Začnite písať

Aktuálne informácie pre rodičov

Ministerstvá školstva a vnútra posilnia bezpečnosť na slovenských školách

vysokoškolskí študent

Ministerstvo školstva v spolupráci s ministerstvom vnútra posilnia bezpečnosť na slovenských školách. Rezorty už predstavili komplexné opatrenia na zvýšenie ochrany žiakov, študentov a zamestnancovi. Bezpečnosť na školách ministerstvá podporia aj finančne.

Slovenské vysoké školy získavajú bezpečnostné štandardy a finančné prostriedky na ich realizáciu. Realizovanými a predstavenými opatreniami sme o krok vpred aj pred našimi susedmi z Českej republiky,“ vyhlásil minister školstva Tomáš Drucker.

Tomáš Drucker

Tomáš Drucker, minister školstva
Zdroj foto: TASR

Verejné vysoké školy dostanú od štátu finančný príspevok milión eur, ktorý je určený na posilnenie bezpečnosti. Univerzity z neho budú môcť financovať bezpečnostné opatrenia, aktivity a školenia.

Financie sa rozdelia podľa veľkosti, respektíve počtu denných študentov a zamestnancov. Ide o sumy od šesťtisíc pre najmenšiu vysokú školu až po sumu 206-tisíc pre najväčšiu univerzitu na Slovensku,“ informovali z rezortu.

Pre súkromné vysoké školy a Slovenskú zdravotnícku univerzitu je vyčlenených 70 tisíc eur. 

Okrem bezpečnosti na školách budú jednotlivé ministerstvá riešiť aj duševné zdravie študentov. V tejto súvislosti plánujú v druhej polovici roka vyčleniť financie z európskych zdrojov.

Štátna tajomníčka ministerstva vnútra Lucia Kurilovská priblížila, že pre vysoké školy boli vypracované minimálne bezpečnostné štandardy, ktoré majú slúžiť ako podklad pre audity. „Štandardy bude každá vysoká škola potrebovať na to, aby vedela postupovať ďalej a vybrať si konkrétnu spoločnosť, ktorá by vypracovala bezpečnostný audit.“ 

Prečítajte si: Ministerstvo školstva aj naďalej rieši bezpečnosť na školách

Prezident Slovenskej rektorskej konferencie Vladimír Hiadlovský ocenil medzirezortnú spoluprácu a systematický prístup. Poznamenal, že finančná pomoc len zo strany štátu dostatočná nebude. „Budem veľmi rád, keď samotné vysoké školy sumu ešte zdvojnásobia a aj z pozície vlastných finančných možností ešte rozšíria možnosti postupného zvyšovania bezpečnosti.“

Zdroj: SITA, TASR

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár