Začnite písať

TEHOTENSTVO

Môže žena otehotnieť, aj keď dojčí?

dojčenie

Môže žena otehotnieť, aj keď dojčí? Kedysi mnohí verili tomu, že ak žena dojčí, tak nemôže otehotnieť. Je to však mýtus. 

Tento mýtus vznikol na základe toho, že samice-zvieratá v prírode počas kŕmenia mláďat svojim mliekom neotehotnejú znovu. Avšak je to preto, že samica-zviera v období, keď má mláďa, ktoré kŕmi svojim mliekom nevyhľadáva blízkosť samca. U ľudí to samozrejme neplatí.

Libido počas dojčenia klesá

Po pôrode placenty postupne klesá hladina gestagénov, hormónov, ktoré prispievajú k udržaniu tehotenstva. To znamená, že hormonálny cyklus ženy sa postupne vracia do normálu. Avšak bábätko potrebuje materské mlieko, preto sa do popredia dostávajú hormóny oxytocín a prolaktín.

Prolaktín stimuluje mliečne žľazy k produkcii mlieka, no zároveň brzdí vylučovanie a účinok gonadotropného hormónu, ktorý zodpovedá aj za uvoľnenie vajíčka z vaječníkov. Navyše je to stresový hormón, ktorý utlmuje libido ženy.

dojčenie

Laktačná amenorea

Efekt dojčenia môže spôsobiť oneskorenie, či vynechanie uvoľnenia vajíčka, vďaka čomu môže dokonca nastať aj jav, ktorý sa nazýva laktačná amenorea. To znamená, že žena, ktorá dojčí nemá menštruáciu. V niektorých prípadoch, tak môže žena dostať prvú menštruáciu po pôrode, až keď prestane dojčiť.

Čím žena dojčí častejšie, tým je antikoncepčný efekt silnejší.

Avšak laktačná amenorea nie je spoľahlivou metódou antikoncepcie. Žena sa môže znovu stať plodnou aj bez menštruácie. Pretože to, že žena nemá menštruáciu neznamená, že nemá ani ovuláciu.

Prečítajte si: Viera Múdra: Prvýkrát som sa stala mamou v 20-tke a posledný krát v 40-tke

Žena môže otehotnieť, aj keď dojčí

To, že žena nemôže otehotnieť, keď dojčí je len povera. Avšak počas dojčenia otehotnie len malá časť žien, 95 – 98 % žien je skutočne chránených proti počatiu chýbaním uvoľneného vajíčka.

dojčenie

Nástup prvej menštruácie po pôrode a rapídneho poklesu ochranného účinku dojčenia súvisí s mnohými faktormi. Ako napríklad vyššia úroveň života, bývanie v meste, dostupnosť potravín, vody a služieb, stres, ale aj vyššia úroveň vzdelania.

Naopak, u žien v Afrike pretrváva obdobie bez nástupu menštruácie dlhšie a aj antikoncepčný účinok dojčenia je výraznejší.

Na základe toho sa predpokladá, že práve životná úroveň je účinný mechanizmus na kontrolu počatia. V chudobných oblastiach si tak sama príroda reguluje, kedy a ako môže žena mať ďalšie dieťa.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár