Začnite písať

Aktuálne informácie pre rodičov

Ministerstvo školstva navýšilo finančné prostriedky pre materské a základné školy

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky navýšilo prostriedky na budovanie kapacít materských a základných škôl. Finančná podpora sa zvýšila z 82 miliónov eur na viac ako 128 miliónov.

 

Vysoký záujem a vyčerpanie financií z pôvodnej alokácie na rozširovanie miest v základných školách viedli k uzavretiu výzvy na poskytnutie financií z Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky. Rezort k dnešnému dňu eviduje 43 žiadostí, z ktorých je 37 relevantných. Objem prostriedkov potrebných na uspokojenie týchto žiadateľov prevyšuje 68,5 milióna eur,“ uviedlo ministerstvo školstva a doplnilo, že v prípade, ak by sa podarilo finančne pokryť všetky žiadosti, mohlo by byť vybudovaných viac než 5 600 miest v základných školách.

Alokáciu sa už podarilo navýšiť

Alokáciu sa podarilo navýšiť. Prostriedky by mali smerovať žiadateľom, ktorí žiadosť podali pred uzavretím výzvy.

 

Situáciu s nedostatkom miest v materských a základných školách rieši rezort školstva najmä prostredníctvom výziev na dobudovanie chýbajúcich kapacít. V auguste 2022 boli vyhlásené výzvy z Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky, vďaka ktorým môžu samosprávy, cirkevné aj súkromné školy zvyšovať kapacitu bez nutnosti spolufinancovania,“ priblížilo ministerstvo školstva.

Výstavba materských škôl vychádza z reforiem, ktoré majú za cieľ zvýšiť počet detí v predškolskej výchove. Ide napríklad o povinnú predškolskú výchovu pre 5-ročné deti, či právny nárok na škôlku, ktorý by mal na budúci rok vstúpiť do platnosti.

Po novom budú mať isté prijatie do škôlky nielen predškoláci, ale aj všetky trojročné a štvorročné deti

Minister školstva Tomáš Drucker konštatoval, že investície do predškolského vzdelávania majú veľkú návratnosť, vzhľadom na to, že v ranom veku detí je priestor na rozvíjanie ich kognitívnych schopností i vyrovnávanie rozdielov spôsobených domácim prostredím.

Cieľ plánu obnovy

Cieľom plánu obnovy je vytvoriť 9 114 miest v materských školách po celom Slovensku. Financie sú určené na vybudovanie kapacít prostredníctvom výstavby novej infraštruktúry, rekonštrukcie, modernizácie či prístavby materských škôl, školských jedální a materiálno-technického vybavenia,“ doplnilo ministerstvo školstva.

 

 

Zdroj: SITA

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár