Začnite písať

AKČNÉ TIPY

Ako naučiť dieťa plávať v každom veku?

chlapec v bazéne

Chcete pripraviť dieťa na letnú dovolenku pri mori alebo pri bazéne? Prinášame vám podrobného sprievodcu lekciami plávania pre deti podľa veku a tiež tipy na bezpečnosť detí pri vode.

Naučiť dieťa plávať je v živote každého rodiča dôležitým krokom. Pobyt vo vode pre dieťa znamená zábavu, no v očiach rodiča to môže predstavovať nebezpečenstvo, najmä ak vezmeme do úvahy, že podľa Americkej akadémie pediatrov je utopenie najčastejšou príčinou smrti medzi deťmi.

Ako vybrať tú správnu lekciu plávania pre moje dieťa?

Americká akadémia pediatrov (AAP) odporúča, aby rodičia odložili formálne hodiny plávania až po prvých narodeninách dieťaťa. Zároveň by rodič mal zvážiť emocionálnu zrelosť, fyzické a vývojové schopnosti a obmedzenia a úroveň pohodlia dieťaťa predtým, ako ho zaregistruje na lekciu plávania. Ak si nemyslíte, že je vaše dieťa pripravené na samostatné hodiny plávania, zvážte program rodič-dieťa, ktorý sa zameriava na vodné hry, zručnosti v pripravenosti na plávanie a bezpečnosť v bazéne a okolo neho.

Pred registráciou si lekcie plávania, o ktoré máte záujem poriadne preskúmajte. Pretože podľa AAP by sa správna lekcia plávania mala zameriavať na plavecké zručnosti a zručnosti na prežitie vo vode. AAP ďalej upozorňuje, že lekcie by mali vyučovať inštruktori certifikovaní podľa národne uznávaných učebných osnov pre výučbu plávania a zároveň majú certifikát prvej pomoci. Navyše hodiny plávania by mali byť primerané veku vášho dieťatka a voda v bazéne by mala byť teplá a čistá.

Ako naučiť plávať dieťa vo veku 1 až 2 roky

V tomto veku by mal rodič chcieť dieťatko len zoznámiť s vodou, nie ho naučiť samostatne plávať. S dieťatkom sa hrajte sami v bazéne alebo sa zapojte do triedy, ktorá sa zameriava na zábavu a pohodlie vo vode, namiesto učenia sa plávať.  Aktivity vo vode pre takto maličké detičky môžu zahŕňať ukazovanie deťom, ako sa špliechať, spievanie piesní pri hojdaní sa a spoločné hranie jemných hier vo vode.

Tipy na bezpečnosť vo vode

  • Majte svoje dieťa neustále v náručí.
  • Neponárajte žiadne dieťa mladšie ako 3 roky. Deti v tomto veku môžu prehltnúť veľké množstvo vody – dostatočné množstvo na rozriedenie chemikálií v krvi, čo spôsobuje ospalosť, nevoľnosť a záchvaty. V ojedinelých prípadoch môže dôjsť k intoxikácii vodou, ktorá môže byť v závažných prípadoch smrteľná.
  • Oblečte deti do plávacej plienky, ktorá zabraňuje presakovaniu výkalov do bazéna, čo predstavuje veľké zdravotné riziko pre ostatných plavcov.
  • Dieťa sa môže utopiť v centimetri alebo dvoch vody za menej ako 30 sekúnd, takže si dávajte pozor na všetky riziká spojené s vodou, vrátane nafukovacích detských bazénov, vedier, toaliet a vaničiek.

Tipy ako minimalizovať riziko úrazov a nešťastí počas letných prázdnin

Ako naučiť plávať dieťa vo veku 2 až 3 roky

Dieťatko vo veku 2 až 3 roky je vo vode aktívnejšie, aj keď stále potrebuje dospelého, ktorý ho bude držať a sledovať. Vo svojom bazéne alebo programe plávania hrajte zábavné hry, ktoré ich povzbudzujú, aby hýbali rukami (napríklad hádžte loptu cez bazén a nechajte ich, aby sa na ňu načiahli), kopali nohami a vznášali sa na bruchu alebo chrbte.

Ukážte im, ako fúkať bubliny do vody, aby sa naučili namočiť si tvár bez toho, aby prehltli vodu v bazéne. Neustály dohľad je však stále nutnosťou.

Tipy na bezpečnosť vo vode

  • Vaše batoľa sa môže vo vode cítiť tak pohodlne, že si myslí, že môže plávať sólo. Ich sebadôvera je veľká, ale nenechajte ich samých – ani na minútu. Pri vode potrebujú pozorný dohľad dospelých.
  • Zdôraznite základnú bezpečnosť pri bazéne, ako napríklad nebehať pri bazéne a ísť do vody len s dospelým.
  • Vyhnite sa vodným krídelkám, vzduchom naplneným plavkám a nafukovacím plávacím hračkám. Vaše batoľa sa potopí, ak sa vyfúkne, a tieto predmety mu (a vám) môžu poskytnúť falošný pocit bezpečia. 
  • Nenechávajte hračky v bazéne, keď sa vaše dieťa dostane von, pretože môže byť v pokušení siahnuť po nich a spadnúť.

Ako naučiť plávať dieťa vo veku 4 až 5 rokov

V tomto veku si už vaše dieťa rozvíja koordináciu, aby mohlo plávať samo. Preto je čas dieťa prihlásiť na formálne lekcie plávania. Ak vaše dieťa nemá veľa skúseností vo vode, vyberte si program, ktorý im pomôže dostať sa do pohody. Možno vám bude povolené zúčastniť sa ich prvej triedy, aby ste uľahčili prechod.

V plytkej vode by sa vaše dieťa malo naučiť samostatne sa vznášať, ponoriť hlavu pod vodu na 5 až 10 sekúnd, prejsť zo stoja do plávacej polohy bez pomoci, kĺzať po vode, dosiahnuť výstupný bod a používať koordinované kopanie a pohyby rúk. Ich hodina plávania by mala byť zameraná na vodné aj bezpečnostné zručnosti.

Tipy na bezpečnosť vo vode

  • Aj keď možno nebudete musieť držať svoje dieťa v tomto veku, opatrovník by mal vykonávať „dohľad na dosah“ tým, že bude vo vode na dosah.
  • Buďte trpezlivý. Vaše dieťa môže byť jeden deň ryba a na druhý sa bude báť vody. Nenúťte ich do činnosti, kým na to nie sú pripravené.
  • Uistite sa, že váš bazén označuje hlboké a plytké konce. Mať záchranné lano na oddelenie oboch koncov môže pomôcť.
  • Niektoré deti si neradi namáčajú tvár. Cvičte doma tým, že povzbudíte svoje dieťa, aby strčilo hlavu pod sprchu.

dieťa v bazéne

Ako naučiť plávať dieťa vo veku 6 a viac rokov

Staršie dieťa dokáže zadržať dych na dlhšiu dobu, plávať pod vodou a získavať predmety na dne. Mnohé deti v tomto veku sa môžu naučiť skákať do vody a vynoriť sa samé. Môžu začať rozvíjať všetky plavecké spôsoby. Ich väčšia výdrž im umožní plávať na dlhšie vzdialenosti. Uvedomte si však, že kým niektoré 6-ročné deti plávajú samostatne, iným to môže trvať o niečo dlhšie, kým si túto zručnosť osvoja.

V tomto momente možno nebudete musieť byť s dieťaťom vo vode, ale aj tak musíte dohliadať na všetky aktivity v bazéne, pretože by mohlo preceniť svoje vlastné schopnosti. Pamätajte, že k utopeniu zvyčajne dochádza rýchlo a potichu a dokonca aj zdatní plavci sa môžu vo vode dostať do problémov. Preto vždy pozorne sledujte všetky deti – plavcov aj neplavcov – v bazéne a okolo neho.

Tipy na bezpečnosť vo vode

  • Dospelý by mal sledovať všetky vodné aktivity, aj dobrý plavec sa môže utopiť.
  • Stanovte si pravidlo, že vaše dieťa môže plávať iba v prítomnosti dospelého a povzbudzujte ho, aby vždy plávalo s kamarátom.
  • Naučte ich potápať sa, keď sa na to pozerá dospelý a voda je hlboká.
  • Na pláži alebo pri jazere by ste mali byť obzvlášť ostražití . Plavecké zručnosti dieťaťa v bazéne sa nemusia nevyhnutne premietnuť do otvorenej vody.

Zdroj: parents.com

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár