Začnite písať

20 otázok o materstve

20 otázok o materstve s Denisou Gaľ

Denisa Gaľ

20 otázok o materstve. Vždy 20 rovnakých otázok na tému materstvo/rodičovstvo pre každú mamu, známu aj úplne neznámu. Otázky sú síce rovnaké, ale odpovede celkom iné. Pretože každá mama je jedinečná. Aké sú odpovede na 20 otázok o materstve mamy Denisy?

„Som mamou malého Viktora a manželkou veľkého Viktora. Obaja boli svojim spôsobom moje víťazstva. Hoc ani jeden z nás nie je rodený Košičan, pre svoj domov sme si zvolili Košice, kde vznikol aj projekt Mama v parku, ktorý spája mamičky pri dobrom jedle a káve. Mimo materskej pracujem ako profesionálny predajca šperkov, no materstvo mi doplnilo ďalšiu skladačku môjho života.“ – Denisa Gaľ

Denisa Gaľ, zakladateľka projektu Mama v parku

Denisa Gaľ

1. Čo vás na materstve prekvapilo pozitívne?

Koľko lásky sa môže tvoriť v mojom vnútri a napĺňať ma šťastím, aj pri tej najviac vyhrotenej situácii, kedy chcete kričať, ale ten ksichtík vás vráti späť a povie, že veď predsa sa nič vážne nedeje.

2. Čo vás na materstve prekvapilo negatívne?

Je to full-time job 24/7, kedy prestávam byť stredobodom sama pre seba, a ak chcem toho zvládnuť viac tak tá energetická krivka je niekedy úplne na dne. Nie je to med lízať, ale je to sadomaso, ktoré si budem chcieť zopakovať znova.

3. Zmenil sa nejako váš vzťah s vašim partnerom po príchode dieťatka?

Každý týždeň podpisujeme rozvodové papiere. (smiech) Ale to patrí k tomu. Napriek hádkam a kriku, sme sa naučili viac si pomáhať a uvedomili si, že sa potrebujeme. Zrazu sme prestali byť len my dvaja s našimi záujmami a spoločenským životom, ale všetko sa začalo točiť okolo drobca. Milujeme sa ako rodičia zodpovední za ďalšiu osobu, ktorí sa potrebujú viac ako doteraz.

Prečítajte si: 20 otázok o materstve s Tatianou Škarbovou: Dokonalé materstvo neexistuje

4. Ako sa vyrovnávate so spoločenským tlakom v súvislosti s materstvom?

Kým sme neriešili bábätko, boli to len reči jedným uchom dnu druhým von. Boli sme šťastní chodili sme na výlety a užívali si. Keď sme začali plánovať ja som už mala na krku 30tku, nedarilo sa nám a každá otázka ohľadom materstva bola podpásovka, ktorá nám po psychickej stránke veľmi nepomáhala otehotnieť. Chcelo to 2 roky, prepnutie do módu, že poďme si ďalej užívať sami seba a prišlo to. Bohužiaľ neboli sme pripravení na tento tlak. A úprimne možno ani z terajšieho pohľadu by som to nevedela zvládnuť inak, je to veľmi emotívne, preto sa sama snažím vyhýbať otázkam o materstve ak sa ich pýtam iných žien.

5. Ako reagujete na nevyžiadané rady?

Vypočujem si ich a nechám ísť. Každá výchova je iná, každé dieťa je iné. Možno tá nevyžiadaná rada nás neskôr zachráni. Ale buďme k sebe slušní, možno len nevie čo iné nám daná osoba chce povedať.

6. Akú najhoršiu nevyžiadanú radu ste doposiaľ dostali a od koho táto rada bola?

Bohužiaľ bola vyžiadaná, týkala sa balenia drobca na široko, ktoré nijako nesúviselo so zlým stavom. Išlo len o preventívne balenie, prezentované ako pravidlo, ktoré musíme dodržiavať. Drobec však nemal žiadnu závadu a u fyzioterapeutky sme sa dozvedeli, že nám tak spomalila rozvoj brušných svalov. Neviem o žiadnej nevyžiadanej rade.

Denisa Gaľ

Denisa so svojim synom

7. Aký typ výchovy preferujete?

Páčia sa mi prvky montessori výchovy, pozitívna motivácia a komunikácia s dieťaťom. Chcem vychovať dieťa, ktoré mi zavolá, že má problém, nie, že sa desí môjho hnevu a zatají mi to. Túto myšlienku som vyčítala v jednej knihe a veľmi mi prirástla k srdcu. No moja cesta rodičovstva je zatiaľ na začiatku.

8. Akým hodnotám vediete vaše dieťa?

Slušnosť, spravodlivosť, pracovitosť, milosť, otvorenosť v zmysle nastavenia mysle. Pre nás je veľmi dôležitá aj finančná gramotnosť.

9. Akú radu by ste dali budúcim mamičkám?

Nemajte strach. Každá informácia, vedomosť, pocit príde sám v situácii, kedy to bude potrebné. Ak ešte len zvažujete možnosť otehotnieť choďte do toho. Nepotláčajte v sebe negatívne emócie, hovorte o nich, vyhľadajte pomoc. Nie je to hanba.

10. Akú radu by ste dali iným maminkám?

Nemyslite si o sebe, že ste zlé maminky ak nerobíte niečo, čo iné robia. Nie ste zlé ak sa hneváte na toho drobca, že vás už po miliontýkrát zobudil, že nechce spať, že nechce jesť, že niečo rozbil. Večne sa to diať nebude. Raz sa od Vás odsťahuje. (smiech) Ale nie, sme tvory emocionálne, ale máme výhodu oproti bábätku, že vieme rozprávať. Tak sa rozprávajte s mamami, partnermi, kamarátkami…

11. Akú radu by ste dali otcom?

Buďte so svojimi partnerkami, potrebujú vás, viac ako kedykoľvek predtým. Ak dokázala ona zmeniť celé svoje fungovanie, dokážete to aj vy.

12. Akú radu by ste dali ženám, ktoré uvažujú, že by sa stali mamami?

Choďte do toho a nenechajte sa odbiť informáciami o tom aké ťažké je byť mamou. Áno je, ale je to to najkrajšie obdobie vášho života. Je to ako zoskok padákom, ktorého sa desíte, potom kričíte, ale ste šťastné a nakoniec ste na seba hrdé, plné eufórie a cítite sa ako vták, a lietanie je vlastne tá najprirodzenejšia vec, ktorú si chcete zopakovať.

Denisa Gaľ

Denisa Gaľ s manželom a synom

13. Čo máte na materstve najradšej?

Keď sa po spánku pregúli na bruško s ešte rozospatými očkami a strapatými vláskami sa na mňa pozrie a usmeje sa. Alebo ho mám v náruči, spievam mu a tancujeme spolu.

14. Aké boli vaše prvé pocity, keď ste sa dozvedeli, že budete mamou?

Keďže sme sa o to dlhšie snažili bez výsledku, povedali sme si, že teraz si budeme užívať a v novom roku uvidíme čo ďalej, to bol pre mňa šok. Prevrátil sa mi žalúdok, roztriasla som sa na celom tele, odkrvili sa mi končatiny a volala som mame, že čo mám robiť, že som asi tehotná. A revala som. Šťastná. Ani som nevydržala to tajiť a urobiť prekvapenie manželovi. Hneď som ho zbombardovala vo dverách.

Prečítajte si: 20 otázok o materstve so slovenskou mamou žijúcou v Amerike

15. Ako ste našli rovnováhu medzi materstvom a časom len pre seba?

Nie je tá rovnováha ešte úplne 100% a možno ani nebude. Ale našla som ju u manžela. Veľa sa spolu rozprávame a aj on sám chce aby som mala priestor pre seba a svoje záujmy, presne tak ako chcem ja aby ich mal aj on. Musí to byť vzájomné.

16. Aké sú vaše ciele v materstve?

Zhodiť popôrodné kilá. (smiech) Pracovať na mojom projekte Mama v parku a spájať maminky medzi sebou. Šoférovať, učiť sa jazyk, hru na ukulele, záhrada v meste, odbehnúť aspoň 1 pretek, grafická kresba, čítať knihy, byť kreatívna a tvoriť. Verím, že tu moje ciele nekončia. Toto sú všetko ciele, ktoré mám mimo drobca. Samozrejme, že sa chcem venovať výchove, posúvať ho vpred, ukázať mu svet, ale toto chcem aby bolo inšpiráciou pre všetky maminky, že svet nám po pôrode nekončí a my môžeme snívať a pracovať na nich.

17. Kde hľadáte odpovede a rady na vaše otázky a dilemy spojené s materstvom?

Internet, knihy, mama, švagriné a vyberiem si z toho to čo mi vyhovuje.

Denisa Gaľ

Denisa Gaľ s manželom Autor fotografie: Miroslava Šárová

18. V čom konkrétnom sa zmenil váš pohľad na svet po tom čo ste sa stali mamou?

Zmenil sa mi pohľad na čas a jeho plynutie. Pohľad na všetky nebezpečenstvá čo hrozia v byte, a kde všade je neporiadok. Ale napriek tomu je to ten najväčší zmysel žitia, ďalšie lepidlo manželského žitia, každodenný dôvod na úsmev.

19. Interagovali ste niektoré vaše skúsenosti z materstva aj do vášho profesionálneho pracovného života?

Ešte som nemala tú možnosť, ale myslím, že to bude práve trpezlivosť, ktorú využijem aj v profesionálnom živote.

20. Akú najlepšiu radu o materstve ste doposiaľ dostali a od koho táto rada bola?

Zúčastniť sa s manželom víkendového kurzu hypnopôrodu. Bol to najväčší prerod manželovho pohľadu na tehotenstvo, pôrod, rodičovstvo. Jeho dôležitosť v celom procese. Je to to najlepšie čo sme mohli spraviť pred príchodom prvého bábätka.

 

Zdroj foto: osobný archív Denisy Gaľ

 

Mama v parku je inšpiratívny projekt pre každú podporujúcu mamu z Košíc

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár