Začnite písať

INŠPIRÁCIE Krása od A po Z

Udržte sa v chlade: najlepšie a najhoršie voľby oblečenia pre letné horúčavy

Výber vhodného oblečenia počas letnej sezóny nie je len otázkou módy; ide o zdravie a pohodu. Správna voľba môže zlepšiť vaše celkové pohodlie, ochrániť vašu pokožku pred škodlivými UV lúčmi a dokonca môže pomôcť predchádzať vyčerpaniu z tepla a predísť iným zdravotným komplikáciám.

Na druhú stranu, nesprávny výber môže viesť k nadmernému poteniu, podráždeniu kože a všeobecnému nepohodliu, čo môže nakoniec ovplyvniť vaše plány a užívanie si letných radovánok.

Aké oblečenie nosiť v lete?

Horúce letné dni prinášajú nielen vytúžené slnečné lúče a dlhé večery, ale aj výzvu v podobe výberu vhodného oblečenia, ktoré vám pomôže zvládnuť vysoké teploty s pohodlím a štýlom. Správna voľba oblečenia môže ovplyvniť nielen váš komfort, ale aj vaše zdravie.

Výber materiálu

Keď ortuť teplomera vystúpi na svoje maximá a slnečné lúče zaplavia vaše dni neúprosným teplom, výber správneho oblečenia sa stáva kľúčovým pre udržanie pohodlia a sviežosti.

V týchto chvíľach sa výber materiálov oblečenia premieňa v niečo oveľa viac než len módne rozhodnutie; stáva sa otázkou pohodlia a dokonca aj zdravia. Medzi širokou paletou textílií, ktoré máte k dispozícii, prírodné tkaniny ako bavlna, ľan, hodváb a bambus vynikajú ako najvhodnejšie voľby na boj s letným žiarom.

Prírodné materiály sú známe svojou priedušnosťou a schopnosťou absorbovať vlhkosť, čo je v horúcich letných dňoch neoceniteľná vlastnosť.

Táto schopnosť pomáha regulovať telesnú teplotu tým, že odvádza pot od kože a umožňuje jeho rýchle odparenie. Vďaka tomu sa vaše telo môže efektívnejšie ochladzovať a vy sa cítite sviežejšie a komfortnejšie aj pri vysokých teplotách.

Bavlna s jej mäkkosťou a vysokou absorpčnou kapacitou je medzi prírodnými materiálmi obzvlášť obľúbená. Je to vďaka jej univerzálnosti a schopnosti poskytnúť maximálne pohodlie, či už ide o ľahké letné šaty, košele alebo nohavice.

Jej mäkká štruktúra a príjemný pocit na koži robia z bavlny ideálnu voľbu pre denné nosenie, poskytujúce úľavu od tepla.

Ľan na druhú stranu prichádza do hry ako hrdina extrémne horúcich dní. Jeho ľahkosť a vynikajúca priedušnosť prekonávajú mnoho iných materiálov, vďaka čomu je ľan obľúbenou voľbou pre tých, ktorí hľadajú najvyššiu možnú úroveň pohodlia počas vysokých letných teplôt.

Ľanové oblečenie nielenže umožňuje koži dýchať, ale taktiež prináša istý rustikálny šarm do letného šatníka ponúkajúci štýl, ktorý je ako elegantný, tak neformálny.

Hodváb a bambus sú ďalšími materiálmi, ktoré ponúkajú výnimočné vlastnosti pre letné oblečenie. Hodváb s jeho luxusným leskom a jemnosťou poskytuje nielen štýlový vzhľad, ale taktiež pomáha udržať telo na ideálnej teplote vďaka svojej ľahkosti a schopnosti odvádzať vlhkosť.

Bambus, známy svojou udržateľnosťou a antibakteriálnymi vlastnosťami, je ideálny pre tých, ktorí hľadajú ekologickú a zdravú voľbu pre svoje letné oblečenie.

Viskóza patrí medzi najrozšírenejšie umelé materiály, ktorých výroba spočíva v chemickej úprave celulózy, ktorá sa získava z očistenej drevenej buničiny. Vďaka moderným technológiám je však možné z viskózy vytvárať tkaniny a pleteniny s rôznorodými vlastnosťami, často imitujúce vzhľad a pocit iných materiálov, ako je napríklad hodváb.

Oblečenie z viskózy ponúka kombináciu predností, ktoré sú typické pre prírodné aj syntetické tkaniny – sú ľahké, priedušné a príjemné na dotyk, pritom ale zachovávajú dobrú odolnosť.

Farby a strihy

V horúcich letných dňoch sa farby a strihy oblečenia stávajú kľúčovými faktormi, ktoré nielenže ovplyvňujú vaše pohodlie, ale aj to, ako sa cítite a ako pôsobíte na okolie. Jedným z najzaujímavejších fenoménov, ktorý je možné pozorovať počas letných mesiacov, je vplyv farieb na absorpciu tepla.

Svetlé farby, ako je biela, pastelové odtiene alebo jemné tóny žltej a ružovej, majú schopnosť odrážať slnečné svetlo, na rozdiel od tmavých farieb, ako sú čierna, tmavomodrá alebo tmavozelená, ktoré slnečné svetlo pohlcujú.

Táto jednoduchá, ale zásadná vlastnosť svetlých farieb môže významne prispieť k vášmu pocitu chladu, pretože odrážaním slnečných lúčov zabraňujú nadmernému prehriatiu tela.

Okrem výberu vhodných farieb je dôležité zvážiť aj strih a voľnosť oblečenia. V horúcom letnom počasí by sme mali dať prednosť oblečeniu, ktoré nie je príliš tesné a umožňuje voľnú cirkuláciu vzduchu medzi tkaninou a kožou.

Voľné šaty, široké nohavice a priestranné košele sú ideálnou voľbou, ktorá prispieva nielen k väčšiemu pohodliu, ale aj k estetickému vzhľadu. Tieto strihy ponúkajú dostatok priestoru na pohyb, čo je nevyhnutné na to, aby sa telo mohlo efektívne ochladzovať prirodzenou cestou – odparovaním potu.

Oblečenie s voľnejším strihom nielenže prináša úľavu od tepla, ale taktiež dodáva outfitu na každý deň šmrnc a štýl. Voľné šaty môžu byť zdobené zaujímavými vzormi alebo doplnené elegantnými doplnkami, aby získali na jedinečnosti a výraznosti.

Široké nohavice, či už vo forme elegantných ľanových nohavíc alebo ležérnych plátených modelov, poskytujú nielen pohodlie, ale aj možnosť experimentovať s rôznymi štýlmi – od casual po formálnejšie.

Priestranné košele, ktoré je možné nosiť buď samostatne alebo vrstvene, ponúkajú variabilitu a prispôsobivosť, ktorá je v letných mesiacoch veľmi cenená.

Funkčné oblečenie

V posledných rokoch sa na poli módy a textilného priemyslu odohral značný technologický posun, ktorý vám priniesol revolučné typy oblečenia navrhnuté špeciálne pre vysoké teploty a intenzívne slnečné svetlo.

Jednou z najprelomovejších inovácií je oblečenie s UV ochranou, ktoré sa stalo nevyhnutným spoločníkom pre každého, kto trávi veľa času vonku počas horúcich letných dní.

Toto špeciálne navrhnuté oblečenie je schopné blokovať škodlivé UV žiarenie, vďaka čomu významne chráni kožu pred poškodením, ako sú popáleniny či dlhodobejšie riziká spojené s vystavením slnku.

Dôležitým aspektom tohto funkčného oblečenia je jeho schopnosť chrániť bez toho, aby bolo nutné používať ďalšie ochranné prostriedky, ako sú krémy s vysokým faktorom SPF. Tým poskytuje nielen pohodlie a jednoduchosť používania, ale aj ekonomickú a ekologickú výhodu, pretože znižuje potrebu častej aplikácie ochranných krémov.

Okrem ochrany proti UV žiareniu sa vývojári oblečenia zamerali aj na materiály, ktoré sú schopné efektívne odvádzať pot od tela. Táto vlastnosť je obzvlášť dôležitá pre tých, ktorí sa venujú športovým či iným fyzicky náročným aktivitám v teplom počasí.

Inšpirujte sa: Aj funkčné, prípadne pracovné oblečenie môže byť štýlové a podľa vašich predstáv. Vyšperkovať ho môžete rôznymi doplnkami, nášivkami alebo potlačou na textil.

Materiály s vysokou schopnosťou odvodu potu pomáhajú udržať telo suché a prispievajú k lepšiemu termoregulačnému komfortu. To znamená, že sa môžete cítiť sviežo aj počas intenzívneho cvičenia alebo pri dlhých prechádzkach v letnom slnku.

Ďalším krokom vo vývoji funkčného oblečenia sú antimikrobiálne vlastnosti, ktoré predchádzajú vzniku zápachu spôsobeného baktériami.

Tieto materiály sú ošetrené špeciálnymi látkami, ktoré bránia rastu baktérií na povrchu oblečenia, čím udržujú odev dlhšiu dobu čerstvý a bez nepríjemných pachov. To je obzvlášť cenné v horúcich letných dňoch, kedy sa pot, a tým aj potenciál pre rast baktérií, zvyšuje.

Tieto inovácie v oblasti oblečenia nielenže zlepšujú vaše každodenné pohodlie počas horúcich mesiacov, ale tiež otvárajú nové možnosti pre aktívny životný štýl bez toho, aby sme museli robiť kompromisy v oblasti zdravia alebo módnych trendov.

Funkčné oblečenie tak predstavuje dokonalú symbiózu medzi vedeckým pokrokom, zdravím a štýlom, umožňujúce vám plne si užívať leto v jeho plnej kráse.

Odporúčania pre ženy

V letnej sezóne, kedy teploty často prekračujú pohodlné hodnoty, je pre ženy zásadné nájsť oblečenie, ktoré kombinuje štýl s funkcionalitou a pohodlím. Nechajte sa inšpirovať týmito tipmi na neodolateľné letné outfity.

Ľahké šaty a sukne predstavujú ideálnu voľbu pre tieto horúce dni, pretože poskytujú nielen dostatok vzduchu a voľnosti pohybu, ale taktiež pridávajú šmrnc a ženskosť každodennému vzhľadu.

Šaty na špagetové ramienka predstavujú klasiku letného šatníka. Vďaka svojej minimalistickej konštrukcii s tenkými ramienkami a voľným strihom ponúkajú maximálnu ventiláciu a minimalizujú pocit tepla.

Sú ideálne na prechádzky po pláži, popoludňajšie stretnutie s priateľmi alebo dokonca ako ležérna voľba pre večerné výstupy. Môžete ich ľahko kombinovať so sandálmi, teniskami alebo dokonca s otvorenými lodičkami pre elegantnejšie príležitosti.

Maxi šaty, s ich dlhou dĺžkou siahajúcou až k zemi, predstavujú ďalšiu výbornú možnosť pre ženy počas letných mesiacov. Nielenže poskytujú ochranu pred slnkom pre nohy, ale ich voľný strih zaisťuje, že vzduch voľne obieha okolo tela, čo pomáha udržať chlad a pohodlie.

Maxi šaty je možné nájsť v širokej škále vzorov a farieb, čo umožňuje vyjadriť osobný štýl a zároveň zostať v pohodlí.

Sukne s vysokým pásom sú ďalším skvelým doplnkom letného šatníka. Môžu byť kombinované s jednoduchými tričkami alebo elegantnými blúzami, čo umožňuje vytvoriť rozmanité outfity, ktoré sú ideálne ako na denné, tak večerné nosenie.

Vďaka svojmu strihu zdôrazňujú pás a vytvárajú lichotivú siluetu, zatiaľ čo voľnosť materiálu zaisťuje, že sa neupečiete ani v tých najteplejších dňoch.

Pre tých, ktorí dávajú prednosť nohaviciam, krátke nohavice a voľné topy predstavujú vynikajúcu alternatívu pre každodenné nosenie. Krátke nohavice ponúkajú slobodu a flexibilitu, zatiaľ čo voľné topy z prírodných materiálov, ako je bavlna alebo ľan, prispievajú k optimálnemu odvetrávaniu a pohodliu.

Tieto kúsky je možné ľahko kombinovať s rôznymi doplnkami, od jednoduchých šperkov po štýlové klobúky, a vytvárať tak unikátne a pohodlné outfity, ktoré sú perfektné pre každú letnú príležitosť.

Výberom týchto odevov ženy nielenže zostanú v relatívnom chlade a pohodlí počas horúcich letných dní, ale tiež si môžu užívať nekonečné možnosti na vyjadrenie svojho osobného štýlu.

Od ležérnych stretnutí s priateľmi až po elegantné večerné udalosti, správna kombinácia ľahkých šiat, sukní a topov zaisťuje, že ženy budú vyzerať skvele a cítiť sa ešte lepšie.

Aké oblečenie v lete radšej nenosiť?

Rovnako ako sa hodí vedieť, čo si na seba v lete obliecť, je fajn si tiež povedať, čo radšej nechať v šatníku. Aké typy oblečenia by ste teda v lete radšej nemali nosiť a čomu by ste sa mali vyhnúť, aby ste si mohli leto užiť čo najviac?

Autor/ka fotografie: Rachel Claire

Syntetické materiály

Syntetické látky, ako je polyester, akryl alebo nylon, sú často obľúbenou voľbou pre mnoho odevov, vrátane oblečenia do dažďa, vďaka ich odolnosti a jednoduchej údržbe. Napriek tomu tieto materiály predstavujú určité nevýhody, ktoré môžu v letných mesiacoch spôsobiť značné nepohodlie.

Jednou z hlavných nevýhod syntetických materiálov je ich schopnosť zadržiavať teplo. Na rozdiel od prírodných tkanín, ktoré umožňujú vašej koži dýchať a efektívne odvádzať teplo, syntetické látky tomuto prirodzenému procesu bránia.

Výsledkom je, že v teplom počasí môže dôjsť k nadmernému poteniu, čo samo o sebe prináša množstvo nepríjemností, od pocitu lepkavosti až po potenciálne podráždenie kože. Navyše syntetické materiály nie sú tak dobre schopné absorbovať vlhkosť ako ich prírodné náprotivky.

To znamená, že pot zostáva na povrchu kože dlhšie, čo môže viesť nielen k nepríjemnému pocitu, ale aj k riziku vzniku vyrážok alebo iných kožných reakcií.

Tesné oblečenie

Jedným z najčastejších módnych faux pas v horúcich mesiacoch je voľba tesného oblečenia. Hoci tesné šaty, nohavice alebo tričká môžu pôsobiť atraktívne a sú často vnímané ako módny statement, ich praktickosť v teplom počasí rýchlo vyprcháva.

Problém s tesným oblečením spočíva predovšetkým v spôsobe, akým obmedzuje prirodzený prietok vzduchu okolo tela. V horúcich dňoch je kľúčové, aby vzduch mohol voľne cirkulovať okolo kože a pomáhal tým odvádzať telesné teplo a zaisťovať prirodzené chladenie.

Keď je telo stiesnené v tesnom oblečení, tento proces je výrazne sťažený, čo môže viesť k nadmernému poteniu a v konečnom dôsledku k prehriatiu organizmu.

Navyše tesné oblečenie môže vyvolávať trenie, najmä v oblastiach, kde je koža najviac vystavená pohybu, ako sú stehná, podpazušie alebo krk. Toto trenie, v spojení s akumuláciou potu, môže prispievať k podráždeniu kože, vyrážkam a ďalším kožným problémom, ktoré nielen spôsobujú nepohodlie, ale môžu vyžadovať aj liečbu.

Tmavé farby

Keď teploty na teplomere ukazujú takmer astronomické čísla, vaša voľba oblečenia sa stáva kľúčovou nielen pre vašu pohodu, ale aj pre zdravie. Jedným z najčastejších omylov, ktorého sa v lete ľudia často dopúšťajú, je nosenie tmavých farieb.

Hoci môže byť čierna alebo tmavo modrá považovaná za elegantnú a univerzálnu voľbu na každodenné nosenie, v kontexte letného slnka sa tieto farby môžu stať skôr nepriateľom než priateľom.

Tmavé farby majú tendenciu absorbovať viac slnečného žiarenia ako ich svetlejšie náprotivky. Toto absorbovanie znamená, že sa oblečenie stáva akýmsi magnetom pre teplo, čo vedie k rýchlejšiemu zahrievaniu tela. Preto vašu čiernu teplákovú súpravu nechajte radšej na chladnejšie počasie.

V dôsledku toho môžete cítiť prehriatie, nekomfort a môže dôjsť aj k riziku úpalu alebo úžehu, najmä ak trávite dlhú dobu na priamom slnku.

Nevhodná obuv

V teplých mesiacoch môže nevhodná obuv priniesť množstvo nepríjemností, od prehrievania nôh až po bolesti a opuchy. Preto je kľúčové zvážiť niekoľko faktorov pri výbere letnej obuvi, aby nohy zostali v chlade, pohodlí a zdraví.

V lete je častou chybou siahnuť po ťažkých topánkach alebo obuvi s nedostatočnou ventiláciou. Tieto typy obuvi môžu v horúcich dňoch spôsobovať nadmerné prehrievanie nôh.

V kombinácii s vysokými teplotami a zvýšenou aktivitou môže dôjsť k opuchom nôh, čo spôsobuje nepohodlie a dokonca aj bolesť.

Ťažká obuv tiež bráni efektívnemu odvádzaniu tepla a vlhkosti od nôh, čo môže viesť k podráždeniu kože alebo vzniku plesní a iných kožných problémov.

A čo tak SPF?

V kontexte letného obdobia, kedy sa zameriavate na vhodné oblečenie a obuv pre maximálne pohodlie a ochranu pred slnkom, je nevyhnutné spomenúť ešte jeden kľúčový prvok – ochranu pokožky prostredníctvom SPF.

Táto téma je zásadná pre každého, kto plánuje tráviť čas vonku počas teplých mesiacov, a vyžaduje si rovnakú mieru pozornosti ako výber správneho odevu a obuvi, vrátane prvotriedneho pracovného oblečenia, ktoré poskytuje ďalšiu vrstvu ochrany.

Dôležitosť SPF

SPF, čiže faktor ochrany pred slnkom, je meradlom schopnosti produktu chrániť pokožku pred UVB žiarením, ktoré je hlavnou príčinou spálenia kože a môže prispieť k vývoju rakoviny kože. UVA žiarenie, ktoré preniká hlbšie do kože, spôsobuje predčasné starnutie a môže tiež zvyšovať riziko rakoviny kože.

Preto je použitie širokospektrálnej ochrany proti slnku, ktorá chráni pred oboma typmi UV žiarenia, nevyhnutné pre zachovanie zdravia a mladistvého vzhľadu pokožky.

Výber správneho SPF

Pri výbere produktu SPF je dôležité zvážiť niekoľko faktorov. Na bežné každodenné aktivity sa odporúča používať ochranu s SPF 30, ktorá blokuje asi 97 % UVB žiarenia. Pre dlhé pobyty vonku, najmä počas letných mesiacov, je vhodnejšie vyššia SPF, ideálne 50 alebo viac, ktorý poskytuje ešte silnejšiu ochranu.

Aplikácia a opätovná aplikácia

Pre účinnú ochranu je kľúčová nielen správna voľba produktu SPF, ale aj jeho správna a pravidelná aplikácia. Pred vystavením slnku je dôležité aplikovať dostatočné množstvo krému na všetky časti tela vystavené slnku, vrátane tváre, uší, rúk a nôh.

Na udržanie ochrany je nutné krém opätovne aplikovať každé dve hodiny, a to aj častejšie po kúpaní, potení alebo utieraní uterákom.

Ďalšie ochranné opatrenia

Okrem používania produktov SPF je dôležité dodržiavať ďalšie ochranné opatrenia, ako je nosenie klobúkov so širokým okrajom, slnečných okuliarov s UV ochranou a oblečenia s UV ochranou. Tieto doplnkové kroky poskytujú ďalšiu vrstvu ochrany pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia.

Záver

Nakoniec tá najdôležitejšia rada je, aby váš letný šatník a každodenná starostlivosť o telo odrážali potrebu ochrany, pohodlia a zdravia.

Prioritizácia ľahkosti, priedušnosti a ochrany proti slnku nielen zlepší vaše fyzické pohodlie, ale tiež podporí vaše zdravie v dlhodobom horizonte. Leto je obdobím pre radosť a uvoľnenie a správny výber oblečenia a starostlivosti o telo vám umožní užívať si každý slnečný deň naplno a bez obáv.


Tento článok sme vytvorili v spolupráci s:

PoctiveSEO: Zoznámte sa so SEO a naučte sa ho využiť vo svoj prospech: 15 ročné know how na jednom mieste

Autor:

Bc. Daniela Vaková, SEO copywriterka

Momentálne pokračujem v štúdiu na magisterskom programe na Prevádzkovo ekonomickej fakulte Mendelovej univerzity v Brne. Môj záujem o písanie sa začal formovať už v ranom detstve, keď som rada vymýšľala rôzne príbehy. Táto záľuba sa postupom času vyvinula do koníčka a dnes je mojou prácou.

Som vášnivou milovníčkou módy a baví ma písať články na túto tému. Nebojím sa však výziev a rada sa pustím aj do písania technicky a odborne náročnejších článkov, napríklad o lambda sonde.

Okrem písania milujem aj zvieratá, prírodu, šport a cestovanie. Zbožňujem výzvy a vykročenia z komfortnej zóny. V živote sa riadim princípom pomoci druhým a pevne verím, že láskavosť a dobrí ľudia majú v dnešnom svete stále svoje miesto. Moje práce a koníčky odrážajú moje hodnoty a záujmy, čo mi umožňuje prinášať do tímu jedinečný pohľad a obohacovať naše projekty novými perspektívami.

Zanechaj nám svoj komentár