Začnite písať

zaujímavosti

Slováci ovládajú anglický jazyk lepšie ako Česi

Prečítajte si: Štátna školská inšpekcia aktuálne rieši prijímanie žiakov do špeciálnych škôl a tried

Už od roku 2011 nám každoročne vystavuje vysvedčenie z anglického jazyka prieskum najväčšej svetovej vzdelávacej organizácie Education First. Minulý rok sa prieskumu zúčastnilo 2,2 milióna ľudí zo 113 krajín sveta, v ktorých angličtina nie je materinským jazykom. Slovensko sa umiestnilo s 587 bodmi na 18. mieste – medzi krajinami s vysokou úrovňou odbornosti. Avšak pohoršili sme si o 10 bodov v porovnaní s predchádzajúcim výskumom.

Vysoká úroveň odbornosti znamená, že si ľudia vedia v anglickom jazyku prečítať noviny, rozumejú televíznym programom a nemajú problém pripraviť po anglicky pracovnú prezentáciu.

Najlepšie obstáli Košičania a mladí ľudia

Najvyššie hodnotenie dosiahlo Holandsko, Singapur a Rakúsko. Česká republika bola až na 26. Na Slovensku najlepšie dopadli Košičania. Najvzdelanejší v oblasti anglického jazyka sú Slováci vo veku 21 až 25 rokov.

učenie sa anglického jazyka

Zdroj: Freepik

Angličtina je v pracovnom živote kľúčová

Znalosť angličtiny je kľúčovým faktorom pri hľadaní práce, a to nielen pre medzinárodné spoločnosti, ale aj pre miestne slovenské firmy, ktoré chcú uspieť na okolitých trhoch.

Prečítajte si: Štátna školská inšpekcia aktuálne rieši prijímanie žiakov do špeciálnych škôl a tried

Približne tri štvrtiny inzerátov na pracovných portáloch dnes obsahujú aj požiadavku na znalosť cudzieho jazyka. Nejde teda už len o nadnárodné korporáty, ale aj o lokálne firmy, ktoré potrebujú ľudí schopných komunikovať s ich partnermi zo zahraničia. Zamestnávatelia, ktorí hľadajú jazykovo vybavených kandidátov, pritom cca v troch štvrtinách prípadov požadujú práve angličtinu. Dôležitá je taktiež úroveň jej ovládania. Jednoznačne možno povedať, že pozície, ktoré si vyžadujú aktívnu znalosť cudzieho jazyka, sú lepšie platené a ľudia, ktorí ovládajú viac cudzích jazykov, si nájdu uplatnenie jednoduchšie,“ uviedol PaedDr. Daniel Bacík, riaditeľ vzdelávacej inštitúcie PLUS Academia.

Predbehli sme Čechov, ale celkovo sme sa zhoršili

Hoci Slováci ovládajú podľa prieskumov anglický jazyk lepšie ako Česi, celkovo sme sa zhoršili. Dôvodom môže byť to, že znalosť cudzieho jazyka po štúdiu klesá, pokiaľ ho nepoužívame pravidelne v aktívnej forme.

Prečítajte si: Štátna školská inšpekcia aktuálne rieši prijímanie žiakov do špeciálnych škôl a tried

Zdroj: Freepik

Najjednoduchšia a zároveň najúčinnejšia rada podľa profesionálov znie: robte to, čo vás baví, ibaže v cudzom jazyku. Hodiny jazykového kurzu je možné striedať so sledovaním videí, filmov či seriálov v angličtine alebo čítaním kníh v angličtine. Na rozdiel od jazykových kurzov môže cudzojazyčná literatúra predstavovať vo finančnom vyjadrení minimálnu investíciu do vlastného vzdelávania.

Približne tretina uchádzačov o zamestnanie v životopise uvádza, že ovláda angličtinu na úrovni B1. To znamená, že rozumejú a dokážu reagovať v bežných každodenných situáciách. Pri väčšine pracovných pozícií sa však vyžaduje aktívna znalosť anglického jazyka na úrovni B2, čo viac než polovica uchádzačov nespĺňa,“ uviedol PaedDr. Daniel Bacík, riaditeľ vzdelávacej inštitúcie PLUS Academia.

 

Zdroj: TASR

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár