Začnite písať

RODIČOVSTVO

Psychologička Natalya o nočnom pocikávaní: Toto sú tie dôvody!

Nočné pocikávanie a jeho hlavné príčiny

Nočné pocikávanie u detí je zložitý problém, ktorý môže spôsobiť stres nielen deťom, ale aj ich rodičom. Detská psychologička Natalya poskytuje odborný pohľad na príčiny tohto problému a radí, ako sa s ním vysporiadať.

Hormonálne zmeny a emocionálne vplyvy

„Častokrát môžu za to aj hormonálne zmeny počas vývoja dieťaťa, ktoré vedú k podráždenosti a zmenám nálad“ hovorí Natalya. Tieto psychologické a fyzické zmeny môžu u detí vyvolať stres, ktorý sa niekedy prejavuje nočným pocikávaním. „Pocikávanie je reakciou na vyrovnávanie sa s týmito zmenami, avšak nemali by byť trvalého rázu,“ zdôrazňuje psychologička Natalya.

Rastové míľniky

Ďalšou významnou príčinou, o ktorej Natalya hovorí, sú rastové míľniky: „Tie vedú totiž k únave a preťaženiu organizmu.“ Deti v obdobiach intenzívneho rastu často pociťujú zvýšenú únavu a emocionálne výkyvy. „Dieťa býva často uplakané a potrebuje veľkú dávku trpezlivosti,“ vysvetľuje Natalya.

Nadmerná stimulácia

Ďalšiu príčinu, ktorú Natalya rozoberá, je nadmerná stimulácia, ktorá môže viesť k frustrácii: „Nadmerná stimulácia prechádza do frustrácie a tá býva dôvodom práve spontánneho pocikávania sa.“ Toto tvrdenie upozorňuje na dôležitosť regulácie vonkajších podnetov a poskytovania stabilného, upokojujúceho prostredia pre deti.

Prečítajte si: Nočné pomočovanie u detí: Ako ho zvládnuť ?

Dôležitosť stravovania a režimu

Natalya odporúča, že ak lekárske vyšetrenie neukáže žiadne fyziologické príčiny nočného pocikávania, môžu rodičia skúsiť upraviť stravovacie návyky svojho dieťaťa. Približne po 15:00 nedávaj dieťaťu nič sladké ani ovocie, sladké potraviny a nápoje, dráždia močový trakt a zvyšujú frekvenciu močenia hovorí vo videu Natalya. Tieto potraviny môžu zvyšovať dráždivosť močového traktu a tým aj frekvenciu močenia, čo môže viesť k pocikávaniu počas noci.

Dlhodobý výhľad a štatistiky v nočnom pocikávaní

Podľa Natalyineho vyjadrenia, aj keď sa nočné pocikávanie často vyskytuje u detí vo veku troch rokov, vekom sa tento problém znižuje. Pri nástupe do školy vo veku šiestich rokov sa s týmto problémom stretáva približne 10 percent detí a v desiatich rokoch už len okolo 5 percent. Tieto štatistiky rodičom ukazujú, že nočné pocikávanie je často prechodný jav, ktorý môže časom pominúť.

Trpezlivosť a podpora je pri pocikávaní dôležitá

Najdôležitejším aspektom pri riešení nočného pocikávania je porozumenie a podpora zo strany rodičov. Je nesmierne dôležité, aby rodičia zachovali pokoj a poskytli dieťaťu potrebnú podporu počas tohto citlivého obdobia. Tento proces môže byť náročný nielen pre dieťa, ale aj pre rodiča, preto je nesmierne dôležité pristupovať k situácii s trpezlivosťou a empatiou. Krik a nervozita to nevyrieši, ale naopak iba všetko zhorší a skomplikuje.

Rozumieť týmto príčinám je dôležité pre rodičov, ktorí sa snažia efektívne riešiť nočné pocikávanie svojich detí. Natalyine postrehy a odporúčania môžu rodičom pomôcť vytvoriť lepšie prostredie pre svoje deti, podporiť ich emocionálnu pohodu a zmierniť príznaky nočného pocikávania.

Zdroj titulnej foto: canva/ shisuka

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár