Začnite písať

RODIČOVSTVO

Barbora Bali: Chráňme svoje deti viac pred sexuálnymi predátormi

Barbora Bali Chráňme svoje deti viac pred sexuálnymi predátormi

V súčasnosti je ochrana detí pred predátormi a sexuálnym zneužívaním jednou z najdôležitejších tém, ktoré musíme ako spoločnosť riešiť. Napriek tomu, že Ministerstvo práce už dávnejšie predložilo návrhy zmien trestného zákona na zvýšenú ochranu detí, tieto návrhy neprešli medzirezortným pripomienkovým konaním. Preto je potrebné, aby sme pokračovali v úsilí o legislatívne zmeny, ktoré posilnia právnu ochranu detí a zvýšia postihy pre predátorov.

Predátori a nečinnosť rodičov

Jedným z hlavných problémov, na ktoré Barbora Bali poukazuje, je správanie detí na sociálnych sieťach a tzv. „nečinnosť rodičov“, ako uviedla vo svojom príspevku na Instagrame. V jednom zo svojich videí ukazuje túto problematiku scénou, kde rodič ignoruje svoje dieťa provokačne tancujúce v krátkej sukni a nahrávajúce sa na sociálne siete. Deti často hľadajú ocenenie, uznanie a pochvalu online, pretože doma sa cítia prehliadané. Riaditeľ národnej linky na nahlasovanie zneužitia detského obsahu, pán R. Abrahám, v rozhovore pre Aktuality.sk zdôraznil, že Slovensko je rajom pre pedofilov, ktorí tu majú úplnú slobodu. Tento stav je alarmujúci a poukazuje na potrebu zvýšenej pozornosti rodičov a lepšej sexuálnej výchovy už od raného detstva.

Sexuálna výchova a výchova k osobným hraniciam

Barbora Bali zdôrazňuje, že sexuálna výchova by mala začínať už v dvoch rokoch dieťaťa, ešte pred nástupom do predprimárneho vzdelania. „Nikto dieťaťu nie je tak blízky ako vlastný rodič. Deti učíme hájeniu si vlastných telesných aj psychických hraníc, no go zóny, neznásilňujeme ich hranice pre náš osobný komfort,“ hovorí Bali. Je nevyhnutné každodenne diskutovať o ich prežívaní a vytvárať systém včasného odhaľovania problémov, ktoré môžu viesť dieťa na nesprávnu cestu.

Prečítajte si: Zuzana Kovačič Hanzelová: Byť normálnou ženou je takmer nemožné

Predátori a ich motivácia

Podľa Barbory Bali nie je každý predátor diagnostikovaný ako pedofil. Často sa jedná o osoby s inou diagnózou bez reálneho sexuálneho podtónu, pričom skôr ide o demonštráciu moci nad slabším. „Spúšťačom je trauma z jeho vlastného detstva. Bádam často ako spúšťač depriváciu v detstve,“ uvádza Bali.

Bali tiež upozorňuje, že aj keď sú predátormi v drvivej väčšine muži, ženy sa vyskytujú taktiež, aj keď ojedinele. Je naozaj dôležité šíriť osvetu o tom, že predátori môžu mať rôzne motivácie a ich správanie môže byť výsledkom hlbokých osobných tráum a problémov. Preto je nevyhnutné venovať pozornosť včasnej detekcii problémov u detí a zabezpečiť, aby mali doma podporu a ochranu.

Ochrana detí pred predátormi je zložitá úloha, ktorá si vyžaduje spoluprácu rôznych inštitúcií, rodičov a celej spoločnosti. Je nevyhnutné nezatvárať oči pred týmto problémom, aktívne ho riešiť a predovšetkým chrániť deti pred nebezpečnými situáciami, ktoré vznikajú z nezáujmu či ľahostajnosti rodičov.

Zdroj titulnej foto: canva/ Getty Images

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár