Začnite písať

ZDRAVIE

Anémia u detí: Príznaky, prevencia, liečba

anémia u detí

Anémia – chudokrvnosť je najčastejšie krvné ochorenie, ktoré sa týka aj detí. Pozrite sa spolu s nami na príznaky, príčiny, prevenciu aj liečbu anémiu u detí.

Čo je anémia

Anémia – chudokrvnosť, malokrvnosť je krvné ochorenie, hovoríme o ňom vtedy, keď počet červených krviniek klesne pod určitú hranicu. Pri poklese počtu červených krviniek automaticky klesne aj množstvo krvného farbiva, organizmus môže trpieť nedostatkom kyslíka. O anémii hovoríme aj vtedy, ak je počet červených krviniek normálny, ale obsahujú málo krvného farbiva – sú ,,prázdne“.

Príznaky anémie

  • bledosť kože a slizníc- bledé pery, očné spojovky, bledé nechtové lôžka
  • dráždivosť, nervozita, únava, závrat, zrýchlený tep, slabá telesná výdrž
  • žlté sfarbenie kože, očných bielkov, zväčšená slezina, tmavý moč
  • Anémia z nedostatku železa u predškolských detí vedie k zhoršenému vývoju, k zhoršenému správaniu, zníženiu motorickej aktivity a problémom v sociálnom začlenení, k zhoršenej pozornosti.

Prečítajte si: Prvá pomoc pri bodnutí hmyzom u detí

Príčiny anémie

Príčiny anémie sa delia do 3 skupín a na základe toho sa delí aj typ anémie.

  1. Znížená tvorba červených krviniek
  2. Zvýšený rozpad červených krviniek 
  3. Zvýšená strata červených krviniek

Medzi ďalšie príčiny anémie patrí aj dedičná porucha, prítomnosť infekcie v tele, nádory alebo porucha výživy – nedostatok železa a vitamínov v strave.

tvorba bielych krviniek

canva/ sciencephotolibrary

Anémia zo zníženej tvorby červených krviniek

Tu patrí anémia pri útlme kostnej drene. Kostná dreň nie je schopná tvoriť dostatočné množstvo červených krviniek. Príčinou môže byť vírusové ochorenie, pôsobenie toxických látok, chemikálií, ožiarenie. Tento typ anémie však môžu spôsobiť aj niektoré lieky, ako napríklad antibiotiká, antiepileptiká, protirakovinové lieky.

Fyziologická anémia u dojčiat

Ide o bežný jav, ktorý vzniká okolo 3. mesiaca života bábätka. Je následkom toho, že červené krvinky z obdobia vnútromaternicového obdobia sú už rozpadnuté avšak vlastná tvorba ešte nie na takej úrovni, ako by bolo žiaduce. Táto anémia sa nelieči iba v prípade, že je veľmi výrazná a dieťa má problémy. Tento druh anémie častejšie trápi predčasne narodené detičky.

Anémia z nedostatku železa

Príčinou anémie z nedostatku železa nemusí byť len jeho nedostatočný príjem potravou, ale aj znížené vstrebávanie. Tento typ anémie sa objavuje u batoliat, ktoré pijú nadmerné množstvo kravského mlieka. Môže sa vyskytovať v každom veku, ale najčastejšia je u detí do 2 rokov života. Častejšie ju vidíme tiež u dospievajúcich dievčat s výrazným menštruačným krvácaním, pri nedostatočnej alebo nesprávnej výžive s nedostatočným príjmom železa a vitamínov.

Anémia zo zvýšeného rozpadu červených krviniek

Hemolytické anémie získané, prechodné 

Z nich ja častá u novorodencov anémia pri nezhode Rh faktora medzi matkou a dieťaťom.  Prejavuje sa hlavne žltačkou. Vzniká vtedy, ak je matka Rh negatívna a dieťa je Rh pozitívne. Pri nezhode krvných skupín dochádza k anémii najčastejšie vtedy, ak má matka krvná skupinu 0 a dieťa A alebo B. Tento druh anémie môže vznikať aj pôsobením niektorých liekov. Menej časté sú vrodené či dedičné hemolytické anémie.

Anémia zo zvýšenej straty červených krviniek

Strata krvi môže byť akútna, náhla alebo chronická, pomalá.  K náhlej strate krvi dochádza napríklad po úraze, pri hemofílii. Ak je strata náhla a veľká, príznaky sú takisto náhle a výrazné. Hlavné príznaky pri akútnej strate krvi sú bledosť, únava, studený pot, zrýchlený tep, ospalosť, dezorientácia, ak sa nezabráni ďalšej strate krvi nasleduje šok.

Pri pomalej strate krviniek sa organizmus prispôsobuje zmenám, a preto príznaky nie sú tak výrazne. K hlavným príznakom patrí  bledosť, únava, ospalosť, bledé sliznice, spojovky, sklon k infekciám, nechutenstvo.

Prevencia anémie

Prevencia anémie je možná, len ak je zapríčinená vonkajšími príčinami. Nie je možná prevencia anémie pri dedičných ochoreniach. Ak hovoríme o prevencii anémie, máme na mysli prevenciu z nedostatku železa.

Deti do 6. mesiaca života či už dojčené alebo živené umelým mliekom nepociťujú nedostatok železa, pretože materské mlieko má dostatočné množstvo železa pre ich vek, rovnako umelé mlieka sú obohatené železom. Množstvo železa obsiahnuté v mliečnej formule im stačí.  Avšak po pol roku života nedokážeme mliekom hradiť celú potrebu železa, preto je nutná aj iná strava.

Niektoré štúdie ukazujú, že kravské mlieko môže spôsobovať straty železa črevom u takto živených detí. Preto sa kravské mlieko neodporúča konzumovať u detí do 1 roka života. Zároveň strava by mala byť bohatá na potraviny s obsahom železa. Mliečna formula obohatená železom je pre dojčatá vhodnejšia ako kravské mlieko.

energetické drinky nahradte radšej mliekom

Image by mdjaff on Freepik

Potraviny bohaté na železo

  • Cereálie,
  • červené mäso,
  • vaječný žĺtok,
  • listová zelenina,
  • žltá zelenina a ovocie.

Železo zo živočíšnej potravy sa lepšie vstrebáva ako železo z rastlinnej potravy. Preto deti, ktoré majú anémiu, by sa nemali stravovať vegetariánsky.

Liečba anémie

Liečba závisí vždy od príčiny vzniku anémie.

  • Nedostatok železa- prípravky s obsahom železa, úprava stravy. Liečba železom zvyčajne trvá 3 mesiace. Kontrolný odber sa urobí najskôr po 2 týždňoch po ukončení liečby.
  • Pri anémii z nadmerného krvácania u dospievajúcich dievčat rieši liečbu anémie gynekológ úpravou menštruačného cyklu.
  • Anémia pri infekčnom ochorení sa upraví po doznení ochorenia, nevyžaduje špeciálnu liečbu, vyžaduje sledovanie.
  • Pri ťažkej akútnej anémii, ale aj pri chronických anémiách, ak dosiahnu určitú hĺbku, sa podáva transfúzia krvi. Ak je problém v zvýšenom rozpade v slezine, je možné operačne odstrániť slezinu. Pri útlme kostnej drene sa používajú lieky na stimuláciu tvorby červených krviniek.
  • Pri niektorých dedičných typoch anémii je možné transplantácia kostnej drene. Kostná dreň od darcu sa podá do krvného obehu dieťaťa cez žilu. Dostane sa krvnou cestou až do kosti a produkuje normálne krvinky.

Zanechaj nám svoj komentár