Začnite písať

ROZHOVORY

Karin Bodnárová: Chcem naučiť svoje deti, aby sa nebáli ísť vlastnou cestou

Karin Bodnárovej chýbala kniha, do ktorej by mohla zaznamenávať dôležité momenty zo života jej detí, a tak vytvorila Tvoj príbeh. Po materskej sa rozhodla podnikať a z lásky k číslam založila účtovnú firmu. Plný priestor na realizáciu jej poskytlo podnikanie v rámci multi level marketingu. Ako vznikla jej kniha, prečo sa rozhodla podnikať v oblasti poradenstva zdravia a krásy a aké sú výhody MLM prezradila v rozhovore:

Ty si autorkou knihy Tvoj príbeh. Ako vznikla myšlienka priniesť na trh minimalistickú pamätnú knihu?

Spočiatku to možno bola profesijná deformácia, keďže som pred materskou pracovala v oblasti štatistiky a prieskumu trhu. Akosi prirodzene mi ostala potreba všetko zapisovať a zaznamenávať. Keď sme pri narodení dcérky dostali pamätnú knihu, veľmi som sa potešila. Rýchlo som však zistila, že mi nesedí a začala som písať do klasického zošita údaje a udalosti pre nás dôležité, bez nutnosti vmestiť sa do nejakej šablóny. Stále mi však vŕtalo v hlave, že tak vzácne spomienky by si zaslúžili adekvátnejšie uchovanie. Nakoľko som ale nemala žiadne skúsenosti v knižnom svete, dlho to ostalo iba v rovine sna. Takmer po 4 rokoch, vďaka projektu, kde som marketingovo podporovala tvorivé mamky, som mala možnosť zoznámiť sa s rôznymi autormi a vykročiť po tejto ceste.

Čo bolo pre teba najväčšou motiváciou pri tvorbe knihy?

Mojou najväčšou motiváciou bolo, zanechať deťom príbeh ich detstva, aby sa časom mohli vrátiť aj do obdobia, na ktoré ich vlastné spomienky vyblednú. Zároveň mi záležalo na tom, aby tam bolo viac emócie a osobného odkazu ako ilustrácií bez kontextu.

V momente ako sa rozhodlo, že bude mať Tvoj príbeh knižné vydanie však do hry vstúpila i ďalšia motivácia, dať každej mamke šancu, byť autorkou príbehu svojho dieťatka.  Práve vďaka minimalistickému dizajnu a flexibilnému prevedeniu je iba akýmsi sprievodcom pri písaní každého jedného originálneho príbehu. Veľmi sa teším, že to aj maminky takto vnímajú a miestami naozaj žasnem aké kreatívne podoby dokáže mať jedna a tá istá kniha.

Prečítajte si: Lucia Risková: Ak človek túži podnikať, odporúčam vystúpiť z komfortnej zóny, nabrať odvahu a začať

Aktuálne sa venuješ poradenstvu v oblasti zdravia a krásy so značkou LR Health and beauty, prečo si sa rozhodla práve pre tento typ podnikania?

Povedzme, že si toto podnikanie našlo mňa. Krátko po nástupe na materskú dovolenku som si uvedomila, že späť do práce sa vrátiť nechcem a že mám jedinečnú príležitosť využiť tento čas doma na nájdenie vlastnej cesty. Založila som účtovnú firmu, čo bolo logickým vyústením mojej lásky k číslam a účtovníctvu. Ako sa však ukázalo, ako full time job to už nie je pre mňa.  Chýbala mi kreativita, komunikácia s ľuďmi a rozmanitosť pracovnej náplne. V čase nástupu staršej dcérky do škôlky aj u nás došlo k výrazne zvýšenej chorobnosti. Skúšali sme možné i nemožné a v poslednom zúfalstve som dala šancu kolostru. Hoc sme produkty LR už v rodine mali, nikdy som im nejakú váhu neprikladala. Vtedy mi ale ukázali naplno svoju silu a ja som sa rozhodla bližšie pozrieť na firmu, jej filozofiu a hlavne možnosť takto skvele pomôcť aj ľuďom okolo seba.

Zarábať si prostredníctvom multi level marketingu mnoho ľudí odrádza. Aké sú podľa teba výhody takejto formy zárobku?

Máš pravdu, mnoho ľudí je voči tomuto podnikaniu skeptických, sama som kedysi patrila do tohto tábora. S odstupom času ale môžem zhodnotiť a porovnať aj s klasickým podnikaním. MLM je najférovejší a najjednoduchší spôsob podnikania. Samozrejme, aj tu platí, ako vo všetkom, že nič nie je zadarmo.

Hlavnou výhodou pre mňa je možnosť slobodne podnikať bez obrovských prvotných investícií a rizika. O skladové zásoby, marketingové plány, inovácie a všetko ostatné sa firma postará za nás. Vďaka tejto spolupráci môžem robiť práve to, čo ma napĺňa najviac: komunikovať s ľuďmi, nachádzať riešenia ich problémov a pozitívne ovplyvniť ľudí okolo seba, či už po zdravotnej alebo finančnej stránke. A to je naozaj fantastická náplň práce. Zároveň je možné dosiahnuť časovú slobodu a krásny pasívny príjem práve vďaka tomu, že pomôžeme dostatočnému počtu ľudí okolo seba.

K obrovským výhodám nepochybne patrí aj možnosť kontinuálneho vzdelávania v oblasti seba rozvoja, komunikácie, predaja a teda v prípade nášho sortimentu aj zdravia človeka, čo je téma, ktorej sa, žiaľ, v školách venuje minimálne. Konkrétne u nás v LR a máme možnosť učiť sa od kvalifikovaných lekárov a zároveň s nimi konzultovať jednotlivé prípady.

Mohla by som pokračovať ďalej výhodami ako je medzinárodné pôsobenie, vzájomná podpora, rovnaká šanca a odmeňovanie pre každého bez ohľadu na vek či pohlavie. Aktuálne stále častejšie skloňovaný „sklenený strop“ je v MLM neznámym pojmom.

Tých výhod je naozaj veľa, možno aj to je dôvodom, prečo množstvo ľudí ostáva skeptickými, hľadajú háčik. Pravda je taká, že žiaden nie je. Vlastne jediný, vybrať si správne firmu, s ktorou budeme spolupracovať. MLM firma totiž nie je našim zamestnávateľom, ale obchodným partnerom, ktorý nám uľahčuje vlastné podnikanie – budovanie vlastne značky.

*MLM – multi  level marketing je obchodný model, ktorý kombinuje podnikanie a vytváranie sietí.

Prečítajte si: 20 otázok o materstve s Tatianou Škarbovou: Dokonalé materstvo neexistuje

Kto ťa inšpiruje v tvojom podnikaní?

Mám okolo seba množstvo fantastických inšpiratívnych ľudí, je ťažké vybrať jednu konkrétnu osobu. V zásade ma inšpiruje každý, kto sa rozhodne vyhrnúť si rukávy a usilovne pracovať na svojich snoch, na živote podľa vlastných predstáv. Hnacím motorom sú hlavne moje deti, ktorým túto myšlienku chcem vštepiť, aby sa nebáli ísť vlastnou cestou a písať si scenár života výlučne podľa seba.

Aké sú tvoje plány na rok 2024?

Plánov je na nasledujúci rok veľa, konkretizovať úplne nechcem. Určite ale chcem pokračovať vo svojej vízii pomáhať ľuďom či v otázkach zdravia alebo ich práve sprevádzať na ceste za ich vysnívanou budúcnosťou.

 

 *fotografia: Karin Bodnárová, archív Karin Bodnárovej

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár