Začnite písať

ROZHOVORY

Za hranice Slovenska s deťmi od 2 do 6 rokov s dovolenkovou expertkou Zuzanou Majerovou

Zuzana Majerová cestovanie miluje, ale rovnako miluje svoju prácu, v ktorej o cestovaní a dovolenkách radí svojim klientom najlepšie ako vie. V cestovnom ruchu je ako doma, preto vám tipy a rady od nej určite padnú vhod.

Zdroj foto: dovolenková expertka Zuzana Majerová

Cestovať s deťmi je niekedy poriadny adrenalín. Ale užiť si skvelú dovolenku vôbec nemusí byť ako čítať sci-fi príbeh. Stačí si dobre vybrať a najmä sa dobre na prípadné problémy pripraviť. Už sme vám nedávno prezradili ako a kam cestovať s tými najmenšími. Dnes si so Zuzanou Majerovou povieme, kam s deťmi od 2 do 6 rokov.

Dovolenka s deťmi od 2 do 6 rokov

Aké sú najčastejšie dovolenkové požiadavky rodín s malými škôlkarmi?

Škôlkari sú moji najmilší klienti. Je s nimi zábava, veľmi vnímajú a najmä rozprávajú. Chcú zažiť všetko a najlepšie hneď. Každý má však iné povahové črty, a preto je najlepšie, keď mi rodičia o svojich deťoch prezradia, aké sú a čo potrebujú. U všetkých rodín sa ale stretávame s rovnakou požiadavkou. Pekný, pozvoľný vstup do mora aj pre dieťa do 120 cm a chutné jedlo. Preto je vždy výhodou, keď je v hoteli detský foodcourt, kde si detičky môžu vybrať to svoje, a ešte si aj samé naložiť na tanier a cítiť sa dospelo.

Kde takéto možnosti nájdeme najčastejšie?

Najmä v tureckých hoteloch, prípadne v tých luxusnejších gréckych a španielskych. Čo sa týka toho vstupu do vody, už aj môj šesťročný syn vie, čo je to pozvoľná voda. Nie je to tá, v ktorej 5 metrov od brehu mama pláva a zachraňuje, ale tá, kde mama ešte vždy stojí po pás vo vode. (Smiech.) Tiež je dôležité, aby vo vode neboli veľké kamenné platne. Prípadne ak aj sú, nech je tam aj voľný piesočnatý kúsok, ktorým sa dá do vody vojsť. Na toto dávam mimoriadne veľký pozor, keď vyberám hotel pre škôlkarov.

Prečítajte si: Kam vás cesta zavedie alebo ako zvládnuť rodinný roadtrip s deťmi

Je vhodné vyberať taký typ ubytovania, kde je možnosť aj klubových a animátorských aktivít?

Je samozrejmé, že deti majú rady pohyb a zábavu. Preto sú častou požiadavkou rodín s deťmi v takomto veku aj menšie tobogany, či detské herne. Deti nepotrebujú byť celý deň pri mori. Idú sa zabaviť aj k bazénu a potom sa vrátia naspäť do mora. Podľa môjho názoru je však deťom potrebné, dávkovať atrakcie postupne. Stáva sa, že keď deťom rodičia ukážu obrovský aquapark, už viac nechcú ísť do mora a celý dovolenkový týždeň strávia v chlórovej bazénovej vode. A predsa len… Tá morská nám dá trošku viac.

Máte nejaké špeciálne odporúčanie pre prvú dovolenku škôlkara?

Prvé dovolenky odporúčam tráviť v jednoduchších hoteloch s menším množstvom atrakcií a postupne ten objem z roka na rok zväčšovať. Ale ak majú rodičia pocit, že si potrebujú oddýchnuť a boli by vďační za chvíľku s knihou v ruke, sú na to veľmi vhodné hotely s detským animátorským tímom a opatrovateľskou službou, takzvanou dovolenkovou škôlkou. Detičky sa tu hrajú a niečo kreatívne tvoria s odborne vyškoleným personálom a rodič má chvíľku len pre seba. Aktivity škôlok sa odohrávajú prevažne v anglickom a nemeckom jazyku. Detské animácie počas celého dňa si však vedia detičky užiť vo vybraných hoteloch aj v slovenskom alebo českom jazyku.

Kam naopak cestovať s deťmi v predškolskom veku neodporúčate?

Detičky sú špecifické a nedá sa povedať, že sa niekam s nimi určite ísť nedá. Vo všeobecnosti by som ale neodporúčala hotely v strmých kopcoch, či hotely, ktoré majú prístup do vody kamenistý alebo skalnatý. Môže dôjsť k zbytočnému úrazu, ktorému sa dá dobrým výberom hotela vyhnúť. A ako som už minule spomínala, nešla by som do hotelov s nižším hygienickým štandardom.

Poďme sa pozrieť na najlepšie destinácie pre túto sezónu. Ktoré sú tie top pre rodiny s deťmi od 2 do 6 rokov?

Ako pre detičky do 2 rokov, tak aj pre škôlkarov sú krajiny na absolvovanie letnej dovolenky podobné. Vyhráva Grécko, najmä Rhodos a Kréta a Turecko, kde sú preferované oblasti Side, Belek a Kusadasi. Ďalej sú to španielske ostrovy a pravdaže Bulharsko. Pre väčšie deti pripájam Egypt, konkrétne Hurghadu, Makadi Bay a Tunisko, kde sú najobľúbenejšie miesta Mahdia a Monastir.

Zdroj foto: Pexels_Pixabay

Je v tomto roku extrémne zvýšený záujem o niektorú destináciu, ktorá v minulých rokoch na zozname vysnívaných dovoleniek nefigurovala?

V tomto roku je zvýšený záujem rodín s deťmi od 2 do 6 rokov o Albánsko. Je to novoobjavená dovolenková destinácia posledných rokov a teší sa čoraz väčšiemu záujmu. Lieta sa do hlavného mesta, do Tirany, odkiaľ je krátky transfer do prístavného mesta Durres. Od mesta na juh sa ťahá piesočnatá dlhá pláž, ktorá je príznačná veľmi pozvoľným vstupom do mora. A čím ďalej idete na juh, tým je more čistejšie, čo oceňujú práve naši malí dobrodruhovia. Môžu sa bez obáv hádzať do vlniek a stále majú pevnú pôdu pod nohami.

Akú úroveň majú albánske hotely?

Hotely v Albánsku majú prevažne all inclusive servis, takže sa naozaj nemusíte o nič starať a cena hotelov v pomere ku kvalite je veľmi dobrá. Avšak táto destinácia nemá vo zvyku stavať aquaparky a tobogany v hoteloch, preto sú tieto dovolenkové ciele určené pre rodinky, ktoré túto formu zábavy nevyhľadávajú. Albánsko má však neskutočne krásnu prírodu a nie nadarmo sa o ňom hovorí ako o poslednej divočine Európy. Výlety do okolitej prírody určite stoja za to. Samozrejme nesmieme zabudnúť, že každá krajina je svojim spôsobom jedinečná. Takže by som Albánsko prirovnala k Tunisku, ktoré niektorí milujú a iní nie. A je to najmä kvôli neporiadku vo veľkých mestách, mimo hotelov a na verejných priestranstvách.

Ako je to v Albánsku s pohostinnosťou?

Už z minulosti pramenia skúsenosti, že si Albánci hostí veľmi vážia. Kedysi sa vravievalo, že je v Albánsku hosť na úrovni Boha. A myslím si, že to čiastočne platí až dodnes. Albánci sú veľmi milí, prívetiví a pomôžu najviac, ako budú môcť, pokiaľ je to potrebné.

Prečítajte si: 6 akčných tipov na detské knihy

Na aké ceny sa máme v Albánsku pripraviť?

Cenová úroveň v obchodoch a reštauráciách mimo hotelov je veľmi príjemná. Aj preto si veľa klientov chváli, že ak si nevyberú na večeru nič z ponuky hotela, pokojne sa najedia mimo hotela za prijateľné ceny a pochutia si na niečom miestnom a chutnom.

Kam v Albánsku zájsť, ak sa vyberieme autom?

Určite sa vyberte južnejšie, kde môžete objavovať lokality ako Vlore či Sarande. Tie sa pýšia pieskovo-kamienkovými plážami s krásnou čistou vodou tyrkysového zafarbenia. Začiatkom júna sa tieto miesta chystáme s našimi deťmi vo veku 3 a 6 rokov skontrolovať. Zistíme aj to, ako je Albánsko na tohtoročnú sezónu pripravené. Verím, že výborne, a že sa máme na čo tešiť. (Smiech.)

Zdroj titulnej foto: Pexels_Kindel Media

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár