Začnite písať

zaujímavosti

Život Elisabeth Fritzl: 24 rokov nezvestná a zneužívaná otcom

Elisabeth Fritzl

Elisabeth Fritzl prežila 24 rokov uväznená v temnej pivnici svojho rodinného domu, kde ju mučil a zneužíval jej vlastný otec Josef Fritzl. Príbeh, ktorý šokoval svet, vyšiel najavo až po jej dramatickom oslobodení v roku 2008.

Udalosť, ktorá navždy poznamenala každého

V lete 1984 sa odohrala udalosť, ktorá navždy poznamenala malé mestečko v Rakúsku. Osemnásťročná Elisabeth Fritzl zmizla bez stopy. Jej matka Rosemarie, zdrvená a zúfalá, ihneď podala hlásenie o nezvestnosti. Dni sa premenili na týždne a Elisabeth nepodala žiadne informácie o sebe. Jej rodina sa pripravovala na najhoršie, kým nepristál v ich poštovej schránke list. V ňom Elisabeth tvrdila, že unavená rodinným životom opustila svoj domov v hľadaní novej cesty.

Elisabeth Fritzl

Zdroj foto: allthatsinteresting.com
Elisabeth Fritzl, ktorá bola roky znásilňovaná a uväzňovaná svojim otcom

Josef Fritzl klamal polícií

Josef Fritzl, jej otec, polícii rozprával príbeh o náboženskej sekte, ku ktorej sa Elisabeth možno pridala—až príliš presvedčivo hovoril o jej záujme o alternatívne životné štýly. Avšak za jeho slovami sa skrývala temná pravda. Elisabeth nebola nikde ďaleko. Bola uväznená hlboko pod zemou, v pivnici rodinného domu, iba niekoľko metrov od policajtov, ktorí prišli pátrať po jej zmiznutí.

Miesto, ktoré bolo peklom pre Elisabeth Fritzl

Nasledujúcich 24 rokov žila Elisabeth v podzemnom väzení, ktoré jej otec premenil na miesto hrôzy a utrpenia. Otec ju neustále zneužíval a znásilňoval, zatiaľ čo vonkajší svet o nej nič nevedel. Tragédia, ktorá sa odohrávala pod povrchom, zostala skrytá až do roku 2008, kedy Elisabeth konečne získala slobodu a celý svet sa dozvedel pravdu o hrôzach, ktoré prežívala. Jej príbeh je hlboko znepokojujúcou pripomienkou toho, aké temné tajomstvá môže skrývať zdanie bežného rodinného domu.

Dom rodiny Fritzlovcov

Dom, v ktorom žila rodina Fritzlovcov. Zdroj foto: allthatsinteresting.com

24 rokov hrôzy a utrpenia pre „dievča z pivnice“

Na konci leta 1984, presne 28. augusta, sa odohrala udalosť, ktorá sa stala temnou kapitolou v histórii jednej rodiny. Josef Fritzl využil príležitosť rekonštrukcie pivnice rodinného domu, aby prilákal svoju dcéru Elisabeth pomôcť s inštaláciou nových dverí. Keď Elisabeth držala dvere, Josef ich rýchlo zatvoril, vtláčal dcéru dnu a omráčil ju uterákom nasiaknutým éterom.

Tento akt odštartoval dve desaťročia nočnej mory pre Elisabeth, počas ktorých bola uväznená vo vlastnej rodinnej pivnici. Josef Fritzl svojej manželke a polícii klamal, tvrdiac, že Elisabeth utiekla a pridala sa k náboženskej sekte. Vyšetrovanie postupne ochladlo a svet na nezvestné dievča Fritzlovcov zabudol.

Normálny život u Fritzlovcov bolo iba zdanie

Celé tie roky Josef zachovával zdanie normálneho života. Každé ráno o deviatej schádzal do pivnice, kde údajne pracoval na plánoch strojov, ktoré predával. Niekedy tam aj prespával, no jeho manželka si z toho nerobila ťažkú hlavu, verila, že jej manžel je pracovitý a svojej kariére sa naplno venuje.

V skutočnosti sa však pod zemou odohrávala hrôza. Josef Fritzl svoju dcéru počas týchto dlhých rokov uväznil a stal sa jej najväčším strašiakom. Príbeh Elisabeth Fritzl, známej ako „dievča z pivnice“, je nielen o jej utrpení, ale aj o jej odvahe a sile, ktoré ju napokon viedli k oslobodeniu a tomu, že jej príbeh sa dostal na svetlo sveta.

So znásilnením Elisabeth začal, keď mala 11 rokov

Josef Fritzl svoju dcéru Elisabeth navštevoval v pivnici rodinného domu minimálne trikrát týždenne, často dokonca denne. Počas prvých dvoch rokov jej zajatia ju nechal samu, neskôr však začal s pravidelným znásilňovaním, čo bolo pokračovaním zneužívania, ktoré začal, keď mala len 11 rokov. Po dvoch rokoch v zajatí Elisabeth otehotnela, ale v skorom štádiu tehotenstva potratila. O dva roky neskôr otehotnela opäť a v auguste 1988 porodila dcéru Kerstin, za ktorou sa o dva roky narodil syn Štefan.

Pivnica, kde Elisabeth bola roky väznená svojim otcom Josefom Fritzlom

Pivnica, kde Elisabeth bola roky väznená svojim otcom Josefom Fritzlom. Zdroj foto: allthatsinteresting.com

Elisabeth a jej deťom zabezpečoval pravidelne potraviny a vodu

Obidve deti zostali spolu s Elisabeth v pivnici počas celého obdobia jej väznenia. Josef im pravidelne zabezpečoval potraviny a vodu. Elisabeth sa snažila svojim deťom poskytnúť základné vzdelanie a vychovať ich v čo najnormálnejších podmienkach, aké boli v týchto ťažkých okolnostiach možné. Počas ďalších 24 rokov väznenia sa Elisabeth narodilo ďalších päť detí. Z týchto detí jedno ostalo s ňou v pivnici, jedno zomrelo krátko po narodení a ďalšie tri deti boli odnesené na poschodie, kde žili s Josefom a jeho manželkou Rosemarie. Josef Fritzl tieto deti vychovával v rámci rodiny na poschodí, no jeho motívy a spôsob výchovy boli skomplikované a v mnohých prípadoch kontroverzné.

O uväznení Elisabeth Fritzl sa roky nevedelo

Josef Fritzl udržiaval svoje činy v tajnosti pred manželkou Rosemarie pomocou dômyselne zinscenovaných nálezov detí. Často ich umiestnil na viditeľné miesta okolo domu, ako sú kríky alebo prah dverí, pričom deti boli starostlivo zabalené a vedľa nich sa nachádzal lístok, ktorý mal byť od Elisabeth. V týchto lístkoch Elisabeth údajne tvrdila, že sa o dieťa nemôže postarať a žiada svojich rodičov, aby sa o neho postarali.

Sociálna služba, ktorá prichádzala do styku s týmito prípadmi, nikdy seriózne nespochybnila pôvod týchto detí. Úradníci predpokladali, že Rosemarie a Josef sú starými rodičmi detí, čo umožnilo Fritzlovcom adoptovať deti bez ďalších otázok.

Prečítajte si: Najmladšia matka v histórii sveta porodila ako päťročná

Nečakaný zvrat v roku 2008

Josef Fritzl zrejme neplánoval ukončiť svoje tajné väznenie dcéry Elisabeth, ktoré trvalo už 24 rokov a bolo pravdepodobné, že by pokračoval ešte rovnako dlho, keby neprišiel nečakaný zvrat. V roku 2008 jedno z detí uväznených v pivnici, 19-ročná Kerstin, vážne ochorela. Elisabeth, zúfalá, prosila svojho otca, aby jej dcére umožnil lekársku pomoc. Josef nakoniec s neochotou súhlasil, a tak Kerstin z pivnice odniesol a zavolal pre ňu záchranku, tvrdiac, že má pri sebe lístok od jej matky, ktorý vysvetľuje situáciu.

Tento krok vyvolal rozsiahle vyšetrovanie polície, ktorá počas nasledujúceho týždňa vypočúvala Kerstin a verejne žiadala o informácie o jej rodine. Keď sa nikto nehlásil, začala polícia pochybovať a obnovila vyšetrovanie zmiznutia Elisabeth. Pri skúmaní lístkov od Elisabeth, ktoré mal Josef Fritzl, detektívi objavili rozpory, ktoré spochybnili ich pravdivosť. Toto viedlo k odhaleniu pravdy o celom prípade.

Josef Fritzl

Josef Fritzl, ktorý znásilňoval a väznil svoju dcéru Elisabeth. Zdroj foto: allthatsinteresting.com

Odhalenie pravdy a vypočúvanie Elisabeth

24 rokov po tom, čo bola uväznená vo vlastnej pivnici, sa Elisabeth Fritzl dočkala nečakaného oslobodenia. 26. apríla 2008 ju jej otec, Josef Fritzl, nečakane prepustil. Ihneď po uvoľnení z dlhoročného zajatia smerovala Elisabeth do nemocnice, kde sa liečila jej vážne chorá dcéra Kerstin. Zvláštnosť jej príchodu a okolnosti sprevádzajúce jej návštevu upozornili nemocničný personál, ktorý následne kontaktoval políciu.

Ešte v ten istý večer bola Elisabeth zadržaná a vypočúvaná. Policajti sa snažili zistiť viac o zdravotnom stave Kerstin a poskladať spolu príbeh, ktorý Josef Fritzl celé roky tvrdil. Po uistení zo strany polície, že už nikdy nebude musieť čeliť svojmu otcovi, sa Elisabeth rozhodla rozpovedať svoj príbeh. Odhalila, že bola uväznená v pivnici, kde porodila sedem detí a všetci sú potomkami Josefa, ktorý ju pravidelne zneužíval. Toto zneužívanie, ako uviedla, začalo už keď mala len 11 rokov.

Jej výpovede napokon odhalili hrozivú realitu dlhodobého zločinu, ktorý sa odohrával skrytý pred očami sveta, priamo pod domom, kde Elisabeth vyrastala. Tento príbeh, doteraz utajovaný v tichosti a temnotách, bol konečne privedený na svetlo, odhaľujúc roky utrpenia a zneužívania, ktoré Elisabeth prežila.

Manželka Josefa Fritzla o ničom netušila

Po dramatickom odhalení a zatknutí Josefa Fritzla boli oslobodené aj deti, ktoré boli spolu s Elisabeth držané v pivnici. Manželka Josefa, Rosemarie Fritzl, po odhalení pravdy opustila domov, pričom uviedla, že o hrôzach, ktoré sa odohrávali pod jej nohami, nemala žiadne tušenie. Bolo to tvrdenie, ktoré potvrdil aj samotný Josef. Aj nájomníci žijúci na prvom poschodí domu neboli upodozrievaní a domnievali sa, že počuté zvuky sú spôsobené problémami s potrubím a kúrením.

Život Elisabeth pod novou identitou

Dnes žije Elisabeth Fritzl, často označovaná ako „dievča z pivnice“, pod novou identitou v nezverejnenej rakúskej dedine, nazývanej jednoducho „dedina X“. Jej domov je stále pod prísnym dohľadom, s bezpečnostnými kamerami a policajnými hliadkami na každom rohu. Elisabeth a jej rodina si strážia súkromie a odmietajú akúkoľvek formu verejnej komunikácie. Napriek tomu, že dnes má päťdesiat rokov, posledná známa fotografia pochádza z čias, keď mala len šestnásť.

Elisabeth sa snaží udržať svoju novú identitu v tajnosti, aby si mohla začať nový život bez prenasledovania zo strany médií. Napriek jej úsilí o anonymitu, jej príbeh zostáva v pamäti verejnosti, často prezentovaný ako príklad obrovského prežitia a nezlomnosti. Jej osud ako dievčaťa, ktoré bolo dve desaťročia držané v zajatí, tak paradoxne získava nesmrteľný charakter, uchovávajúci jej príbeh pre budúce generácie.

Elisabeth Fritzl a hrôza, ktorou si prešla

Elisabeth Fritzl bola uväznená od jej 18 rokov až do neuveriteľných 42 rokov. Zdroj foto: allthatsinteresting.com

Zdroj titulnej foto: https://allthatsinteresting.com/elisabeth-fritzl

Zdroj článku: How Elisabeth Fritzl Was Imprisoned For 24 Years By Her Father Josef

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár