Tvarohové sušienky: Upečte si tieto chutné sušienky do ruky
Tvarohové sušienky sú perfektným receptom pre rodiny, ktoré hľadajú zábavnú a zdravšiu maškrtu pre deti. S minimom cukru a použitím polotučného tvarohu sú tieto sušienky nielen chutné, ale aj šetrnejšie k detským zúbkom. Príprava ponúka úžasnú príležitosť pre malých pomocníkov zapojiť sa do pečenia, čo rozvíja ich kreativitu a motoriku. Navyše, výber zábavných foriem robí z každej sušienky malé dielo, ktoré deti s radosťou zjedia. Tento jednoduchý recept je ideálny na spoločné rodinné chvíle a zaručene prinesie úsmevy na tvárach vašich najmenších.
Recept na tvarohové sušienky
Ingrediencie
Na cesto:
- 400g hladkej múky
- 1,5 balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- 75g cukru
- 200g polotučného tvarohu
- 100ml oleja
- 50ml mlieka
- 1 vajce
Na potretie a obalenie:
- 75g rozpusteného masla
- vanilkový cukor na obalenie
Prečítajte si: Ako na domáce detské piškóty?
Postup:
Príprava cesta
Začneme zmiešaním hladkej múky, kypriaceho prášku a cukru v širokej mise, čím vytvoríme základ nášho cesta. Do tejto suchej zmesi následne pridáme polotučný tvaroh, ktorý dodá sušienkam ich charakteristickú krémovosť a jemnosť. Potom prilejeme olej a mlieko pre dosiahnutie požadovanej konzistencie cesta a nakoniec pridáme vajíčko,ktoré to celé spojí.
Tvarovanie sušienok
Na pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkáme cesto na hrúbku približne 1 cm. Pomocou formičiek vykrajujeme rôzne tvary – od klasických kruhov až po rozprávkové motívy, ktorými potešíte svoje deti. Vykrojené tvary opatrne prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie.
Pečenie
Predhrejeme rúru na 180°C (pre elektrické rúry) alebo 160°C (pre teplovzdušné rúry). Sušienky potrieme štetcom alebo pierkom rozpusteným maslom, čím získajú pri pečení krásny zlatistý nádych. Pečieme približne 15 minút, alebo kým nie sú sušienky pekne zlatisté.
Obalenie v cukre
Horúce sušienky ihneď po vybratí z rúry opäť potrieme rozpusteným maslom a obalíme vo vanilkovom cukre. Toto dvojité potretie maslom zabezpečí, že sušienky budú nielen nádherne lesklé, ale aj neodolateľne mäkké. Pre zdravšiu variantu tvarohových sušienok vynechajte obaľovanie v cukre a po upečení ich len potrite rozpusteným maslom. Táto jednoduchšia verzia je stále chutná a deti ju určite ocenia.
Podávanie
Necháme sušienky vychladnúť na mriežke, aby si zachovali svoju krehkosť. Potom ich môžeme podávať ako sladkú pochúťku ku káve a svojim deťom ku šálke mlieka.
Zdroj titulnej foto: canva/ Getty Images