Začnite písať

Aktuálne informácie pre rodičov

Ministri a poslanci SR odpovedali študentom na špeciálnej hodine otázok

študenti v parlamente SR

Ministri a poslanci Slovenskej republiky odpovedali študentom na špeciálnej hodine otázok v pléne Národnej rady SR. Otázky kládli študenti, ktorí sa v Bratislave stretli na štvordňovom zasadnutí Modelového parlamentu Slovenska. Zaujímali ich vlastnosti politikov, ale aj ciele ministrov či práca v opozícii.

Cieľom stretnutia bolo, aby sa študenti od ministrov a poslancov naučili viac legislatívnom procese a fungovaní štátu.

Prečítajte si: Štátna školská inšpekcia aktuálne rieši prijímanie žiakov do špeciálnych škôl a tried

Študentov v rokovacej sále privítal podpredseda parlamentu poverený jeho riadením Peter Žiga „Toto je miesto, kde sa prijímajú zákony, kde sa stretávajú politici a diskutujú o legislatíve. Aj napriek sporom a miestami vybičovanej atmosfére je toto miesto symbolom demokracie.“    

študenti v parlamente SR

FOTO TASR – Martin Baumann

Na otázky študentov odpovedali okrem Žigu aj podpredseda parlamentu Michal Šimečka, ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková, minister školstva Tomáš Drucker, vicepremiér pre eurofondy Peter Kmec, opozičný poslanec Ján Horecký a minister práce Erik Tomáš.

Študenti sa pýtali napríklad akú najlepšiu a najhoršiu vlastnosť nadobudli v politike. Ministri a poslanci sa zhodli na potrebe trpezlivosti a hľadania kompromisov. Žiga poznamenal, že v diskusii je dôležité počúvať a byť zdržanlivý. Vyzdvihol schopnosť politika vedieť sa dohodnúť, aby dokázal presadzovať svoj program. Čo sa týka negatívnych vlastností politikov, Kmec ich vidí vo vyhľadávaní konfliktov s cieľom ukázať sa verejnosti. 

študenti v parlamente SR

FOTO TASR – Martin Baumann

Pri otázke o vzoroch sa ministri a poslanci zhodli, že politické názory jednotlivca formujú aj priatelia či blízki. Spomedzi známych osobností, ktoré sú ich vzormi, zazneli Milan Rastislav Štefánik, Václav Havel, Henry Kissinger, Robert Schuman či C. S. Lewis.

 

Zdroj:TASR

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár