Začnite písať

Aktuálne informácie pre rodičov

Štátna školská inšpekcia aktuálne rieši prijímanie žiakov do špeciálnych škôl a tried

dieťa a psychológ

Podľa štátnej školskej inšpekcie nesprávna psychologická diagnostika znižuje šance detí z marginalizovaných rómskych komunít vymaniť sa zo zlej socioekonomickej situácie a získať vzdelanie.

Nedostatky spočívajú v postupe pri psychologických vyšetreniach, vo výbere psychodiagnostických metód či v nedostatočnom zohľadnení kultúrnych a jazykových bariér. Následne sú deti zo sociálne znevýhodneného prostredia chybne zaradené do špeciálneho vzdelávacieho prúdu.

„Dlhodobý a závažný problém s nadmerným zastúpením detí zo sociálne znevýhodneného prostredia v špeciálnych základných školách a v špeciálnych triedach pre žiakov s mentálnym postihnutím v základných školách naďalej pretrváva. S uvedeným problémom neúmerného zastúpenia detí najmä z marginalizovaných rómskych komunít poukazujeme aj na nedokonalosť psychologickej diagnostiky, pre ktorú má uvedená skupina detí nízku šancu vymaniť sa zo zlej socioekonomickej situácie a získať vzdelanie,“ upozornila hlavná školská inšpektorka Alžbeta Štofková Dianovská.

rómske dieťa

Zdroj TASR

Inšpektori vykonali za posledných osem rokov takmer 130 inšpekcií zameraných na prijímanie žiakov do špeciálnych škôl a tried. „Zistili sme, že posúdenie úrovne všeobecných rozumových schopností žiakov v zariadeniach poradenstva a prevencie neprebiehalo vždy korektne. Niektoré správy z psychologického vyšetrenia boli vypracované s nedostatkami, a preto je objektivita vyšetrenia spochybnená,“ priblížila hlavná školská inšpektorka.

Prečítajte si: Akčné mamy testovali detskú zubnú pastu Bob a Bobek od Profimed

S nedostatkami súvisí aj výber zariadení poradenstva a prevencie. „Z celkového počtu analyzovaných správ (420) v kontrolovaných subjektoch za sledované obdobie bolo odporúčané rediagnostické vyšetrenie v 36 percentách. Na základe zistených závažných nedostatkov v školskom roku 2015/2016 som podala návrhy na vyradenie niekoľkých poradenských zariadení v rámci celej krajiny,“ uzavrela Štofková Dianovská.

dieťa a psychlogička

Zdroj Freepik

Všetky informácie k zisteniam zariadení poradenstva a prevencie sú uvedené v správe Stav poskytovanej odbornej činnosti v zariadeniach poradenstva a prevencie a prijímanie žiakov do špeciálnych tried a špeciálnych základných škôl a v správach na webe Štátnej školskej inšpekcie.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár