Začnite písať

Aktuálne informácie pre rodičov

Ministerstvo školstva aj naďalej rieši bezpečnosť na školách

dieťa v škole

Ministerstvo školstva aj naďalej rieši bezpečnosť na slovenských školách. Rektori vysokých škôl sa už zúčastnili na pracovných stretnutiach na krajských riaditeľstvách Policajného zboru. 

„Cieľom stretnutí bolo informovať predstaviteľov vysokých škôl o pripravovaných zámeroch rezortov vnútra, školstva a Policajného zboru. Ministerstvo školstva poskytne vysokým školám financie na zrealizovanie bezpečnostných auditov, ktoré sa budú zadávať na základe bezpečnostných štandardov. O podrobnostiach k bezpečnostným štandardom na vysokých školách budú predstavitelia rezortov informovať v priebehu budúceho týždňa,“ uviedli z ministerstva.

Prečítajte si: Poslankyňa PS chce vytvoriť podporný mechanizmus, ktorý uľahčí školy vzdelávať deti so zdravotným znevýhodnením

Navyše rezorty realizujú Dotazník k ochrane mäkkých cieľov pre základné a stredné školy napojené na Rezortný informačný systém, ktorý sa vypĺňa v súčinnosti s určeným príslušníkom Policajného zboru.

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky tiež rieši zabezpečenie ďalšieho pôsobenia školských zdravotníkov na školách. Nakoľko Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek upozornila na potrebu zabezpečenia ďalšieho pôsobenia školských zdravotníkov na školách. Poukázala na to, že 31. augusta sa končí výzva, ktorá podporuje zamestnanie zdravotníkov vo vybraných školách. Treba podľa nej definovať mechanizmus financovania po skončení sa výzvy, ako aj upraviť podmienky pôsobenia týchto zdravotníkov.

dieťa a zdravotná sestra

Zdroj Freepik

„Pre zachovanie kontinuálneho pôsobenia školskej sestry v školách je nevyhnutné do ukončenia trvania projektu definovať mechanizmus financovania školskej sestry aj po ukončení projektovej výzvy, umožniť školám už zapojeným do projektu Zdravotnícky pracovník v materskej, základnej a strednej škole kontinuálne pokračovať v tejto činnosti so zachovaním existujúcich podmienok,“ poznamenala Slovenská komora sestier.

Pre štandardizáciu funkcie treba podľa Slovenskej komory sestier vypracovať metodický materiál, ktorý by upravoval podmienky materiálno-technického a personálneho zabezpečenia. Za potrebné považuje aj metodicky zjednotiť podmienky poskytovania intervencií a vedenia zdravotnej dokumentácie. Treba  tiež zadefinovať výkon praxe školskej sestry ako výkon zdravotníckej praxe. Volá tiež po posilnení metodickej pozície sestry samosprávneho kraja ako koordinátora implementácie a rozvoja pozície školskej sestry v praxi.

„Mnohé ošetrovateľské praktiky majú pozitívny vplyv aj na dochádzku detí a študentov do škôl, ako aj na úroveň vzdelávania. Pozitívne je aj pôsobenie v školách s vyšším počtom žiakov z marginalizovaných rómskych komunít.“ 

 

 

Zdroj: SITA

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár