinácie rodiny s najmenšími deťmi uprednostňujú?

Rodiny s bábätkami preferujú stredomorské krajiny s krátkym letom a teplou vodou. Z tých vzdialenejších je to Omán, Spojené Arabské emiráty a Bahrajn, kam let trvá približne 5 hodín. Tí odvážnejší, prípadne tí, čo vedia, že ich dieťatko let dobre zvláda, sa neboja navštíviť aj tieto destinácie. Samozrejme je dôležitý termín, aby tam nebolo veľmi horúco.

Aké sú top destinácie tejto sezóny v Stredomorí?

Zo stredomorských destinácií sú tento rok zatiaľ najžiadanejšie Grécko, španielske ostrovy ako Malorka, Menorka a Ibiza, Bulharsko a samozrejme Turecko. V týchto destináciách vyberáme s klientmi tie časti, kde je pozvoľný a prevažne piesočnatý vstup do mora, aby si aj dieťatko užilo kúsok mora.

Zdroj titulná foto: Pexels_Ashley K Bowen

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár