Začnite písať

RECEPTY

Kakaové slimáky podľa japonskej metódy Tangzhong

Kakaové slimáky podľa metódy Tangzhong

Je víkend a vy rozmýšľate nad tým, čo by ste svojim deťom a mužovi dobré napiekli? Čo takto pripraviť si doma vlastné kakaové slimáky podľa skvelej japonskej metódy Tangzhong? Poďte si ich upiecť a uvidíte, že tieto slimáky si zamilujete celá rodina.

Recept na čokoládové slimáky podľa Tangzhong

Ingrediencie

Na tangzhong:

  • 130 g hladkej múky
  • 200 ml vody
  • 200 ml mlieka

Na cesto:

  • 350 ml vlažnej vody
  • 21 g čerstvého droždia
  • 100 g kryštálového cukru (40 g potrebných na kvások + 60 g na pridanie do cesta)
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 600 g hladkej múky
  • 100 g oleja (my sme použili kokosový)
  • 25 g kakaa

Na plnku:

  • 100 g masla
  • 200 g kryštálového cukru
  • 15 g kakaa

Na potretie:

  • 25 g masla

O technike Tangzhong

Tangzhong je japonská technika používaná v ázijskom pečení, ktorá pomáha vytvoriť mimoriadne mäkké a nadýchané pečivo. Ide o predvarenú zmes múky, vody a mlieka, ktorá sa varí na miernom ohni až kým nevznikne hustá, gélovitá pasta. Tento proces zahusťuje škroby v múke, čo im umožňuje absorbovať a udržať viac vlhkosti počas pečenia. Výsledkom je, že pečivo zostáva dlhšie čerstvé a mäkké. Tangzhong sa pridáva do cesta na začiatku procesu miešania ostatných surovín, čo zvyšuje jeho vláčnosť a nadýchanosť. Tangzhong môžete pripraviť vopred a uchovávať ho v chladničke až 3 dni.

Prečítajte si: Kokosová roláda: Recept, ktorý si musíte uložiť!

Postup prípravy

  • Príprava kvásku

Vo vlažnej vode rozpustite 40 g cukru a 21 g droždia. Nechajte postáť, kým na povrchu nevzniknú bublinky.

  • Príprava tangzhongu

Múku, mlieko a vodu zmiešajte a varte na miernom ohni, kým nevznikne hladká hmota podobná odpaľovanému cestu. Nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.

varenie tangzhongu

tangzhong v procese

hotový tangzhong

Takto vyzerá hotový tangzhong

  • Cesto

Do kvásku pridajte tangzhong, zvyšný cukru (60 g), soľ, múku a olej a vypracujte hladké cesto. Rozdeľte ho na dve časti a do jednej z nich primiešajte kakao.

vymiesené cestá tangzhong

  • Kysnutie

Zakryte cesto a nechajte ho kysnúť na teplom mieste, až kým sa nezdvojnásobí jeho objem.

vykysnuté cesto tangzhong

  • Príprava plneného cesta

Vyvaľkajte oba kusy cesta na menšie obdĺžniky. Kakaové cesto položte na biele cesto a vyvaľkajte do veľkého obdĺžnika, približne 60×30 cm.

vaľkanie cesta tangzhong

  • Plnenie

Roztopíte maslo a natriete ho na cesto. Zmes cukru a kakaa rovnomerne posypte po celom ceste.

plnenie tangzhong slimákov

  • Tvarovanie slimákov

Cesto nakrájajte na pásiky, zrolujte ich a ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie.

Tangzhong slimáky pred pečením

  • Druhé kysnutie

Zakryte cesto a nechajte ho ešte 30-40 minút kysnúť.

  • Pečenie

Pečte v predhriatej rúre na 180°C po dobu 25-30 minút.

  • Na záver

Ešte teplé slimáky potrite maslom.

Teplé, voňavé a neodolateľne chutné kakaové slimáky sú skvelou pochúťkou k popoludňajšej káve alebo čaju. Vychutnajte si túto sladkú odmenu, ktorú ste si sami pripravili s láskou.

kakové slimáky tangzhong

Mäkké a vláčne presne také sú slimáky podľa metódy tangzhong

Zdroj fotiek: osobný archív redakcie

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár